MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

LİNUX YÜKSELİYOR (RADİKAL, 28.07.2003)


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
12 yıl önceki bir üniversite öğrencisinin hevesi, bugün dünyanın en büyük bilişim şirketini bile ürküten dev bir sistem haline geldi.
 

Finlandiya'da bilgisayar bilimleri alanında üniversite eğitimi alan Linus Torvalds adlı bir öğrenci aynı zamanda Intel için UNIX tabanlı bir işletim sistemi yazıyordu. 1991 yılında haberleşme grubu Usenet'e bir mektup yolladı ve o grubu takip eden bir avuç insana değişik bir işletim sistemi üstünde çalıştığını ve adını Linus'un UNIX'i anlamına gelen Linux koyduğunu yazdı. Mektubun sonunda 'Eğer bu sisteme ekleyeceğiniz parça ya da uygulamalar varsa beni lütfen haberdar edin' diyordu. Öyle de oldu. Her geçen gün artan sayıda insan kendini bu projeye verdi. Linus da bu sistemi ücretsiz olarak her isteyene dağıtmaya ve herkesin kullanımına açmaya karar verdi. Tek şartı eklenen her şeyin ve sistemin kendisinin herkesin ücretsiz olarak sahip olabilmesi ve özgürce üstünde değişiklik yapabilmesiydi.

Milyonlara giden yol
İlk dönemde Linux'un Windows gibi görsel bir arayüz kullanmaması, sadece yazılan komutlarla idare edilmesi onu uzman kişilerin oyuncağı haline getirdi, ancak KDE ve Gnome gibi ücretsiz grafik arayüzlerin işe girmesi onu sadece UNIX'e değil, masaüstü bilgisayarların hâkimi Windows'a da rakip yaptı. Red Hat, Suse, Mandrake gibi popüler markaların doğması da işi iyice hızlandırdı.
Bugün Linux'un 18 milyon bilgisayarda kullanıldığı tahmin ediliyor. Özellikle şirketler, düşük kapasiteli sistemlerde de çalışabilmesi, ücretsiz olması ve büyük ölçekli çözüm firmalarının da destek vermeye başlaması sebebiyle hızla Linux dünyasına yöneliyor. Kendi kulvarındaki en büyük rakibi olan Microsoft özellikle kişisel kullanım alanında açık ara önde. Ancak kurumsal alanda aynı rahatlığa sahip değil. Yoğun bir rekabet her geçen gün Microsoft'u daha da zorlar hale geliyor. Windows'un kendini savunduğu maddeler hızla geçerliliğini yitiriyor.
Microsoft Yönetim Kurulu Başkanı Steve Ballmer firmanın en büyük rakibi olarak Linux'u gösteriyor. Firma içinde bir 'şer odağı' olarak görülen Linux'u Ballmer bir Amerikan gazetesine veridiği röportajda şöyle özetledi: "Linux kendini entelektüel sermaye maskesine bürüyen ve dokunduğu
her şeye bulaşan bir kanser." Microsoft'un finansal analiz toplantısındaki konuşması daha da ilginç: "Linux diye bir firma bile yok. Yol haritaları yok. Üstelik komünistlerin pek bayıldığı bir sloganı var: Bedava! Bu bir şaka değil, aksine ciddi bir tehdit. Özellikle kurumsal sunucu alanında ciddi bir rekabet içindeyiz ama kimilerinin iddia ettiği gibi dünyayı saracağına da inanmıyoruz." Steve Ballmer böyle dese de, Microsoft'un hiçbir yetkilisi şu ana kadar hiçbir alanda, hiçbir rakibi için bu derecede tedirgin ve endişeli konuşmuyor.

'Kanser'in intikamı
Linux, son yıllarda o kadar çok Microsoft ile anılıyor ki, her iki tarafın sözcüleri de odak noktalarını şaşırmaya başladı. Linux'un propaganda ekseni bir dönem 'Biz de Windows'un yapıtğı her şeyi yaparız' eksenine kaydı ki; kısa zamanda bu bataklıktan kurtulmayı başardılar. Çünkü bu taktik her zaman bir ezikliği hissettiriyordu. Bugünse kendilerine güvenleri tam.
Günümüzde Linux, 1991 yılındaki gibi birkaç hevesli gencin projesi değil. IBM, Oracle, Computer Associates, HP, Dell gibi dev destekçileri, dünyanın dört bir yanında binlerce geliştiricisi ve 18 milyondan fazla kullanıcısı var.
(Bu yazıda geçen tüm bilgilerin internet adresi kaynakları, yazının internet sitemizdeki kopyasında yer almaktadır. Zenginleştirilmiş sürümü için lütfen sitemizi ziyaret ediniz.)



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

TELE 1- SABAH PUSULASI

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

Okunma Sayısı: 632


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.