MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

İNGİLTERE'DEN NÜKLEER ÇÖPLÜK KARARI (MİLLİYET)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

Nükleer atık sorununa çare bulmak için İngiltere'de kurulan bağımsız bir komitenin hazırladığı rapor Türkiye'nin bu konuda nelerle karşılaşacağı konusunda iyi bir fikir veriyor. Nükleer reaktörlerde kullanılan çubuklar tükendikten sonra on binlerce yıl yüksek derecede radyoaktif kalmaya devam ediyor. Yüksek radyoaktivite insan sağlığı ve doğa için büyük bir tehdittir.Bugüne kadar dünyada nükleer atıklar reaktörlerin yanına inşa edilen geçici havuzlarda ve depolarda muhafaza edildi. Bu tehlikeli maddelerin yeryüzünde geçici korunaklarda muhafaza edilmesi nükleer ülkelerde halkı rahatsız ediyor. Nükleer karşıtı düşünce havasını besliyor.

Depo maliyeti 24 milyar YTL

İngiliz hükümetinin atadığı komite bütün nükleer atıkların yerin birkaç yüz metre altında korunaklara depo edilmesini tavsiye etti. İşin faturası 10 milyar sterlin, yani 24 milyar YTL (18.2 milyar dolar). Üç senelik bir çalışma sonunda hazırlanan rapora göre böyle bir nükleer çöplüğün hazırlanması "on yıllar" alacak.Komite, hükümetin uzun zamandan beri askıda olan bu sorunu bir an önce çözmek için davranmasını ve "açık ve şeffaf" olmasını önerdi. Uygun bir alan bulunup bunun çevre halkına empoze edilmesi iyi bir fikir değil, diyor rapor. Gönüllülük esas alınmalı. Nükleer atıkların kendi bölgelerinde gömülmesini kabul eden çevre halkı ödüllendirilmeli.

Enerjinin yüzde 20'si nükleerden

Bu arada İngiltere Başbakanı Tony Blair İngiltere'nin nükleer yolda devam etmesine karar verdi. İngiltere uzun zamandan beri nükleer santral yapmıyordu ve mevcut nükleer santrallar miatlarını doldurduklarında kapatılmalarına karar verilmişti. İngiltere elektrik enerjisinin yüzde 20'sini nükleer reaktörlerden elde ediyor. Blair'in devam kararının iki nedeni var. Birincisi, nükleer dışında herhangi bir "temiz" yakıttan, örneğin güneş veya "temiz" kömür, bu kadar büyük oranda enerji elde etmenin olanaksız oluşu. İkincisi, sadece nükleer enerjinin İngiltere'nin havaya püskürttüğü karbondioksidi azaltmaya katkıda bulunacağı.Türkiye'nin nükleer santral yapmakta gecikmesi bir bakıma avantajımıza oldu. Modern santrallar eskilerine nazaran daha güvenli olmak dışında, eski nesil reaktörlerin yarattığı atığın % 10'unu yaratıyor. Dolayısıyla, depolama sorunu o kadar da küçülüyor. Kıdemli nükleer devletlerin sorunu daha çok, bugüne kadar biriken atıklardan nasıl kurtulunacağıdır.İngiltere, örneğin, 1940'lardan beri yeryüzünde nükleer atık depoluyor.Türkiye'de nükleer santral inşa etmek isteyen hükümetin atık politikası nedir? Bu konuda bugüne kadar herhangi bir araştırma yapıldı mı? Yapıldıysa sonuçları nedir?İngiltere'deki komitenin önerdiği açıklığı ve şeffaflığı hükümetin Türk halkından esirgemesinde yarar ve mantık yoktur.  (MİLLİYET, 03.05.2006)



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

TELE 1- SABAH PUSULASI

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

Okunma Sayısı: 606


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.