MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

DEVLET BİZE DOĞALGAZI PAHALIYA SATIYOR (CUMHURİYET, 23.01.2003)


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Kamuoyunda Yap-işlet- devret (YİD) modeli ile üretilen enerjinin pahalı olduğuna ilişkin tartışmalara açıklık getirildi. Söz konusu santrallarda üretilen elektriğin neye göre pahalı olduğu ve fiyatının ne kadar yüksek olduğunun göz ardı edildiğini belirten yetkililer, yapılan tartışmalarda hiçbir zaman yetkili kurumların bu konuda bilgi vermediğini dile getirdi.

 

Doğa Enerji yetkilileri konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

Yüzde 25'inin özkaynaklardan, yüzde 75'inin uluslararası kredi yoluyla proje finansmanının sağlanması, tesisin kurulacağı arsanın kamulaştırılması ve kamulaştırma bedel ve masraflarının tamamının üretim şirketi tarafından karşılanarak mülkiyetinin Hazine adına tescil edilmesi, mevzuatın gerektirdiği izin ve onayların alınması, projesinin hazırlanması, yabancı finans kuruluşlarının istediği uluslararası standartta işletme şirketinin temini, yabancı kuruluşların istediği uluslararası standartta tesisin anahtar teslim inşasını üstlenecek firmanın temini koşullarını sağlayarak yapılacak tesisin yirmi yıl sonra çalışır vaziyette ve bedelsiz olarak devlete devredilmesi işidir.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, tesislerin garantileri, alınan kredilerin geri ödenmesi, finans kuruluşları tarafından istenen şartlar ise şöyle:

Toptan satın almayı taahhüt eden TETAŞ satın aldığı enerjinin bedelini toplayıp 60 gün sonra şirketlere ödemezse, Hazine, 20 gün sonra TETAŞ'ın bu parayı ödeyip ödeyemeyeceğini inceleyerek ödeyemeyeceğini karar verdiği durumda sonraki 60 günde özel sektörden satın aldığı ve bedelini vatandaştan topladığı enerji bedelini TC Hazinesi, özel sektöre öder. Hazine de bu garantiyi mevcut YİD-Yİ-İHD şirketlere veriyor. Ayrıca TETAŞ'da yabancı sermaye ve uluslararası kredi kuruluşlarının da isteğiyle enerjiyi satın alma taahhüdü veriyor. Bu taahhütname de mevcut şirketlere verilmiş durumda. YİD'lerde enerjinin maliyetinin yaklaşık yüzde 70'inin üretim aşamasında kullanılan yakıt bedelinden oluştuğunu belirten Doğa Enerj yetkilileri şunları söyledi: ''Yakıt olarak kullanılan doğalgazın temin edildiği BOTAŞ'ın doğalgazı yurtdışından pahalı satın alması ve üzerine diğer maliyetler ve kârını da ilave ederek, şu anda bu belirtilen fiyatın kat kat üstünde bir fiyatla YİD şirketlerine satması enerji üretim maliyetlerini arttırmaktadır. Bu kapsamda şayet fiyatlar iddia edildiği gibi yüksekse gaz fiyatlarında sağlanacak indirim ve iyileştirmelerle enerji üretim maliyetinin ve dolayısıyla fiyatının indirilmesi mümkün olacaktır.''

YİD modeli ile hayata geçirilen tesislerin mülkiyetinin devlete ait olduğunu belirten yetkililer, ancak çok büyük miktardaki yatırım maliyetlerinin yüzde 25'ini şirketlerin kendi öz sermayelerinden karşıladığını vurguladı. Yatırım maliyetinin yüzde 75'ini oluşturan bölümün ise uluslararası kredi kuruluşlarından uzun vadede geri ödenen kredi yoluyla sağlandığını anımsatan yetkililere göre, tesisin kurulacağı arsanın tüm kamulaştırma bedel ve masrafları da YİD şirketlerince ödeniyor. Yetkililer, ''Dolayısıyla mülkiyeti devlete ait ve devlete devredilecek tesislerin kurulması için kullanılan öz sermaye, kredi faiz ve maliyetleri de bir üretim maliyeti olarak dikkate alınmak zorundadır. Bu maliyetler zamanla ortadan kalktığından, YİD modeli ile üretilen enerjinin üretim maliyeti ve fiyatı da yıllar içinde kredi ve faizi geri ödedikçe aşağıya düşmekte, yapılan yatırımın dışa bağımlılığı azalmaktadır'' dediler.

Yetkililer, ''YİD projelerine satılan pahalı gazdan dolayı, şirketlerin kamuoyu önünde yüksek elektrik fiyatı ile tanıtılmasını kabul etmiyoruz'' açıklamasını yaptı.



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

TELE 1- SABAH PUSULASI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

Okunma Sayısı: 576


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.