MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

TEK MERKEZDE 'NÜKLEER ADA' KURULACAK (MİLLİYET, 15.02.2006)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

 
Nükleer santral için fizibilite çalışmaları tamamlandı. 43 kritere göre yedi nokta belirlendi. Kesin seçimi Başbakan Erdoğan yapacak ve belirlenen bölge 'nükleer ada' olarak tanımlanacak
 

Nükleer santral projesinin fizibilite çalışmaları tamamlandı. Başbakan Erdoğan, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından belirlenen koordinatlar arasından birini seçecek ve seçilen bölge 'nükleer ada' olarak tanımlanacak.
TAEK'in, Erdoğan'a sunduğu 7 bölge şöyle sıralandı: Beyşehir - Seydişehir (Konya), Nallıhan - Beypazarı, Akçakoca - Ereğli, Sinop (Karadeniz kıyı çizgisi), Akkuyu (Mersin), İğneada (Kırklareli), Kırıkkale - Nevşehir (Kızılırmak hattı boyunca).

43 kriter baz alındı
Proje 2007'de başlıyor. İlk proje 2012'de tamamlanacak. 2014 ve 2015'te de birer ünite olmak üzere toplam üç reaktör 2015 sonuna kadar devreye alınacak. Üç reaktörün kapasitesi 5 bin megavat olacak. Lisans verme işlemlerini gerçekleştirmek üzere Başbakanlık'a bağlı Türkiye Nükleer Düzenleme Kurumu oluşturulacak.
TAEK, kamuoyundan gelecek tepkileri önlemek için santral kurulması planlanan bölgelerde bilgilendirme merkezleri de kuracak.
TAEK yer belirlerken, iletimin kolaylığı, sanayi bölgelerine ve sulak alanlara yakınlık açısından Trakya, Karadeniz, Orta Anadolu olarak üç bölge üzerinde durdu. Orta Anadolu'da incelemeler, Sakarya Irmağı ve Kızılırmak çevresinde yoğunlaştırıldı. Doğu, Güneydoğu Anadolu ve Ege Bölgesi kayıp kaçak oranlarının yüksekliği ve elektrik iletiminin zorluğu göz önünde bulundurularak fizibilite çalışmaları kapsamı dışında tutuldu.
Belirlenen bölgelerde ekonomik, çevresel, sosyolojik etkiler ve mühendislik başlıkları altında 43 ayrı kritere göre inceleme yapıldı.
ABD'de yaşanan, 11 Eylül saldırılarının ardından, uluslararası otoritelerce nükleer santralların üzerinden uçuş yapılmaması yönünde alınan karar çerçevesinde, hava koridorları dışında kalan bölgeler tercih edildi. TAEK tarafından santral sahası seçiminde dikkate alınan bazı kriterler şöyle:

  • Ekonomik kriterler: Elektrik ve pazara ilişkin öngörüler, elektrik iletim sistemi, politik ortam, halkın kabulü, yasal durum, saha hazırlama maliyeti.
  • Çevresel kriterler: Karasal yaşam, karasal bitkiler, suya ait yaşam, nüfus.
  • Sosyolojik kriterler: Estetik yaklaşım, tarihi ve arkeolojik sahalar, sosyo - ekonomik faydalar.

    Zorlu ve Çalık ilgi gösteriyor
    Nükleer santral projesine dünyanın nükleer teknolojide önde gelen ülkeleri ilgi duyuyor. TAEK ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri bugüne kadar Rusya, ABD, Fransa, Kanada ve Güney Kore firmalarıyla görüştü. İlgililerin inşaat, nükleer yakıt ve teknoloji konusunda uzman olan farklı şirketlerden oluşan konsorsiyumlar olduğu öğrenildi.
    Firmalardan kullanılacak teknoloji ve olası maliyeti hakkında bilgi alınırken, santralların tipine göre ilk yatırımın kilovat başı maliyetinin yaklaşık 900 - bin 800 dolar arasında olacağı kaydedildi.
    Yüzde 40'ının yerli firmalarca gerçekleştirilmesi planlanan santral yapımına, tartışmalı Samsun - Ceyhan ham petrol boru hattı projesiyle gündeme gelen Çalık Grubu ile Zorlu Grubu'nun ilgi duyduğu belirtildi.
    Bu arada, Sabancı Holding Başkanı Güler Sabancı da nükleer enerji konusuyla ilgilendiklerini açıklamıştı.

    1962'den bu yana gündemde
  • Türkiye'nin nükleer enerjiyle tanışması 1962'de Küçükçekmece'de ABD tarafından nükleer araştırma reaktörü hibe edilmesiyle başladı. TAEK'e bağlı olan ve araştırma amaçlı kullanılan reaktör 5 megavat kurulu gücünde.
  • İlk nükleer santral projesi 1967 - 1970 yıllarında gündeme geldi. Proje rafa kalktı.
  • TAEK, 1978'de Akkuyu'da nükleer enerji santralı kurulması için lisans verdi.
  • 1983'te dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından Akkuyu'ya 600 megavatlık kurulu güçte bir nükleer santral yapılması projesi gündeme getirildi. Özal'ın 'yap - işlet - devret' modelini öne sürmesi, planların yine rafa kalkmasına yol açtı. Aynı yıl Sinop'a nükleer santral kurulması projesi ortaya atıldı.
  • 1992'de Akkuyu için 7 firmadan teklif istendi. 1994'te danışmanlık ihalesi açıldı.
  • İhalesi Ekim 1997'de yapılan Akkuyu Nükleer Santralı'na üç konsorsiyum teklif getirdi. İhale 1999 ve 2000 yıllarında ikişer kez ertelendi.
  • 2000'de dönemin Başbakanı Bülent Ecevit nükleer enerji planlarından çok pahalı olduğu için vazgeçildiğini açıkladı.

    'Nükleer'de yer belirlemeleri yaptık'
    ANKARA AA
    Başbakan Tayyip Erdoğan, "Enerjide inşallah önümüzdeki aylarda yeni bir adım atacağız. O da nükleer enerjide. Türkiye olarak yer belirlemelerini yaptık. Çalışmalarımız şeffaf bir şekilde sürüyor" dedi. Doğalgaz politikalarının yanlışlığına değinen Erdoğan, "Bundan sonra aynı yanlışın içine düşmek istemiyoruz. Çünkü, doğalgazı biz üretmiyoruz, satın alıyoruz. Bağımsız değiliz, her türlü sıkıntı yaşanabilir" diye konuştu.


  • “SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

    21.07.2023
     


    Çok Okunanlar


    8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

    Okunma Sayısı: 1342


    Tüm Basından Seçtiklerimiz

    Sayfayı Yazdır



     
    Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
    ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
     

    COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
    IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
    TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

    KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

     
     
    Key Yazılım Çözümleri A.Ş.