MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

WWW.NTVMSNBC.COM, 28.03.2005


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Enerjide uzun vadeli çalışma planı
Türkiye'nin elektrik sektöründe ileriye dönük arz ve talep projeksiyonları, ilgili bazı kuruluşlar tarafından alınacak ortak karar ve belirlenecek yeni stratejilerle tespit edilecek.
 

Elektrik sektöründeki yeni yatırım modeli tespit çalışması, Enerjive Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde belirlenecek.

2005-2010 yılları arasında ilave kapasite olarak planlanan yeni tesisler için, yeni yatırım modellerinin tespiti ise DPT, Hazine, Elektrik Üretim A.Ş (EÜAŞ) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) arasında varılacak mutabakat çerçevesinde hayata geçirilecek. Söz konusu kuruluşlar arasında yapılacak görüşmelerde, kamunun yeni bir termik santralı kurmasına yönelik karar da plan doğrultusunda değerlendirilecek.

TEİAŞ tarafından hazırlanan ve EPDK tarafından uygun görülen Türkiye'nin 2020 yılına kadar olan elektrik arz ve talep projeksiyonları doğrultusunda şu anda yatırım safhasında olan ve EPDK'da lisans almış özel sektör yatırımlarının beklenen ilave kapasiteleri karşılayıp karşılayamayacağı da öncelikle tespit edilecek.

ilave kapasite ihtiyacı
Geçtiğimiz yıl içinde Yüksek Planlama Kurulu'ndan (YPK) da onay alan Elektrik Strateji Belgesine göre, önümüzdeki yıllarda ilave elektrik kapasitelerine ihtiyaç duyulması bekleniyor.

Buna göre önümüzdeki 2005-2010 yılları arasında ortalama yüzde 7.9'luk enerji talebinin güç yedekleriyle birlikte karşılanabilmesi için 2800 mw'lik doğalgaz termik santralı ilave yatırımına ihtiyaç duyulabilir.

Bu yatırımların elektrik çeşitliliğine göre büyük bölümünün doğalgaz, HES ve rüzgar santrallarından karşılanması öngörülüyor. Bu talebin özel sektör tarafından planlanan sürede karşılanmaması halinde EÜAŞ'ın EPDK'dan yatırım lisansı alarak yeniden devreye girmesi planlanıyor.

Türkiye enerji potansiyelini kullanamıyor
Türkiye'nin yıllık 259 milyar kilowat enerji potansiyeli olmasına karşın, bunun sadece yüzde 35'ini değerlendirildiği bildirildi.

Türkiye'nin, 2020 yılına kadar rüzgar ve jeotermal gibi yenilenebilir kaynaklardan 3 bin 83 megawatelektrik enerjisi üretme potansiyeli bulunduğu, petrol rezervinin 42.8 milyon ton, doğalgaz rezervinin de 8 milyar metreküp olduğu belirtildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in, DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan'ın soru önergesine verdiği yanıtta, Türkiye'nin maden ve enerji kaynaklarına ilişkin sayısal bilgiler de yer aldı.

Hidrolik enerji potansiyelinin 128 milyar kWh/yıl, linyit ve taşkömürü potansiyelinin ise 131 milyar kWh/yıl olduğu belirtilen yanıtta, kömür potansiyelinin yüzde 35'inin değerlendirilmiş durumda olduğu ifade edildi.

Hidrolik potansiyelin de yüzde 35'inin işletmede olduğu belirtilen yanıtta, hidrolik potansiyelin yüzde 9'unun daha değerlendirileceği barajların inşa halinde, yüzde 56'sının ise proje seviyesinde olduğu bildirildi.

Türkiye'nin, 2020 yılına kadar rüzgar ve jeotermal gibi yenilenebilir kaynaklardan 3 bin 83 megawatelektrik enerjisi üretme potansiyeli bulunduğu da kaydedilen yanıtta, petrol rezervinin 42.8 milyon ton, doğalgaz rezervinin de 8 milyar metreküp olduğu belirtildi.

en fazla dolomit
Türkiye'nin maden potansiyeline ilişkin bilgilerin de yer aldığı yanıttaki verilere göre, 15 milyar 887 milyon 160 bin ton rezerv ile demir-çelik sektöründe kullanılan dolomit, ilk sırada yer alıyor.

Bor, linyit, kaya tuzu, perlit, bitümlü şist gibi milyarlarca tonluk rezerve sahip madenlerin yanı sıra Türkiye'nin, 5 milyar 161 milyon metreküp mermer, 1 milyar 479 milyon 556 bin 876 metreküp iyi kalite pomza varlığı da bulunuyor.



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

TELE 1- SABAH PUSULASI

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

YAPICIYA EMO`DAN ÖDÜL, TÖREN 26 NİSAN`DA (CUMHURİYET)

Okunma Sayısı: 354


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.