MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

SERHAT ÖZYAR YILIN GENÇ BİLİM İNSANI ÖDÜLÜ


 
Odtü'de düzenlenen törenle sahiplerine verildi : ödülü farklı konulardaki doktora tezleriyle dr. İlkay bakırtaş (itü) ve dr. Ceyhun karpuz (erciyes üniversitesi) paylaştılar odamız ile bilim ve ütopya kooperatifi ve odtü öğretim elemanları derneği'nin bilimi ülkemiz yaşamında maddi bir güç haline getirmeye katkıda bulunmak amacıyla birlikte düzenlediği ve bu yıl 2.'si gerçekleştirilen serhat özyar yılın genç bilim insanı ödülü, 26 nisan 2004 pazartesi günü odtü elektrik elektronik mühendisliği bölümünde sevim tan anfisi'nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi.
 

Odamızın değişik organlarında görev almış genç bilim insanı Serhat Özyar'ın 24 Nisan 2002 tarihinde genç yaşta aramızdan ayrılmasının hemen ardından Odamızın da öncülük ettiği ve katkı koyduğu çalışmalar sonucunda o'nun anısını, bilimi ülke yaşamında maddi bir güç haline getirmeye katkıda bulunarak yaşatmak için, her yıl verilmek üzere "Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü" oluşturulmuştu. Ödül, alan kısıtlaması olmaksızın doktorasını Türkiye'de bir üniversitede tamamlamış ve çalışmasıyla ülkemizin bilim gündemindeki temel sorunlardan birinin çözümüne yönelik sonuçlar elde etmiş genç bilim insanlarına verilmektedir. Seçici Kurul ödüle ilişkin takvimi belirleyerek gerekli duyuruları yaptı. Önerilen aday tezleri, konusunda yetkin hakemlere gönderilerek değerlendirmeleri alındı ve bu değerlendirmeler ışığında Seçici Kurul'un yaptığı seçimle ödüle değer tez olarak bu yıl yine farklı konulardaki iki tez seçildi.

DR. İLKAY BAKIRTAŞ (İTÜ) "İÇİ AKIŞKANLA DOLU DEĞİŞKEN YARIÇAPLI ELASTİK TÜPLERDE NONLİNEER DALGA YAYILIMI" başlıklı doktora teziyle ve DR. CEYHUN KARPUZ (ERCİYES ÜNİVERSİTESİ) "MİKRODALGA FİLİTRELERİNİN MİNYATÜRİZASYONU İÇİN YENİ PLANAR REZONATÖRLERİN TASARIMI" başlıklı doktora teziyle ödüle hak kazandılar.

Ödül Töreni'ne ödülü düzenleyen kuruluşlar olarak EMO, Bilim ve Ütopya Kooperatifi ve ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği'nin yönetici ve üyelerinin yanısıra Serhat Özyar'ın ailesi ve yakınları ile akademik çevreden arkadaşları, bilim insanları,Seçici Kurul-Hakem Heyetinden insanlar, ödülü geçen yıl kazanan DR. MELTEM TURHAN YÖNDEM, DR. EMRAH ÇAKÇAK ve öğrenciler katıldılar.

Ödül Töreninde sırasıyla Serhat Özyar'ın özgeçmişinin sunumu ve "Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü"nün tanıtımı Prof.Dr.Semih BİLGEN tarafından yapıldı. Düzenleyici kuruluşlar olarak ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği adına Prof.Dr.İnci GÖKMEN, Bilim ve Ütopya Kooperatifi adına Prof.Dr Semih Koray ve EMO adına Haşim AYDINCAK birer konuşma yaptılar.

Daha sonra ödüllerin verilmesine geçildi.Kazananlara birer milyar TL.lik para ödülü ve birer plaket verildi. Ödüle değer bulunan Dr.İlkay BAKIRTAŞ'ın ödülünü Prof.Dr. Güney GÖNENÇ, Dr.Ceyhun KARPUZ'un ödülünü ise ODTÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Mustafa TOKYAY verdiler.

Yurtdışında olması nedeniyle Dr.İlkay BAKIRTAŞ'ın ödülünü kendisi adına eşi aldı ve gönderdiği mesajı yine eşi tarafından törene katılanlara iletildi.

Ödülünü bizzat kendisi alan Dr. Ceyhun KARPUZ yaptığı kısa konuşmada Ödülü çok anlamlı ve yararlı bulduğunu belirterek düzenleyicilerini kutlayıp teşekkürlerini iletti, özellikle Anadolu üniversitelerinin böylesi desteklere ihtiyacı olduğunu belirtti; kendisini bu ödüle taşıyan bilimsel çalışmalarında büyük desteği olduğunu belirttiği Yrd.Doç.Dr.Adnan GÖRÜR’ü eli öpülesi birisi olarak törene katılanlara takdim etti. Yrd.Doç.Dr.Adnan GÖRÜR de yaptığı kısacık konuşmasında ödül düzenleyicilerini kutlayarak Anadolu Üniversiteleri için böylesi desteklerin çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

Ödül töreni, sıcak sohbetlerin yapıldığı bir kokteyl ile sonlandırıldı.



SERHAT ÖZYAR YILIN GENÇ BİLİM İNSANI ÖDÜLÜ
ÖDÜL TÖRENİ / 26 NİSAN 2004 / ODTÜ
TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI (EMO) ADINA
SEÇİCİ KURUL ÜYESİ HAŞİM AYDINCAK TARAFINDAN
YAPILAN KONUŞMA


SERHAT ÖZYAR YILIN GENÇ BİLİM İNSANI ÖDÜLÜ'nün bu yıl 2.sini düzenlemekle bu ödülün gelenekselleşmesi-kurumlaşması açısından önemli bir dönemecin alınmakta olduğuna dikkatleri çekerek sözlerime başlıyorum. Böyle bir etkinliği birlikte başlatmış olmanın ve sürdürüyor olmanın gururunu paylaştığımız ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği ile Bilim ve Ütopya Kooperatifi'ni sergiledikleri yapıcı işbirliği ile özellikle bu türden ortaklaşa çalışmaların gerçekleştirilebilirliğine olan inancı artırıcı katkılarından dolayı kutluyorum.

TMMOB' ye bağlı 23 Oda'dan birisi olarak Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Elektrik,Elektronik, Bilgisayar Mühendislerini bünyesinde toplamaktadır. 33 bini bulan üyesi, 13 Şubesi ve 100'ü aşkın il ve ilçe temsilcilikleri ile EMO, bilim ve teknolojinin insanların yaşamıyla buluşmasına katkı korken kendi meslek alanının denetim ve yönlendirmesini sağlamaya çalışmaktadır. EMO, 2004 yılında kuruluşunun 50.yılına varmış olmanın kıvancını yaşamaktadır.

Çalışmalarımız kapsamında pek çok bilimsel teknik ağırlıklı etkinlikler de yapmaktayız.Bu etkinliklerimiz ilgisine göre üyelerimizin, meslektaşlarımızın, üniversitelerin-bilim ve akademik çevrelerin, sanayinin ortak buluşma zeminleri olarak işlev görmektedir. Çoğu kez farklı sektör kuruluşları, değişik üniversiteler, TUBİTAK gibi kuruluşlarla ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz etkinliklerin kurumlaşmasında önemli mesafeler aldık. Örneğin iki yılda bir yapmakta olduğumuz "Elektrik,Elektronik, Bilgisayar Mühendisliği Ulusal Kongresi"nin 10.'sunu Eylül 2003'de yaptık. Yine 2003 yılında, Aralık ayında iki yılda bir yapmakta olduğumuz etkinliklerden bir diğeri olan "Türkiye Enerji Sempozyumu"nun 4.'sünü gerçekleştirdik...

Ulusal kalkınma,bilim-teknoloji ve sanayileşme politikalarının belirlenmesi ve gerçekleştirilmesi, halkımızın ve mühendislerin refah düzeyinin yükseltilebilmesi için de önemli bir hedeftir. Bu nedenle EMO, meslek alanımızdaki sorunlara sahip çıkmamızın ülkemizdeki demokrasi mücadelesine katkı koyacağını, ülkemizdeki demokrasi,barış,bağımsızlık ve insan haklarından yana gelişmelerin ise mesleki çalışmaların daha sağlıklı yürütülmesine destek oluşturacağını gözeten bir diyalektik bütünlüklü çalışma ve mücadele hattı izlemektedir.

Bütünüyle emperyalizme-küreselleşmeye endekslenmiş yönetim anlayışlarıyla Ülkemizdeki bilimsel çalışmaların ve ARGE çalışmalarının giderek güdükleştirildiği ve etkisizleştirildiğine tanık olmaktayız. Bunu kendi alanımızda mühendislerimizin giderek üretim süreçlerinden, yaşamımızı ve geleceğimizi planlama süreçlerinden koparılması boyutları ile yaşamaktayız.

Bu nedenle bilimsel çalışmalara özellikle de ülkemizin bilim gündemi ile ilişkilendirilmiş bilimsel çalışmalara sahip çıkılması ve destek verilmesi gerekliliğine inanmaktayız. Sevgili arkadaşımız Serhat Özyar'ı bu niteliklere sahip bir bilim insanı olarak erken yitirişimiz bizi o'nun anısına bu düşünceler-onun yüklediği sorumluluklar çerçevesinde somut adım atmaya yönlendirdi. Bu ödülün oluşturulması çalışmalarında bir araya geldik.

Böylesi bir araya gelişin ne kadar isabetli olduğu ve ne kadar gerekli olduğu son yaşanılmakta olunan TUBİTAK, YÖK'ün Yeniden Yapılandırılışı... saldırılarıyla kanıtlanmıştır. Ülkemizde bilim insanlarının bilime ve birbirlerine sahip çıkma gerekliliği her zamankinden daha çok kendini hissettirir olmuştur.

Bu çabalara katkı koyan herkesi saygıyla selamlıyoruz. Genç bilim insanlarımızı da bütün örgütümüz adına bir kez daha kutluyor, saygı, sevgi ve umutla selamlıyoruz.

EMO adına
SEÇİCİ KURUL ÜYESİ
Haşim AYDINCAK


Dr. İLKAY BAKIRTAŞ'IN ÖZGEÇMİŞİ

1994 yılında İTÜ Matematik Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. Yüksek Lisans derecesini İTÜ Mühendislik Bilimleri Bölümü'nden 1997 yılında aldı.1998-2003 yılları arasında aynı bölümde doktora çalışmasını tamamladı. 1997-2004 yılları arasında araştırma görevlisi, olarak çalıştı. Halen İTÜ Mühendislik Bilimleri Bölümü'nde yardımcı doçent olarak çalışmaktadır.

En İyi 2. Çalışma Ödülü(1997), TÜBİTAK, NATO Doktora Araştırma Bursu (2001), En İyi Doktora Tezi Ödülü (2003), İTÜ Yurtdışı Doktora Sonrası Araştırma Bursu'nu (2004) kazandı.

Araştırma konuları; Biyomekanik, Sürekli Ortamlar Mekaniği, Akışkanlar Mekaniği, Soliton Teorisi, Sıvılarda Dalga Yayılımı, Uygulamalı Matematik, Lineer ve Nonlineer Kısmi Türevli Diferansiyel Denklemler, Kompleks Fonksiyonlar Teorisi, Arterilerde Lineer ve Nonlineer Dalga Yayılımıdır.


SERHAT ÖZYAR YILIN GENÇ BİLİM İNSANI ÖDÜLÜ


İLKAY BAKIRTAŞ'IN TÖREN İÇİN GÖNDERDİĞİ VE EŞİ TARAFINDAN OKUNAN MESAJI
26 Nisan 2004


ODTU Öğretim Elemanları Derneği, Bilim ve Ütopya Kooperatifi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası'nın sayın üyeleri, değerli ODTÜ mensupları, kıymetli misafirler,

Şu anda sizlerle birlikte olabilmeyi, bu önemli törende, bana büyük onur veren ödülümü kendi elimle alabilmeyi çok isterdim ancak doktora sonrası araştırmacı olarak bulunduğum University of Colorado at Boulder, Uygulamalı Matematik Bölümü'ndeki görevim nedeniyle bu mümkün olamadı.

Sizlere, öncelikle, bu saygın ödüle adını veren, Dr. Serhat Özyar'ın adını ilk kez duyduğum andan söz etmek istiyorum. Bir yıl kadar önce, ODTÜ'den doktorasını almış olan bir arkadaşımla sohbet ederken, onun, yaşama çok genç yaşta veda eden, yetenekli bir araştırmacı, dürüst bir insan ve iyi bir öğretmen olan Serhat Özyar'dan nasıl sevgiyle bahsettiğini ve benim de o an, "Keşke ben de bir gün böyle anılabilsem" diye aklımdan geçirdiğimi çok iyi hatırlıyorum, hem iyi bir insan, hem de iyi bir araştırmacı olarak.

Bilimsel düşüncenin, aklın gücünün ve sağduyunun; safsatalarla, hurafelerle ve bilimdışı düşüncelerle mücadelesi yüzyıllardır hiç bitmedi. Hiç bitmeyeceğini de hepimiz biliyoruz. Bu savaşta ön saflarda aydınlar, bilim insanları oldular hep. Toplumcu düşünceyi benimseyen, aydınlanmacı bilim insanlarının, halklarına olan borçlarını, ancak, onları safsatanın ve akıl dışı inançların boyunduruğundan kurtarmak için yapacakları büyük uğraşı ile ödeyebileceklerini bilmelerinin, onları sadece kendi kişisel tatminleri için bilimle uğraşanlardan kesin bir çizgiyle ayırdığını hepimiz görüyoruz. Bilimle uğraşabilmek için sahip oldukları donanımı kendi kariyerlerini sağlamlaştırmak, para ve prestij kazanabilmek, daha fazla ünlenmek için, yalnızca kendi yararlarına kullananlar olduğu gibi, Dr. Serhat Özyar gibi, bilimi, toplumun yararına kullanılması gereken bir güç, toplumun bilincine yerleştirilmesi ve burada kök salması gereken bir tohum olarak gören bilim insanları da vardır. İşte bu yüzden, böylesi saygın bir insanın adını taşıyan bu ödülü almak, ülkemizde, salt bilimsel değil, insanca, insana ait değerlerin de önemsendiği, aklın ve toplumsal bilincin beraberce kutsandığı yeni bir anlayış biçiminin gelişebileceğine, güçlenebileceğine dair olan inancımı sağlamlaştırdı. Kendime çizmeye çalıştığım yolda yalnız olmadığımı, benden önce bu yola çıkanlar ve benden sonra da çıkacaklar olduğunu gösterdi.

Biliyorum ki, önümüzdeki yıllarda Dr. Serhat Özyar Ödülü, bu inançla yola çıkan genç araştırmacıların hedefi olmaya, gittikçe daha da artan katılımla devam edecektir. Bilimsel düşüncenin yaygınlaştırılması ve toplumların geleceğine yön veren temel güç olması uğraşının bayrak yarışında, her yıl yeni insanlar sıralarını alacaklardır. Karşısına çıkacak her türlü olumsuzlukla, önyargıyla, çağdışı düşünceyle savaşma gücünü, ülkesinden aldıklarını ülkesine verme sorumluluğunda bulacak olan genç bilim insanları, bilim emekçileridir bunlar.

Dr. Serhat Özyar Ödülü'nün oluşturulması için emek verenlere, saygın kişilikleri ile bana örnek olan ve yetişmemde büyük katkısı olan öğretmenlerime, sonsuz destekleri için eşime, aileme ve dostlarıma teşekkürler.

Sözlerimi, tüm doktora eğitimim boyunca, umutsuzluğa düştüğüm her anda bir yol gösterici olarak gördüğüm ve sık sık okuduğum bir şiirin bir bölümü ile bitirmek istiyorum.



Yaşamaya Dair
...
Yaşamak şakaya gelmez,
Büyük bir ciddiyetle yaşayacaksın
Bir sincap gibi mesela,
Yani, yaşamanın dışında ve ötesinde hiçbir şey beklemeden,
Yani bütün işin gücün yaşamak olacak.

Yaşamayı ciddiye alacaksın,
Yani o derecede, öylesine ki,
Mesela, kolların bağlı arkadan, sırtın duvarda,
Yahut kocaman gözlüklerin,
Beyaz gömleğinle bir laboratuvarda
İnsanlar için ölebileceksin,
Hem de yüzünü bile görmediğin insanlar için,
Hem de hiç kimse seni buna zorlamamışken,
Hem de en güzel, en gerçek şeyin
Yaşamak olduğunu bildiğin halde
...
Nazım Hikmet

Dr. İlkay Bakırtaş
İstanbul Teknik Üniversitesi
Fen Edebiyat Fakültesi,
Matematik Mühendisliği Bölümü
34469 Maslak/İstanbul
e-mail: ilkayb@itu.edu.tr
Web: http://atlas.cc.itu.edu.tr/~ilkayb/




TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

TELE 1- SABAH PUSULASI

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

Okunma Sayısı: 2356


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.