MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

RUSYA 'GAZINA' GÜVENİYOR (RADİKAL, 15.03.2006)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

 
Türkiye, Rusya'dan aldığı doğalgaz karşılığı off-set anlaşması ile mal satma hakkı elde etmişti. Enerjide gaza bağımlılık artınca Ruslar uygulamayı askıya aldıkları gibi bavul ticaretini kısıtladı.
 

RUSYA GAZINA GÜVENİYOR.

ANKARA - Türkiye'ye sattığı doğalgazın yüzde 70'i oranında mühendislik hizmeti ve tarım ürünü satın alma yükümlülüğü bulunan Rusya, off-set anlaşmasını 1994'ten beri uygulamaya yanaşmazken, bavul ticaretindeki kısıtlamaları artırdı. Enerji Bakanı Hilmi Güler'in, Türkiye'ye, doğalgaz karşılığı Rusya'ya mal satma hakkı veren off-set anlaşmasının 1993'teki hükümet tarafından yürürlükten kaldırıldığı bilgisinin yanlış olduğu belirlendi. Rus hükümetinin aldığı karara göre, 28 Şubat 2006 tarihinden itibaren Türkiye'den bu ülkeye giden yolcuların beraberlerinde götürecekleri bagaj miktarı 50 kilodan 35 kiloya indi. Beraberinde götürdüğü bagaj miktarı 35 kiloyu aşan yolcular, kilosu 4 avrodan az olmamak üzere eşyanın gümrük değeri üzerinden yüzde 30 oranında vergi ödemeye başladı. Toplam eşya değeri ise 65 bin rubleyi (2 bin 400 dolar) aşamıyor. Rus hükümetinin bu kararıyla, 1996'da 9 milyar dolara yaklaşan, geçtiğimiz yıl 2.5 milyar dolara kadar gerileyen bavul ticaretinin Rusya ayağının tamamen bitmesi bekleniyor. Türkiye 2005'te Rusya'dan 3.6 milyar dolarlık doğalgaz ithal etti. Toplam 17.8 milyar metreküplük doğalgazın 12.3 milyar metreküplük bölümü Batı hattından alındı. Türkiye ile Rusya arasında yapılan off-set anlaşmasına göre, Batı hattından alınacak doğalgaz bedelinin yüzde 70'inin, Rusya'nın Türkiye'den satın alacağı mallarla ödenmesi gerekiyor. İki ülke arasındaki off-set anlaşması 1993'e kadar sorunsuz uygulanırken, Rusya, o yıllarda 7-9 milyar dolar civarında seyreden bavul ticaretini de gerekçe göstererek 1994'ten itibaren off-set anlaşmasını uygulamaktan kaçındı.

Bakan yanılmış Enerji Bakanı Güler 2 Şubat 2006 tarihinde bir gazeteye yaptığı açıklamada, "Daha önce gaz anlaşmalarında off-set vardı. Yani gaz bedeli tarım ve mühendislik hizmetleri ile ödenirdi. 1993 yılındaki hükümet bu maddeyi kaldırdı. Bunun yerine ödeme sistemi getirildi. Bu ülkemize önemli bir yükümlülük getirdi" dedi. ANAP İstanbul Milletvekili Emin Şirin, Güler'in yanıldığını, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın (DTM) TBMM'de eski enerji bakanları hakkında kurulan soruşturma komisyonuna gönderdiği resmi yazıyla kanıtladı. Şirin, konuyla ilgili olarak ayrıca Hilmi Güler tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi verdi. DTM'nin komisyona gönderdiği yazıya göre, 1984'te Sovyetler Birliği yönetimiyle yapılan anlaşma uyarınca, Rusya ilk üç yıl gaz bedelinin yüzde 65-70'i oranında Türkiye'den mal almak zorunda. İlk üç yılı izleyen yıllarda ise bu oranın daha da artırılması konusunda Rusya'nın yükümlülüğü bulunuyor. Anlaşmanın süresi 25 yıl olmasına karşın Sovyetler'in dağılması üzerine kurulan Rusya Federasyonu 1994 yılında, 12 yıl önceki koşullarda yapılmış bu anlaşmayı kabul etmeyeceğini, gazın bedelini para olarak talep ettiğini bildirdi. Ancak Türkiye bu talebi kabul etmediği gibi Mavi Akım'ın da off-set kapsamına alınmasını istedi. Buna rağmen Rusya tek taraflı olarak off-set anlaşmasını 1994'ten itibaren fiili olarak sona erdirdi.

Ticarette alarm DTM'nin yazısında, Türkiye'nin tezlerinin iki ülke arasında yapılan Karma Ekonomik Konsey (KEK) toplantılarında sürekli tekrarlandığını, KEK kararlarında veya tutanaklarında Türkiye'nin off-set anlaşmasını sona erdirdiğine ilişkin hiçbir kayıt bulunmadığı vurgulandı. Öte yandan, Türkiye'nin Rusya ile ticareti de alarm vermeye başladı. Doğalgaz bağımlılığının yanı sıra petrol de satın aldığımız Rusya, Türkiye'nin en çok ithalat yaptığı ülkeler arasında Almanya'dan sonra ikinci sıraya yükseldi. 2004'te 1 milyar 859 milyon dolar olan Türkiye'nin Rusya'ya ihracatı 2005'te yüzde 27.6 oranında artarak 2 milyar 371 milyon dolar oldu. Buna karşılık 9 milyar 33 milyon dolar olan Türkiye'nin Rusya'dan ithalatı ise yüzde 41.9 oranında artarak 12 milyar 818 milyon dolara ulaştı.

Açık 10.4 milyar dolar Türk müteahhitlerin Rusya'da üstlendiği inşaat işleri ve Türkiye'ye gelen Rus turistlerden elde edilen gelir ise, Türkiye açısından 10.4 milyar dolara ulaşan ticaret açığını telafi etmekten uzak.



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

TELE 1- SABAH PUSULASI

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

YAPICIYA EMO`DAN ÖDÜL, TÖREN 26 NİSAN`DA (CUMHURİYET)

Okunma Sayısı: 1237


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.