MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ÖZELLEŞTİRME Mİ, HUKUKSUZLUK MU? (AYLA YILMAZ, BİRGÜN, 14.02.2006)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

 
AKP Hükümeti, iktidara geldiği günden bugüne yaptığı özelleştirmelerle öğü-nerek, özelleştirmelerden elde edilen gelirin onlardan önceki hükümetlerden çok daha fazla olduğunu her konuşmalarında dile getiriyorlar. En büyük kamu kuruluşlarının onların döneminde satıldığı bir gerçek.
 

SEKA işletmeleri, TEKEL içki Fabrikaları, Gübre Fabrikaları, Eti Krom, Eti Gümüş, Eti Alüminyum, Amasya, Adapazarı ve Kütahya Şeker Fabrikaları, Eti Bakır, Çayeli Bakır işletmeleri, Sümer Holding Beykoz Kundura ile Bakırköy Dokuma Fabrikaları, Es gaz, Bursa gaz, Mersin Limanı, Emekli Sandı-ğı'nın otelleri, Türk Telekom, Tüpraş, Erde-mir gibi önemli sanayi kuruluşları özelleştirildi.

Sonuç ne?

Brüt 9 milyar dolarlık bir gelir. Bugün bir Telekom gibi bir işletme kurmaya kalksanız maliyeti ne kadar biliyor musunuz? 200 milyar dolar.

Yukarıda saydığım işletmelerin yeniden kuruluş değeri sektörlerine göre de olsa az rakamlar olmayacaktır. Peki bunlar satıldı ve bu kadar da gelir elde edildi.

Satış işlemleri "hakça" mı olmuştur da yargıya takılmaktadır?Yukarıda adı geçen özelleştirmelerin birkaçı dışında hepsi davalık olmuştur. Niye? Davayı açanlar yargıya destek olmak için mi davalar açmaktadırlar? Bugün bir dava açmanın maliyeti 100-120 YTL civarındadır. Bunun devam eden süreçte ek masrafları da olacaktır.

Peki ne için dava açmaktadırlar? Kalkınmanın temel lokomotifi olan kamu kuruluşlarının satılmasına ve bu kuruluşların verdiği kamu hizmetinin ortadan kalkmasına karşı oldukları için dava açmaktadırlar. Özelleştirme işlemleri sırasındaki hukuksuzluğa karşıdırlar. Bazılarının "Özelleştirilsin ama, doğru düzgün özelleştirilsin" dediği gibi değildir karşı çıkışları. Nasıl oluyorsa doğru düzgün özelleştirme?

Evet, özelleştirilme işlemlerindeki hukuksuzluk artık diz boyunu aşmıştır.

Özelleştirme yasasında, Anayasa'da yapılan onca değişiklik ve özelleştirmeyi kolaylaştırıcı yasalara karşın hala hukuk tanımazlık sürmektedir.

Dava konusu olan özelleştirmelerde ki, bugüne davalık olmayanı hiç yok gibidir, yargının verdiği kararlara uymamak işin katmerini oluşturmaktadır.

Geçenlerde bir dostum sordu. Bugüne kadar dava konusu olmayan özelleştirme yapıldı mı diye. Düşündüm hemen hemen hiç yok gibi. Bazı özelleştirmelerde hukuka uygun olduğundan değil, davayı sahiplenmeyenler olduğu için dava konusu olmayanlar oldu.

Yalnız AKP Hükümeti'nin özelleştirmeleri mi dava konusu oldu? Elbette hayır.

Yaklaşık 20 yıldır yapılan, 1990'lardan sonra hız kazanan özelleştirmelerin çoğu davalık olmuş. 1994 yılından bu yana açılan davaların birçoğu da devam ediyormuş. Örneğin, KİGEM'in 1998 yılında doğalgaz çevrim santrallerinin sözleşmeleri için açtığı davalara 2005 temmuzunda yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Özelleştirme işlemlerinin yargıya taşınması bir yana, her şeyi usulüne uygun yaptıklarını düşünsek bile, yarın satacak malımız kalmayınca ne yapacağız? Yatırım yapa-mıyorsak nasıl bir ekonomi ile yaşayacağız? Bunları düşünmek gerekir. Yapılan özelleştirmelerde usulsüzlüklere karşı çıkarken kamu yararına öncelik ve önem vermeliyiz.



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


ÜYELERİMİZ İÇİN ÜCRETSİZ UDEMY EĞİTİMİ: MÜHENDİSLER İÇİN YAPAY ZEKA ARAÇLARI

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

İYİ BAYRAMLAR...

Okunma Sayısı: 1234


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.