MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

TMMOB GENEL KURULU’NDA ÜLKE GÜNDEMİ DEĞERLENDİRİLDİ


 
TMMOB 39. Olağan Genel Kurulu’nun açılışında Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Seren, Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Arslan, Türk Tabipler Birliği İkinci Başkanı Metin Bakkalcı, CHP Genel Sekreter Yardımcısı Oğuz Oyan, ÖDP Genel Başkanı Hayri Kozanoğlu, Sosyalist Demokrasi Partisi Genel Başkanı Filiz Koçali, Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, Demokratik Toplum Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Sakık, HAK-PAR Genel Başkan Yardımcısı Fikret Şahin, Ankara 78’liler Derneği Başkanı Ruşen Sümbüllüoğlu, Kültür Sanat-Sen Başkanı Kemal Sevgisunar konuştu. TMMOB Genel Kurulu’nda yapılan açılış konuşmalarında, ülke sorunları değerlendirilirken, uyarılar yapıldı.
 

TÜRK-İŞ’TEN SOSYAL BUNALIM UYARISI

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, Danıştay’a yapılan saldırıyı lanetleyerek ve Ecevit’e acil şifalar dileyerek başladığı konuşmasında, küreselleşme olgusunun hem dünyayı hem de ülkemizi rahatsız ettiğini anımsattı. 1980’lerde dünyada 7 bin olan çok uluslu şirket sayısının bugün 50-55 bini bulduğunu, Türkiye’de ise 140 olan çok uluslu şirket sayısının 6 bin 500’e ulaştığını kaydeden Kılıç, yoksullaşma karşısında uluslararası dayanışma ve güç birliğinin şart olduğunu belirtti. Küreselleşmenin ehlileştirilmesi ve insanileştirilmesinden söz eden Kılıç, “Sosyal bunalımların tırmanışını hep birlikte yaşayacağız. Bunun emareleri görülmektedir” dedi. Kıdem tazminatı, zorunlu istihdam gibi konularda işgücü maliyetlerini düşürmeye yönelik tedbirleri kabul etmeyeceklerini açıklayan Kılıç, “Fransa’da birtakım hadiseler yaşanıyor, Türkiye’de yaşanmaz diye hiç kimse düşünmemelidir. Dünyaya kapalı bir Türkiye değil, ama sosyalleşmiş anlayışların mutlaka hayata geçirilmesi gerektiği anlayışındayız” dedi. Kılıç, IMF’nin 4.5 milyar dolarlık ek önlem paketini anımsatarak, bu paketle çalışanların üzerine gelecek yüklere karşı hep birlikte talepleri ortaya koyma çağrısı yaptı. Salih Kılıç, Türkiye’nin enerji bağımlılığının yüzde 72 oranlarına geldiğini, 2010-2020 yıllarında bu oranın yüzde 82 olacağı endişesi taşıdıklarını, bunu tersine çevirmenin çarelerinin aranması gerektiğini söyledi.

KESK: KIRK KATIRI DA KIRK SATIRI DA KALDIRACAĞIZ

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, TMMOB ile birlikte yol yürüdüklerini ifade ederken, örgütlü olmanın en temel özelliğinin söyleneni yaşama geçirmek olduğunun altını çizdi. Tombul, küreselleşmeye karşı koyamayız, kapitalizme ulusal sınırlar içinde karşı koyalım ifadesini, “Yok öyle bir hayat” diyerek eleştirdi. “Biz kırk katırı da, kırk satırı da ortadan kaldıracağız” diyen Tombul, AB ile ilgili hak ve özgürlükler konusunda atılan adımlarda “bölücülük paranoyası” yaratıldığını savundu. Danıştay’a yapılan saldırının kınanması gerektiğini, ancak yine bildik tartışmaların başladığını belirten Tombul, “Kenan Paşa, Marmaris’teki villasından açıklama yapıyor: İkinci Kubilay olayıdır. Tebrik ediyorum Kemal Paşa, yarattınız, başardınız. 12 Eylül ile birlikte yaratmak istediğiniz ırkçı, gerici, şoven bir toplum amacına ulaştınız. Adım adım toplumu sağcılaştırdınız” diye konuştu. İzmir’in ilçesinde Kürtlerin başka bir yere sürüldüğünü söyleyen Tombul, 12 Eylül anlayışı ile hesaplaşılması gerektiğini kaydetti. Seçmenlerin yüzde 45’inin Meclis dışında olduğuna dikkat çeken Tombul, yüzde 10 barajını eleştirerek, “Meclis seçim sistemiyle birlikte temsil özürlüdür” dedi.

DİSK Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Seren ise TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı’nın konuşmasını manifesto olarak nitelendirerek, DİSK’in bu konuşmayı kendi manifestosu olarak kabul edebileceğini söyledi.

Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Arslan da Soğancı’nın tespitlerine büyük ölçüde katıldığını ifade ederken, 12 Eylül Anayasası’nın yeniden sivil bir Anayasa’ya dönüştürülmesinin olmazsa olmaz olduğunu söyledi. Danıştay’a yapılan saldırıyı lanetleyen Arslan, “Topyekün hepimiz, nereden, kimden gelirse gelsin bu tür insan hayatını yok sayan anlayışlara karşı durmalıyız” dedi.

Türk Tabipler Birliği İkinci Başkanı Metin Bakkalcı da, TMMOB’un çalışma raporu kitaplarını göstererek, bu çalışmaların gönüllü olarak yapıldığına dikkat çekti. “Sizdeki bu yürek ve akıl Türkiye’nin umudur. İyi ki sizler varsınız” diye konuştu.

KONJONKTÜRDE KIRILMALAR ORTAYA ÇIKTI, YENİ İŞARETLER VAR

CHP Genel Sekreter Yardımcısı Oğuz Oyan, özelleştirme, yerelleştirme, serbestleştirmenin dünya çapında yaygınlaştırıldığını, kamu hizmetinin dahi içinin boşlatıldığını belirtirken, çok uluslu şirketlere ve büyük yerel sermayeye değerlendireceği yeni alanlar açan yapısal reformların gündeme getirildiğini söyledi. “Konjonktürde kırılmaların ortaya çıktığı bu dönemde yeni işaretler alınmaya başladı. Yeni konjonktürde yeni korumacılık eğilimleri uç vermeye başladı” diyen Oyan, AB’nin kendi içinde ulus devletlerin erimediğini, enerjinin bunun çok önemli örneklerinden bir tanesini oluşturduğunu söyledi. “Enerjide Türkiye’ye liberalizasyon önerenler, kendileri ülkelerinde yurtseverlik türküleri çalıyor” diyen Oyan, elektrik dağıtımın özelleştirilmemesi gerektiğini, ancak 21 dağıtım bölge ihalesi için yabancı firmalara ortaklık koşulu getirilmesini tam bir teslimiyet politikası olarak nitelendirdi. Enerjide doğalgaz ithalatının BOTAŞ tekelinden çıkarılmasını, Gazprom’un Türkiye piyasasına egemen kılınmasını bir başka örnek olarak sunan Oyan, yargı ve kurumlara yönelik saldırılara karşı medya ve kurumların gerekli tepkiyi zamanında verememesini eleştirirken, “Her gün ortaya komplo teorileri atılıyor. Bırakın bağımsız yargı işini yapsın” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE İKİ FAY HATTI VAR

ÖDP Genel Başkanı Hayri Kozanoğlu, TMMOB’un üretim sürecindeki rolünün yanı sıra her zaman emekten yana mücadele içinde olduğunu anımsatırken, TMMOB örgütlülüğünü emek güçlerinin, demokrasi güçlerinin bir kazanımı olarak nitelendirdi. Kozanoğlu, küreselleşmeyi uluslararası sermayenin politik projesi olarak tanımlarken, farklı bir politik proje üretilebileceğinin altını çizdi. Avrupa’da enerji, iletişim şirketleri birbirlerine talip olduğu zaman bile dur bakalım denilip, duvar örüldüğünü anımsatan Kozanoğlu, “Kendilerine ulusal, bize karşı küreselleşmeci. Enternasyonali unutmayacağız. Gerektiği zaman ulusal sınırlar içerisinde dur bakalım demeyi bileceğiz” diye konuştu.

Ekonominin büyüyor denildiği zamanlarda bile işsizliğin azalmadığını, bu ortamda gelecek bir krizin daha da olumsuz etki yaratacağını anlatan Kozanoğlu, Türkiye’de bulunan iki fay hattını şöyle açıkladı:

“Birincisi Türk-Kürt düşmanlığı yaratıp, eşit haklara sahip olduğumuzu unutturmaya çalışan bir anlayış. İkincisi, Müslümanlarla laikleri karşı karşıya getiren bir anlayış. Sorunları çözmenin yolu daha demokratik bir Türkiye’den geçiyor. Demokratik sivil bir Anayasa’dan geçiyor. Bunları değiştirmek yerine Terörle Mücadele Yasası’na başvuruluyor, daha baskıcı bir yola giriliyor. Bu yol çıkmaz bir yoldur. Rant sağlamaya çalışan kızıl elmacılar ortalıkta dolaşıyor. Önce hükümete sormak gerekiyor: Eğer sözünde durabilseydin, herkesin tanık da sanık da olabileceğini gösterseydin, sorun bu hale gelir miydi? Yargının da demokrasinin gereği olduğunu bilebilseydi, demokrasiye sahip çıksaydın, konu buralara gelir miydi? Ana muhalefete de sormak gerekiyor. Gerilim karşısında yanına demokrasi güçlerini alabilseydin, yüzde 10 barajının kaldırılmasını gündeme getirseydin kamuoyu ve emek kesiminin desteğini alırdın.”

Sosyalist Demokrasi Partisi Genel Başkanı Filiz Koçali, Güneydoğu’da yaşanan gelişmeleri anlatarak, “Bunlardan çıkardığımız sonuç baskı ortamının bölgeye hakim olduğu ve yaşam haklarının çiğnendiği bir dönem olduğu görülmektedir. Bu ülkede Kürt sorunu herkesin sorunudur” dedi. Danıştay’a yapılan saldırıyı kınayan Koçali, bu saldırıyı yapanları Allah’ın değil, provakatörlerin oğlu olarak nitelendirdi. Hükümeti ve muhalefeti eleştiren Koçali, ülkede gerçek anlamda eksik olan muhalefetin oluşturulması için seçimlerde ortak hareket etme çağrısında bulundu. Koçali, TMMOB’ye dost tavsiyesi olarak genç mühendis ve mimar arkadaşlara kadrolarında daha çok yer verilmesini istedi.

Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, provakatörlerin, çetelerin yine ortaya çıktığını belirtirken, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde laiklik ve Kürt sorununun bir kez daha kullanılmaya çalışıldığını söyledi. Tüzel, “Emek, demokrasi ve bağımsızlık güçlerinin temsilcileri olarak bu konularda ortak yaklaşım sergilemek ve gerçekleşecek seçimlerde nasıl bir tutum alacağımızı ve hangi cephede yer alacağımızı paylaşmak, konuşmak gerekiyor” dedi. Hükümeti ve CHP’yi eleştiren Tüzel, “Son günlerde özellikle Türk-Kürt çatışması derinleştirerek toplumsal barış dinamitlenmeye çalışılmaktadır. Çözüm gücü halktadır, halkların öz gücündedir. Emek örgütlenmesi ve TMMOB’la beraber olacağız. Bunu yaparken de en çok gençliğe sahip çıkmalıyız” diye konuştu. 

Demokratik Toplum Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Sakık, üniter yapıyla sorunları olmadığını belirtirken, “Türkiye’de en zayıf halka Kürt sorunudur” dedi. Şemdinli olayları gibi yaşanan olaylarda gereken hesap sorulsaydı bugün Danıştay’a saldırı olamayacağını söyleyen Sakık, amaçlarının özgürlük ve eşitlik mücadelesi olduğunu kaydetti. Sakık, Ana muhalefet partisinin sola değil, sağa açık olduğunu söylediğini belirtirken, şöyle konuştu:

“Demirel’i alternatif olarak sunuyorlar. ‘Kürtlere rahatlık batıyor’ diyen Demirel’e söylüyorum. Bize batan 40 yıllık inkar ve imha politikasıdır, bizim gözümüze batan sizin döneminizde asılan Deniz’dir, Hüseyin’dir, Yusuf ‘tur. Silah ve şiddetin çözüm olmadığına inanıyoruz. Empati yapılmasını istiyoruz. Şemdinli’de ki olayda Parlemento’dan ses çıkmamıştır. Hukuk adına ciddi kayıplar tavizler söz konusudur. Bunlar bizi çok üzmüştür.”

Türkiye 78’liler Yönetim Kurulu ve Ankara 78’liler Derneği adına konuşan Başkan Ruşen Sümbüllüoğlu da, darbe düzeninin bütün kurumlarının ülke gündemine bir heyhula gibi çöktüğünü ifade ederek, Darbe Karşıtı Platform oluşturulmasını önerdi.

Kültür Sanat Sen Başkanı Kemal Sevgisunar ise, kütüphanelerin yerel yönetimlere devredilerek, 7’den 70’e ücretsiz hizmet sunan bu kurumların siyasal, sosyal ve insanlık adına birikimleri tartışmalı ellerde talan edilmesinin emek güçlerinin gündeminde yer almasını istedi.



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


ÜYELERİMİZ İÇİN ÜCRETSİZ UDEMY EĞİTİMİ: MÜHENDİSLER İÇİN YAPAY ZEKA ARAÇLARI

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

İYİ BAYRAMLAR...

Okunma Sayısı: 1050


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.