MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

II. ULUSAL YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ SEMPOZYUMU YAPILDI. UYMS’05’E BÜYÜK İLGİ.


HABER


 
ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ve Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi’nin ortaklaşa düzenledikleri II. Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu (UYMS’05) 22-23-24 Eylül 2005 tarihlerinde ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapıldı. Yazılım Mühendisliği alanında önemli isimlerin davetli konuşmacı olarak katıldığı UYMS’05’de farklı oturumlarda toplam 38 bildiri sunumu yapıldı. 3 panelin de gerçekleştirildiği sempozyum kapsamında yapılan sergi izleyicilerden ilgi gördü. 3 gün boyunca 700 kişinin ziyaret ettiği sempozyum, yazılım mühendisliği alanında yapılan akademik ve endüstriyel çalışmaları bir arada sundu. Yazımızın devamında UYMS’05 çalışmalarının ayrıntılarını bulabilirsiniz.
 

GÜN GÜN UYMS’05 ÇALIŞMALARI
22 EYLÜL 2005 PERŞEMBE
Sempozyumda açılış konuşmaları UYMS’05 Yürütme Kurulu Başkanı ve ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayşe Kiper, ODTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr Canan Çilingir, EMO Yönetim Kurulu Yazman Üyesi M. Sıtkı Çiğdem, UYMS’05 Yürütme Kurulu Üyesi ve EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Necati İpek yaptı. Açılış konuşmalarının arından davetli konuşmacı olarak Alabama at Birmingham Üniversitesinden Prof. Murat M. Tanık konuşmasının yaptı. Tanık’ın konuşmasının sonra UYMS’05 kapsamında yer alan oturumlara geçildi. İlk gün iki farklı salonda gerçekleştirilen oturumlar, katılımcılar tarafından ilgi ile izlendi.

Salon A’da gerçekleştirilen ve Oturum Başkanlığını Meltem Turhan Yöndem’in yaptığı “Bileşen Tabanlı Araçlar” oturumunda Murat Mutlu Öztürk “Bileşen Tümleştirmesine Dayalı Otomatik Uygulama Geliştirimi” başlıklı, Mehmet Burhan Tuncel “COSEML'de İşbirliği Diyagramlarının Kullanım” başlıklı ve Ebru Özdoğru “Jar Kütüphanelerini Bileşen Olarak Kullanan Bir CBS Alan Çerçevesi” başlıklı bildirilerini sundular.

Salon B’de ise EMO Yönetim Kurulu Yazman Üyesi M. Sıtkı Çiğdem’in yönettiği “Web Tabanlı Geliştirme” başlıklı oturumda ise Taner Körpe, “İnternet Robot Sistemi: Web Tabanlı Veriler, Uygulamalar ve Servisler İçin Bir Entegrasyon Aracı”, Geylani Kardaş “Anlamsal Web Servislerinin Bulunması, Eşlenmesi ve Dinamik Çağrımı Üzerine Bir Durum Çalışması” ve Özgün Bayrak “Mobil Ortamlar İçin Anlamsal Eşleme Tabanlı ve Konuma Duyarlı Bir Servis Arama Sistemi” başlıklı bildirilerini sundular.

Verilen yemek arasından sonra Davetli Konuşmacı olarak Sempozyuma katılan

ilk transistörlü bilgisayar için mikrokod programını geliştiren ve yazılım mühendisliği alanın kurucularından sayılan Prof Dr. C. V. Ramamoorthy kürsüye çıktı. . Ramamoorthy’nin konuşması katılımcılardan büyük ilgi gördü. Salonun dolu olmasına rağmen izleyicilerin ayakta ve merdivenlere oturarak Ramamoorthy’nin konuşmasını dinlediler.

Ramamoorthy’nin konuşmasının ardından Salon A’da Oya Kalıpsız’ın yönettiği “Doğrulama ve Sınama” başlıklı oturum başladı. Bu oturumda Cengiz Erbaş, “Gerçek Zamanlı Sistemlerin Doğrulanması”, Tuçe Sarı, “Beyaz Kutu Testi İçin Çevrimsel Karmaşıklık ve Test Adımlarının Bulunması”, Rukiye Sütbaş, “HLA Uyumlu Benzetim Sistemlerinin Ardıl-İşlem Çizenekleriyle Sınanması” ve Tayfun Elmas, “Koşut Zamanlı Yazılım Bileşenleri İçin Bir Otomatik Doğrulama Çerçevesi: VyrdMc” başlıklı bildirilerini sundular.

Ramamoorthy’nin konuşmasının ardından Salon B’de ise Oğuz Dikenelli’nin yönettiği “Yöntemler” oturumu yapıldı. Bu oturumda Albert Özkohen, “Yazılımlar Arası Kural Dışı Durumları İşleme İçin Etmen Tabanlı Bir Yaklaşım”, N. Ilker Altıntaş, “Aurora Yazılım Üretim Bandı”, Arda Göknil, “Yazılım Geliştirmede Model Dönüşümü Ve Model Dönüşüm Dilleri” ve Tolga Yurga, “Nesne Yönelimli Yazılım Tasarımının Test Edilebilirliğini Ölçmeye Yönelik Bir Model” başlıklı bildirilerini sundular.

İlk gün oturumlarının tamamlanmasından sonra “Standartlaşma ve Sertifikasyon” konulu panel yapıldı. Ali Arifoğlu’nun yönettiği panelle, Rasim Yılmaz, Tunç Torosdağlı ve Semih Çetin panelist olarak katıldı.

UYMS’05 ilk gün çalışmalarını davetli konuşmacılar onuruna verilen kokteyl ile tamamlandı.

23 EYLÜL 2005 CUMA
Davetli Konuşmacı Twente Üniversitesinden Prof. Mehmet Akşit’in konuşması ile başlayan 2. gün etkinlikleri 3 farkı salonda devam etti. Akşit’in ilgi ile takip edilen konuşmasından sonra oturumlara geçildi.

Salon A’da “Süreçler”, “Bileşen Tabanlı Yöntemler”, “Araçlar” başlıklı oturumlar, Salon B’de “Eğitim”, “Mesleki Sorunlar”, “Yönetim”, “Endüstriyel Deneyim” oturumları yapılırken, Salon D’de ise “Kalite ve Konfigürasyon Yönetimi” başlıklı oturum yapıldı. “Yazılım Mühendisliği CASE Araçlarının Bugünü, Yarını ve Bildem Çözümü” başlıklı Bildem firma sunumu, “Telelogic Yaşam Döngüsü: Sistem ve Yazılım Geliştirmede, Yaşam Döngüsü Çözümleri” başlıklı ProYa firma sunumunun yanı sıra Meteksan Sistem, “ITIL Uyumlu Servis Otomasyon Yazılımı” başlıklı sunumları Salon D’de gerçekleştirildi. Telekomünikasyon Kurumu Sunumu ve SAFTAŞ A.Ş. firması da yaptıkları sunum ile UYMS’05’e renk kattılar.

İbrahim Akman’ın yönettiği Süreçler” oturumunda Vedat Bayar, “Bileşen Yönelimli Yazılım Geliştirme İçin Süreç Modeli”, Ali Arifoğlu, “E-Cmm: E-Kurum Olgunluk Modeli”, Serkan Nalbant, “Yazılım Yeniden Muayenesine Karar Vermek İçin Uygun Politikanın Seçimi” ve Seçkin Tunalılar, “Yazılım Süreç İyileştirmede Başarı Faktörleri” başlıklı bildirilerini sundular.

Ali Doğru’nun yönettiği “Bileşen Tabanlı Yöntemler” oturumunda ise Barış Uz, “Yazılımdaki 'Aspect'lerin Bileşene Dayalı Yazılım Mühendisliği Yardımıyla Ele Alınması”, Emre H. Kök “Dağıtık Sistemlerde Bileşen Tabanlı Bir Yazılım Mimari Çerçeve Önerisi”,

Gülşah Tümüklü “Hla Tabanlı Bileşenler İle Otomatik Uygulama Geliştirme” ve Nael Salman “Bileşen Yönelimli Yazılım Ölçütleri” başlıklı bildirilerini sundular.

Erol Arkun’un yönettiği “Araçlar” oturumunda Mehmet Öner, “Yazılım Yapısal Kapsama Analizi”, Selim Temizer, “Yazılım Yapılandırma Teknikleri: Temizer Sistemi”, Mustafa Yıldız “Çok Katmanlı Veritabanı Uygulamaları İçin Esnek Bir Vb.Net Kodu Üreticisi: 'Code Generator'” başlıklı bildirilerini sundular.

Salon B’de yapılan Neşe Yalabık “Eğitim” başlıklı oturumda ise Ümit Karakaş “Mühendislik, Üretim Ortamında Bir Yaşam Biçimidir! Yazılım Mühendisliği Eğitim - Öğretiminde Bir Model: Yazılım Firmaları İle Yakın İşbirliği” ve Işık Aybay, “Yazılım Mühendisliği Dersi İçin Proje Ağırlıklı ve Problem Çözmeye Dayanan Yeni Bir Yaklaşım” başlıklı bildirilerini sundular.

Eğitim oturumunun ardından yapılan “Mesleki Sorunlar” başlıklı oturumu ise EMO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ulusaler yönetti. Bu oturumda İzlem Gözükeleş, “Bilişim Sektöründe Meslek Tanımları” ve Günay Menekşe Tokgöz, “Avrupa Birliği Uyum Sürecinde Bilişim Meslek Tanımları” başlıklı bildirilerini sundular.

Cevat Şener’in yönettiği “Yönetim” oturumunda ise Mehmet Gençer, “Yazılım Geliştirmede Yönetişim”, Murat Ayyıldız, “Yazılım Geliştirme Projelerinde Maliyet Tahminleme Çalışmasında Kullanılabilinecek Bir Ölçev Kümesi Ve Bir Yapay Sinir Ağı Topolojisi Önerisi”, Berk Akar, “Yazılım Ürün ve Süreç Ölçümlerinin Otomasyonu” ve Deniz Karatoprak, “Java Tabanlı İş Akışı Sisteminin Geliştirilmesi” başlıklı bildirilerini sundular.

Ümit Atalay’ın başkanlık ettiği “Endüstriyel Deneyim” oturumunda ise Ensar Gül “Servis Tabanlı Kurumsal Yazılım Geliştirilmesinde XP Kullanımı ve Eleştirisi”, Ersel Ercek “Gerçek Zamanlı Sistemlerde UML Uygulamaları” ve Özlem Albayrak “Uygulamada Yazılım Mimarisi Kararlarını Etkileyen Etmenler Ve Kritik Fayda-Maliyet Öğeleri” başlıklı bildirilerini sundular.

Salon D’de yapılan “Kalite ve Konfigürasyon Yönetimi” oturumunu ise Veysi İşler yönetti. Bu oturuma Çağatay Çatal, “Dağıtık Kalite Güvencesi” ve Hayrullah Kale “Coğrafi Dağıtık Yazılım Geliştirme Ortamında Yazılım Konfigürasyon Yönetimi” başlıklı bildirilerini sundular.

UYMS’05 ikinci gün çalışmaları Salon A'da yapılan  "Yazılım Mühendisliği Perspektifinde Özgür Yazılım- Açık Kod" paneli ile tamamlandı. Mahmut Eroğul tarafından yönetilen panele Erkan Tekman, Onur Tolga Şehitoğlu, Chris Stephenson panelist olarak katıldı.

24 EYLÜL 2005 CUMARTESİ
UYMS’05 üçüncü gün çalışmalarını Yazılım Sektörü Çalışanlarının Sorunları’nın tartışıldığı bir panel ile başladı. Bilişim sektörü çalışanlarının sorunlarının ve Bilgisayar Mühendislerinin sektördeki konumunun masaya yatırıldığı ve EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Necati İpek’in yönettiği panele EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamza, Gölay Acar Şakiroğulları, Ayşın Zaim ve Ümit Karakaş panelist olarak katıldı.

Panelin ardından Salon A’da Semih Bilgen’in yönettiği “Bilgilendirme Semineri” oturumunda ise, Kasım Şen, “İyi Gereksinim Yazma Teknikleri”, Tunca Selbes, “Yazılım Takımlarında Başarı” ve Selma Süloğlu “Yöntem Çevik Olunca” başlıklı bildirilerini sundular.

UYMS’05 çalışmaları 3. gün yapılan “Ulusal Yazılım Mimarisi Çalıştayı” ile Salon B’de devam etti. Ulusal Yazılım Mimarisi Çalıştayı'nın çalışmalarının ta malamasının ardından sempozyum sona erdi.



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

Okunma Sayısı: 3190


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.