MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

UCUZ ENERJİ İDDİASI DOĞRU DEĞİL (CUMHURİYET)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

Doç. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, nükleer santrallarla elektrik enerjisi üretim maliyetinin ucuz olduğu söyleminin gerçek dışı olduğunu belirtti. Uyar, yatırım maliyetini en az yüzde 50 arttırdığı için Dünya Bankası'nın Türkiye ve Brezilya gibi ülkelerdeki nükleer santral yatırımlarına kredi vermediğini söyledi.

Türkiye Çevre Platformu Koordinatörü ve EUROSOLAR Avrupa Yenilenebilir Enerjiler Birliği Türkiye Bölümü Başkanı Doç. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, endüstrileşmiş ülkelerin, beşikten mezara maliyetleri çok yüksek olduğundan, yeni nükleer santral kurmaktan vazçgeçtiğine dikkat çekti. Uyar, ''Dünyanı n en büyük sorunlarından biri nükleer santralların neden olduğu olumsuzlukların ve atmosferin içerisinde biriken nükleer atıkların nasıl bertaraf edileceğidir'' dedi.

Doç. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, 1978 yılından bu yana Amerika'da tek bir nükleer santral siparişi yapılmadığını, bu tarihten önce yapılmış siparişlerin de yüz tanesinin iptal edildiğini söyledi. Almanya'nın da tüm nükleer santrallarını bir plan çerçevesinde kapatmayı kararlaştırdığını anımsatan Uyar, ABD'nin 11, Kanada'nın da 7 santralı kapattığını anlattı. Uyar, eyaletlerin artık birbirlerinden nükleer atık kabul etmediği ABD'de bile nükleer atıkların sürekli depolanacağı tesislerin kurulamadığına vurgu yaptı.

Nükleer santrallarla elektrik enerjisi üretim maliyetinin ucuz olduğu söyleminin gerçekleri yansıtmadığına dikkat çeken Uyar, ''Nükleer santrallardan elektrik üretiminin beşikten mezara maliyet kalemlerini ilk yatırım, güvenlik altyapısı, lisanslama, işletme, yakıt ve kullanım sonrası bertaraf etme maliyetleri oluşturuyor. Nükleer santralların ilk yatırım maliyetleri 5 bin YTL / kilovat iken rüzgâr santrallarının maliyeti 1250 YTL / kilovattır. Nükleer santralların ilk yatırımı rüzgâr güç santrallarına göre dört kat daha pahalı'' dedi.

DÜNYA BANKASI KREDİ VERMİYOR

Uyar, güvenlik altyapısı maliyeti, yatırım maliyetini en az yüzde 50 arttırdığı için Dünya Bankası'nın Türkiye ve Brezilya gibi ülkelerdeki nükleer santral yatırımlarına kredi vermediğini belirterek, rüzgâr güç santralı yatırımlarının herhangi bir güvenlik altyapı maliyeti bulunmadığını söyledi.

Uyar, nükleer santralların maliyetinin en sorunlu kaleminin işletme ve yakıt temini olduğunu ifade etti. Dünyada karşılaşılan nükleer santral kazalarının işletme sırasında yapılan hatalardan kaynaklandığını belirten Uyar, ''Ayrıca nükleer santrallardan barışçıl amaçlarla yararlanılacağı konusunda dünyayı yönetenleri ikna etmek de oldukça maliyetli olmaktadır. Nükleer yakıtların artan maliyeti ve nükleer santrallarda olası kazaları önlemek için kalifiye elemanların çalıştırılması gereği nükleer santralların işletme maliyetini giderek arttırmakta. Rüzgâr güç santrallarının bakım ve onarımı ilk yatırımın yüzde 2'sini aşmıyor ve işletme giderleri içinde herhangi bir yakıt kalemi bulunmuyor. Rüzgâr enerjisi kullananlara herhangi bir yakıt faturası gelmiyor'' dedi.

KURTULMAK DAHA PAHALI

Uyar şöyle devam etti: ''Nükleer güç santrallarının son maliyet kalemi ise santralın kapatılması sonrası bertaraf edilmesidir. ABD'de kapatılması kararlaştırılan Maine Yankee nükleer güç santralının bertaraf edilmesinin ABD Enerji Bakanlığı tarafından öngörülen maliyeti ilk yatırımının 8 katıdır.'



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

TELE 1- SABAH PUSULASI

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

Okunma Sayısı: 692


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.