MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

İRAN’IN 40 YILLIK NÜKLEER SERÜVENİ (NTVMSNBC, 02.02.2006)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

 
Temeli 1960’lı yıllarda atılan İran’ın nükleer programı, son zamanların en çok tartışılan konularından biri. Artık tarih sayfalarında kalsa da, İran’daki nükleer çalışmaların temelini atan ülkeyse; ABD.
 

İSTANBUL - İran’ın nükleer teknolojiyle tanışması, 1960 yılların ikinci yarısına kadar uzanıyor. Söz konusu yıllar soğuk savaşın en şiddetli dönemi. ABD ile Sovyetler Birliği arasındaki gerilim büyük. ABD, bugün boğaz boğaza geldiği İran’ı 60’lı yıllarda önemsiyor ve Sovyetler Birliği’ne kaptırmak istemiyor.

Bu dönemde İran, 1967’de ABD’denzenginleştirilmiş uranyumla çalışan ilk nükleer reaktörünü satın aldı. Şah Rıza Pehlevi’nin hedefi, 90’lı yıllarda 20’yi aşkın nükleer tesise ulaşmaktı.
Ancak 1979’daki İran İslam Devrimi, çarkı tersine çevirdi. Şah’ı deviren Humeyni, nükleer faaliyetleri askıya aldı; ancak bir yıl sonra patlak veren İran-Irak savaşı, Humeyni’nin fikrini değiştirdi. Zira Irak, İran’daki nükleer tesisleri bombalamış; tesisler kullanılamaz hale gelmişti. Soğuk savaşın artık sonuna geliniyor; saflar netleşmeye başlıyordu.
İran, o dönemde Rusya, Çin, Kuzey Kore, Hindistan, Pakistan ve Libya ile yakınlaştı. Teknoloji transferi yoğunlaştı; Rusya’nın katılımıyla nükleer tesislerin inşasına hız verildi.
İran’ın bugün bilinen en az 4 nükleer tesisi bulunuyor. Bunlardan en eskisi, Buşehr Nükleer Enerji Santrali. Yapımına 1974’te başlandı. Şimdilerde Rus uzmanların da katılımıyla, tesisteki inşaat çalışmaları sürüyor.

İkincisi, İsfahan Uranyum Dönüştürme Santrali. Ham uranyumdan zenginleştirilmiş uranyuma kadar uzanan nükleer yakıt döngüsünde ilk aşama burada gerçekleştiriliyor.

Uranyum düşük düzeyde zenginleştirildiğinde, nükleer enerji sahasında kullanılabiliyor; ama silah yapımında kullanılabilen uranyumun çok daha yüksek düzeyde zenginleştirilmesi gerekli.
Burada da devreye güneydeki Natanz Nükleer Santrali giriyor. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın verilerine göre İran, Natanz’da az miktarda da olsa nükleer silah yapımında kullanılabilecek kalitede uranyum zenginleştirmeyi başardı.

Dördüncü sırada ülkenin güneybatısındaki Arak Santrali geliyor. Burada, ‘ağır su’ üretiliyor. ‘Ağır su’, zenginleştirilmiş uranyumun alternatifi olan plutonyumun üretiminde kullanılıyor.

Bu tesisler dışında, Bonob, Ramsar ve Tahran’da nükleer araştırma reaktörlerinin bulunduğu biliniyor.
Tesisler, tek bir belirleyici saldırıdan kaçınabilmek için yüzlerce kilometrelik geniş bir alana dağıtılmış durumda. Bazı üretim tesisleriyse yeraltında. Havadan ve karadan çok sıkı bir biçimde korunuyorlar. Bir başka deyişle, İran’ın nükleer tesislerini ortadan kaldırmak hiç de kolay değil.

Atom bombası yapmaya çok yaklaştığı kimi tahminlerde dile getirilse de İran, nükleer silah peşinde olduğu iddialarını şiddetle reddediyor ve nükleer programının kendi enerji ihtiyacını karşılamak için yürütüldüğünü savunuyor. Karşısındaysa, dünyanın en büyük nükleer gücü ABD var.



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


ÜYELERİMİZ İÇİN ÜCRETSİZ UDEMY EĞİTİMİ: MÜHENDİSLER İÇİN YAPAY ZEKA ARAÇLARI

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

İYİ BAYRAMLAR...

Okunma Sayısı: 1168


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.