MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ÖZELLEŞTİRME ÜZERİNE DÜŞÜNCELER (2) (AZİZ KONUKMAN, BİRGÜN 14.01.2006) (ANKARA)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

 
Geçen hafta, devletin elini çektiği alanlardan söz ediyorduk. Kaldığımız yerden devam edelim. Peki, devlet bu alanlardan çekildiği zaman ne oluyor? İşte size, Türkiye’den bir örnek. Devletin süt ve et üretiminden çekilmesi, devletin hayvancılık politikası olmaması anlamı na geliyor, Türkiye’de yaşadık bunu, 2 yıl içerisinde hayvancılığın nasıl iflas ettiğini hep beraber gördük. Erzurum’da biliyorsunuz o meşhur haralar, çiftlikler kapatıldı, et üretimi yok oldu. Oltu kebabı artık nostaljik oldu. Ayrı ca ithal deli danalı etlerin piyasayı nasıl kapladığı nı ve halk sağlığını nasıl tehdit ettiğini ve bozduğunu hep beraber gördük.
 

Benzer şekilde SEKA özelleştirilmesiyle, devletin kağıt üretiminden çekilmesi devletin kültür politikası olmaması anlamına geldi. Bu özelleştirme örneklerinden çok açık bir şekilde görülüyor ki, kaybedenler, hayvancılık politikası nın, kültür politikasının yarattığı pozitif dışsallıklardan yararlanan geniş halk yığınları olmuştur, çok net, hiç akademik çalışmaya yapmaya gerek yok. Kazananlar kim? Kazananlar yanlış oluyor, kazanan demek daha doğru. Yanıt, sermaye kesimi, o da bir kısmı, öyle her sermayedar değil, yani daha çok ikincil bölüşüm ilişkilerinde yer alanlar, yani iktidara, hükümete yakın olanlar. Piyasa öylesine acımasızdır ki, herkese avanta sağlamaz. Birtakı m özel sektör temsilcileri, piyasanın böyle ulvi yönünün olduğunu zannediyorlar, ama değil, muazzam bir ikincil bölüşüm ilişkileri vardır. Tabii, bunlar bizim doğrudan etkiler dediğ imiz ve makro düzeyde görülen etkiler. Ama ne yazık ki bunlar pek tartışılmıyor, tartı şma daha çok mikro etkiler üzerine oluyor. Her özelleştirme sonrasında "kim ne kadar işini kaybetti?" , "sendika ne kadar üye kaybetti?" gibi sorular soruluyor ve bunun bir muhasebesi yapılıyor. Tartışmalar genellikle bu düzeyde, halbuki bunu makro düzeye taşımak lazım. Sevinerek söylemeliyiz ki, geçen yıl TMMOB koordinatörlüğünde Emek Platformu bileşenleri tarafından düzenlenen Özelleştirme Sempozyumu’nda bu tür bir fırsat yaratılmıştır. Sunulan tebliğlerden de anlaşı lıyor ki, tartışma bu düzeyde yapılmıştır.

Bugüne kadarki özelleştirme uygulamaları ndan görülüyor ki, özelleştirmenin arkasındaki gerçek saiklerden bir diğeri -özelleştirmeyi meşrulaştırmak için ileri sürülen resmi tezleri bir yan bırakın, çünkü bunların gerçek saikle bir ilgisi yok devlet malının ucuza kapatı lmasıdır. Hatırlanacaktır, diğer iki saike (özel sermayeye yeni değerlenme alanlarının açılması ve özelleştirmenin vergilemeyle ikame edilmesi) geçen haftaki yazımda değinmiştim. Bu saik, belki de en güçlü olanı. Devletin sırtı ndan geçinerek oluşmuş bir sermaye sınıfı için, özelleştirme talanı yeni keşfedilmiş bir sermaye birikimi yöntemi olmuştur. Bir kısım sermaye için, neoliberal döneme özgü bu rant yöntemi adeta can simidi görevini üstlenmiştir.

Özelleştirmenin nasıl bir talana ve vurguna dönüştüğünü merak ediyorsanız, devletin resmi belgelerine bakmanız yeterli. Bilindiği üzere, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu’nun Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve Özelleştirme Fonu’nun faaliyetleri ile ilgili hazı rladığı yıllık denetim raporları var. Bu raporlarda vurgunlar, yolsuzluklar tek tek sergileniyor. Benzer şekilde Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun "Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın 2001, 2002, 2003 Yılları Eylem ve İşlemlerinin Araştırılıp Denetlenmesine İlişkin Rapor"unda ve Sayıştay’ın enerji sektörüne yönelik raporunda (hatırlanacaktır, bu her iki raporda ortaya konan özelleştirme soygunları Birgün’de ayrıntılı bir şekilde kamuoyunun bilgisine sunulmuştu). Bence bunları basmamız lazım. Aynı PETROL-İŞ’in yaptığı gibi, biliyorsunuz bu sendikamız özelleştirmeyle ilgili suç dosyaları hazırlıyor ve yayımlıyor. Bu suç dosyalarını PETROL-İŞ, haklı olarak daha çok POAŞ ve diğerleri ile ilgili olarak hazırladı. Bu tür dosyaların, sözünü ettiğim son açıklanan raporlar dikkate alınarak bütün sektörler için hazırlanması lazım.



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

Okunma Sayısı: 1311


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.