MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ÂTIL KÖMÜR SANTRALLARINDA ÜRETİMİN ARTMASI İSTENİYOR (ZAMAN, 31.03.2003)


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Türkiye'de yerli kömürle çalışan sekiz elektrik santralı, doğalgazla elektrik üreten santrallar yüzünden ünitelerini bir bir kapatarak ortalama yüzde 40 kapasite ile çalışmaya başladı. Bursa'daki Orhaneli Termik Santralı, 6 aydır hiç çalıştırılmıyor. Doğalgazla elektrik üretimi, millî güvenliği tehlikeye soktuğu gibi elektrik ücretlerini artırdı, milyon dolarların yurtdışına gitmesine sebep oldu ve Türkiye Kömür İşletmeleri'ni (TKİ) kömür satamaz duruma getirdi.
 

Maden-İş Sendikası'nın yaptığı araştırmalara göre 1998'de elektriğin yüzde 40'ını kömürle üreten Türkiye, yanlış enerji politikaları yüzünden 2003'te enerjisinin yüzde 15'ini kömürle, yaklaşık yüzde 50'sini doğalgazla üretmeye başladı. 2002 yılı itibarıyla ısınma sektöründe ithal kaynakların oranı yüzde 60'ın, elektrik üretiminde ise yüzde 45'in üzerine çıktı. Oysa doğalgaz ihraç eden ülkelerde bile doğalgazın elektrik üretimindeki payı yüzde 15'leri geçmiyor. OECD ülkelerinde doğalgaz, elektrik üretiminde dördüncü sırada yer alıyor. Ayrıca doğalgaz, en pahalı elektrik üretim kaynaklarından biri. Doğalgaz santrallarında elektriğin kw/saat maliyeti ortalama 4,3 sent; kömürle çalışan santrallarda ise 3,4 sent. Bazı kömür santrallarında bu miktar 1,5 sent, suyla çalışan santrallarda ise 0,6 sente kadar düşüyor. Yine doğalgaz santrallarının ekonomiye katkısı yok denecek kadar az. Halbuki kömürle çalışan santrallar, bulunduğu bölgelerdeki yan sanayilere ve kamyonculara geçim kaynağı oluyor.



Bu verilerden yola çıkan Maden-İş Sendikası, yaklaşık 15 gün önce devletin en üst kademelerine uyarı niteliğinde bir rapor gönderdi. Cumhurbaşkanlığı'ndan Jandarma Genel Komutanlığı'na kadar pek çok üst düzey devlet kurumuna gönderilen raporlarda, "Yerli kömürle çalışan elektrik santralları kapanıyor. Bu gidişe dur denmezse, birkaç ay sonra maden işçileri maaş alamaz hale gelecek. Ucuz elektrik için yerli kömüre ağırlık verilmeli, kömür ithalatını özendirici mevzuattan vazgeçilmelidir. Hükümetin, doğalgaz ve elektrik anlaşmalarını devre dışı bırakmak için çözüm arayışına girmesini takdirle karşılıyoruz." görüşlerine yer verildi.



Maden–İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Murat Bekem, Türkiye’de yerli kömürle çalışan termik santrallar âtıl dururken ithal kömürle ve doğalgazla çalışan santralların tam kapasiteyle çalışmasının manidar olduğunu ifade etti. Elektrik Üretim AŞ’nin, özel doğalgaz santralından elektriğin kW/saatini 10 sentten alıp dağıtım şirketine 5 sentten sattığını, aradaki farkın vatandaşın parasıyla devlet tarafından sübvanse edildiğini belirten Bekem, “Doğalgazdan ürettiği elektriği devlete Enron ve Unimar gibi şirketler satıyor.” dedi.



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

TELE 1- SABAH PUSULASI

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

YAPICIYA EMO`DAN ÖDÜL, TÖREN 26 NİSAN`DA (CUMHURİYET)

Okunma Sayısı: 599


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.