MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

KÖMÜR VARKEN GAZA PARA ÖDÜYORUZ (MİLLİYET, 07.03.2003)


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Güngör URAS

Elektrik üretiminde yerli kömürün payı 1998 yılında yüzde 40 iken 2002 yılında yüzde 22'ye düşürüldü. 2003 yılında elektrik üretiminde kömürün payının yüzde 15'e ineceği, elektriğin yüzde 47'sinin doğalgazla üretileceği tahmin ediliyor.
 

Kömür bizim kömürümüz. Döviz ödemiyoruz. Maliyeti düşük. Doğalgazı ithal ediyoruz. Döviz ödüyoruz. Maliyeti yüksek. Yerli kömür enerjisinin kilovat saatindeki girdi maliyeti 2 - 3 cent iken, ithal doğalgaz yakıtının girdi maliyeti (şimdilik) 4 - 6 cent.

Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı, enerjide yerli kömür kullanımının faziletini anlatmak için çabalıyor. Yayınlar yapıyor. Yönetim Kurulu Başkanı İTÜ Maden Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Güven Önal diyor ki, "Türkiye'nin doğalgaza dayalı elektrik üretiminden hızla vazgeçmesi ve en güvenilir kaynağı olan kömüre dönmesi gerekir. Dünyada elektrik enerjisi üretiminde doğalgaz kullanımı payı yüzde 17.4'tür. Doğalgaza sahip ülkelerde bile Türkiye gibi yüzde 47 oranında doğalgaza bağımlılık görülmüyor. Dünyada kömür payı yüzde 56 iken kömür ülkesi Türkiye'de bu pay yüzde 15'e düşürülüyor." Prof. Önal'ın tavsiyesi 2020 yılına kadar elektrik üretiminde kömürün payını yüzde 50'ye yükseltecek yatırım politikalarının benimsenmesi.

Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı'ndan aldığım bilgilere göre, 2001 yılında toplam kömür üretimimiz 67 milyon ton. Bunun yüzde 80'inini kamu kuruluşları gerçekleştirdi. Üretim 2002 yılında 60 milyon tonun altına düşürüldü. 2003 yılında ise 30 milyon ton üretim planlanıyor. TKİ'de 14 bin ton, Afşin - Elbistan'da 13 bin ton, Kangal'da 1 milyon 500 bin ton eksik üretim yapılacak. Sabit masraflar değişmeyeceğine göre bu yanlış politika sonucu maliyet artacak... Ülke kaynakları kullanılamazken ithalat yapılacak.

Elektrikte kömür kullanımı yerine doğalgaza yönelenlerin söyledikleri şunlar: (1) Bizim kömürlerin kalitesi düşük. (2) Kömür santralı kurmak pahalı ve uzun yatırım süresi gerekiyor.

Prof. Önal'dan öğrendiğime göre, bizim linyit kömürlerinin kalitesi düşük ama bu elektrik üretiminde kömür kullandırmamayı gerektirmiyor. Benzer kalitede kömüre sahip Yunanistan'da elektriğin yüzde 70'i kömürden üretiliyor. Bizim kömürümüzün rutubet oranı fazla, kalorisi düşük. En düşük kalorili kömür Afşin - Elbistan'da. Kilosunda bin kalori var. Soma kömüründe kalori 4 bine çıkıyor. Ortalama kalori 2 bin dolayında. Ama günümüzde linyitleri zenginleştirerek kaloriyi yükseltme imkanı var. Çolakoğlu'nun Dilovası'ndaki kömür santralı ile İskenderun'da yapılan yeni santral 4 bin 500 - 5 bin kalorili ithal kömür ile çalışıyor.

Gelelim santralların yatırım maliyetine. Bir kilovat saat enerji için doğalgaz santralında 500 dolar, hidrolik santralda (baraj ve jeneratör maliyeti) 2 bin dolar, fuel - oil santralında 700 dolar, kömüre dayalı santralda 600 - 700 dolar yatırım gerekiyor. Kömür santrallarında değişen teknoloji ile eskiden 900 - 1.000 dolar olan maliyet aşağı çekilmiş durumda.



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

TELE 1- SABAH PUSULASI

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

Okunma Sayısı: 757


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.