MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

HÜRRİYET GAZETESİ, 17.03.2005


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Petkim'in teknolojisine eski demek iftira atmaktır
Özelleştirmenin ağır toplarından Petkim'in halka arz süreci devam ederken Genel Müdür Kenan Yavuz, "teknolojinin eski" olduğu şeklindeki yorumları "iftira" olarak değerlendirdi. "Bir şirketin ürünlerinin kalitesi teknolojisinin iyi olup olmadığının göstergesidir" diyen Yavuz, "Petkim'in teknolojisini beğenmeyenler gelsinler görsünler" dedi.
 

Hisselerinin yüzde 30'u Özelleştirme İdaresi Başkanlığı(ÖİB) tarafından nisan ayında halka arz edilecek olan Petkim'de hisse satışından daha çok ürün satışına odaklandıklarını belirten Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz, "Petkim'in teknolojisi eski" yorumlarına "bunlar iftira" diye yanıt verdi.

Devlete yük değil:
Petkim'in en verimsiz zamanlarında bile devlete yük olmadığını savunan Yavuz, şöyle konuştu: "En yüksek zararın (245 trilyon lira) yaşandığı yıl olan 20032te bile Petkim'in FAVÖK'ü (faiz-amortisman-vergi-öncesi kár) pozitiftir. O zamanki FAVÖK 37 milyon dolardı, geçen yıl bu rakam 197 milyon dolar oldu. Petkim'in şu andaki bilançosu olağanüstü güzel bir bilanço; 2004 yılında 62 trilyon liralık kár rakamına ulaştık. Petkim 330 milyon dolarlık yatırımını tamamen kendi özkaynaklarından karşıladı, kuruş kredi kullanmadık. Türkiye'de böyle kaç kurum var?"

Gücümüz kendimize yeter:
Yatırımların bu ay sonunda devreye gireceğini belirten ve "Şimdi de bunun meyvesini yiyeceğimiz zaman geldi" diyen Yavuz, Petkim'in mali gücünü şöyle dile getirdi: "Yılsonu itibariyle kasa ve bankadaki paramız 120 milyon dolar. Net işletme sermayemiz 421 milyon YTL. Kısa vadeli borçlarımızı 4 kere anında ödeyecek paramız var. Bu Petkim'in gücünü gösterir. Ne Hazine'ye ne bankalara ihtiyacımız var, Petkim'in kendi gücü kendine yeter."

Teknoloji eksiğimiz yok:
Petrokimya sektörünün dünyada giderek önem kazandığını anlatan Kenan Yavuz, Petkim için önemli olanın "markasını korumak" olduğunu vurguladı. Yavuz, "Yurtdışındaki pekçok firma Türkiye'de çalıştığı firmaları Petkim ürünlerini kullanmaya zorluyor, yurtdışından gelen standart dışı malların kalitesi Petkim'in katkı maddeleriyle artırılıyor" dedi. Bu noktada "Petkim'in teknolojisi eski" eleştirilerine de yanıt veren Yavuz, "Bu iftiradır, bunun denetimini vermeye hazırız. Gelsinler teknolojimizi görsünler. Bir şirketin ürünlerinin kalitesi teknolojisinin iyi olup olmadığının göstergesidir" dedi.

En iyiler trenine bindik:
"Petkim Avrupa'nın en genç petrokimya şirketi. Bu sektörde teknoloji değişmez ancak maliyetleri düşürmek için yenileme yapılır" diyen Yavuz, yeni yatırımlar devreye girdiğinde Petkim'in maliyetlerinin daha da düşeceğini, işci verimliliğin artacağını kaydetti. Petkim'in geçen yıldan bu yana 13 bölümünü kapatmasına karşın kapasite kullanım oranını yüzde 19 artırdığını ve kapasite kullanım oranının halen yüzde 97 olduğunu söyleyen Yavuz, "İşgücü verimliliğinde kötüler ligini geçtik, en iyiler treninin son vagonuna bindik" diye konuştu.

Sadece satışla gündeme gelmek enerji kaybıdır
Kenan Yavuz "Halka arz ve özelleştirme konusu bizim dışımızda, Özelleştirme İdaresi tarafından yürütülüyor" derken, şunları söyledi: "Biz hisselerin satışına değil, faaliyetlerimize odaklandık, ekonomik değerlerimizle gündeme gelmek istiyoruz. Ancak özelleştirme konusunu o kadar uzamış ki çalışanlarımızın beynine işlemiş, beyninin merkezine oturmuş. Bu konunun sürekli gündemde olması enerji kaybıdır, bunu bertaraf etmeye çalışıyoruz."

Hedef pazar payını yükseltmek
PETKİM'in 1990'larda yüzde 64 olan şu anda yüzde 27'lerde olduğunu belirten Yavuz, yeni yatırımların devreye girmesiyle bu oranın da yükseleceğini vurguladı. Yavuz, "Türkiye petrokimya ürünleri ithalatına 2004'te 3 milyar dolar ödedi. Talebin ancak 3'te 1'ini karşılayabiliyoruz. Bizim 1.200 tane aktif müşterimiz var, ancak piyasada kalitesi 500 dolar daha düşük mallar 5 dolar daha ucuz diye kullanılıyor" dedi.

Tüpraş'ta söz sırası yatırımcıda
Bu yılın büyük özelleştirmelerinden biri olacak Tüpraş'ta söz sırası yatırımcılarda. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), gelecek hafta başında İstanbul'da yapacağı toplantı ile potansiyel yatırımcıların görüş ve beklentilerini alacak. İdare, bu görüş ve beklentilerden uygun gördüklerini ihale şartnamesine yansıtacak. Başarılı bir ihale için potansiyel yatırımcıların düşüncesinin önemli olduğu vurgulanırken, bunun aynı zamanda interaktif bir ihale sürecinin de şartı olduğu vurgulanıyor. Öte yandan, Tüpraş'ın yüzde 51'inin blok satışı için Nisan ayı ortasında ihale ilanına çıkılması bekleniyor. Tekliflerin alınmasının yaklaşık 2 ayı bulabileceği belirtilirken, son tekliflerin Haziran ayı ortalarında alınabileceği kaydediliyor. İhalenin başarılı olması durumunda, bu yılın üçüncü çeyreğinde Tüpraş ihalesinin tamamlanması bekleniyor.



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

TELE 1- SABAH PUSULASI

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

YAPICIYA EMO`DAN ÖDÜL, TÖREN 26 NİSAN`DA (CUMHURİYET)

Okunma Sayısı: 397


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.