MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

NÜKLEER SANTRALLER VE TÜRKİYE SEMPOZYUMU YAPILDI



 
TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu, 10 Haziran 2006 tarihinde Milli Kütüphane’de Çernobil’in 20.Yılında Nükleer Santraller ve Türkiye Sempozyumu düzenledi. TMMOB bünyesindeki Meslek Odalarının “Nükleer Enerji” ile ilgili görüşlerinin bir araya getirilmesini amaçlayan bir sempozyum kapsamında “Türkiye’de Enerji Sektöründe Politika Seçenekleri” başlıklı bir de panel düzenlendi. Sempozyumun sekretaryasını Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şubesi ve Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şubesi birlikte yürüttü.
 

Nükleer Enerji,  Çernobil felaketinin 20. yılında ülkemizin en önemli gündem maddelerinden biri oldu. Konunun gündemin üst sıralarına çıkmasının nedeni ise, bu felaketin gözlenebilir sonuçlarının yeni yeni belirginleşiyor olması. TMMOB bünyesindeki Meslek Odalarının “Nükleer Enerji” ile ilgili görüşlerinin İKK bünyesinde bir araya getirilmesini amaçlayan sempozyumda, toplum ve çevre güvenliğinin yanı sıra ekonomik, siyasi ve askeri boyutlarının da ele alınarak, nükleer enerji hakkında bağımsız ve bilimsel bir kaynak olarak önemli bir boşluk doldurmaya çalışıldı.

Elektrik Mühendisleri Odası, Çevre Mühendisleri Odası ve Kimya Mühendisleri Odası’nın sekreteryalığında gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmalarını, İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Ali Özgün, Fizik Mühendisleri Odası’ndan Prof. Dr. Yalçın Sanalan, Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Atilla Hışır, EMO Ankara Şube Başkanı Ramazan Pektaş, Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Mehmet Besleme ve Sempozyum Yürütme Kurulu adına da Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ceren Örten yaptı.

EMO Ankara Şube Başkanı Ramazan Pektaş’ın başkanlığını yaptığı “20. Yılında Çernobil Gerçeği” konulu ilk oturumda,  Prof. Dr. İnci Gökmen ile Jeoloji, Maden ve Petrol Mühendisi Tufan Erdoğan konuştu.

Oturum Başkanlığını Çevre Mühendisleri Odası İkinci Başkanı Sevinç Karakaya’nın yaptığı “Nükleer Santraller Türkiye ve Dünya” konulu ikinci oturumda ise Peyzaj Mimarları Odası’ndan Redife Kolçak, Fizik Mühendisleri Odası’ndan Doç. Dr. Mehmet Tombakoğlu, Boğaziçi Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Ali Kerem Saysel, Jeoloji Mühendisleri Odası’ndan Doç. Dr. Mehmet Şener ve EMO Yönetim Kurulu Yazman Üyesi Cengiz Göltaş bildiri sundular.

EMO Yönetim Kurulu Yazman Üyesi Cengiz Göltaş, Nükleer Karşıtı Platform’un ismine yönelik olarak yapılan eleştiriye yanıt verdi. Göltaş, nükleer konusunun enerji üretiminde seçenek olarak tartışılmakta olduğunu belirtirken, “NKP, enerji politikaları içerisinde nükleerin seçenek olarak görülmesine karşı çıkan bir anlayış içerisinde oluşturulmuştur” dedi. Göltaş, nükleer santraller konusunun tartışıldığı “teknolojiyi geliştiren bir parametre mi, küresel mekanizma içerisinde nükleer güç mü, enerji ihtiyacı tespit edilerek bir ihtiyaç mı” olduğu noktalarında kafa karışıklığı bulunduğuna dikkat çekti. Tek başına teknoloji tartışması yerine siyasal değişimin enerji politikaları içerisinde konunun tartışılmasının anlamlı olduğunu ifade eden Göltaş, IMF, AB, DB direktifleriyle hareket edilirken Türkiye enerji ihtiyacına yönelik abartılı tahminler yapıldığını anlattı. Her yıl yüzde 15 talep artışı olacağı anlayışıyla projeksiyonlar geliştirildiğini, ancak 1997’de yüzde 11 olan tüketim artışının 1999’da yüzde 3.9’a düştüğünü, 2001 kriziyle birlikte ise eksi düzeylere kadar daraldığını ortaya koydu. “Abartılı talep senaryolarıyla Türkiye doğalgaz cenderesi içine sokuldu” diyen Göltaş, EMO’nun başından beri Türkiye’nin nükleer santrallere ihtiyacı olmadığını verilerle anlattı. Cengiz Göltaş, hidrolik potansiyelin yüzde 30’unun kullanıldığını, kömür rezervlerinin ortalama yüzde 30’unun kullanılır durumda olduğunu, akışkan yatak teknolojisi ile çevreye daha az zararlı üretim modeli geliştirilebileceğini, kaynak ayrılmadığı için işletmeye uzun zamandır alınmayan hidrolik santrallerin devreye alınabileceğini, dünyada yedinci, Avrupa’da birinci sırada olunan jeotermal kaynakların kullanımının yüzde 4’ler civarında kaldığını, rüzgar potansiyelinin kullanımının 0 noktasında sayılabileceğini kaydetti. Göltaş, “Toplumun duyarlı kesimleri bir bela olarak Türkiye’nin başına örülmeye çalışılan nükleer santralleri hiçbir yerde yaptırmayacak. Bu özgüvenimiz var” diye konuştu.

Sempozyum kapsamında öğleden sonra gerçekleştirilen 3. oturumda da “Nükleer Silahlar ve Dünya” konusu ele alındı. Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Mehmet Besleme’nin yönettiği oturumda, Boğaziçi Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Nuri Ersoy, Bilkent Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mustafa Kibaroğlu, Çevre Mühendisleri Odası’ndan Atilla Hışır konuştu.

Sempozyum “Türkiye’de Enerji Sektöründe Politika Seçenekleri” konulu panelin yapılmasıyla tamamlandı. Panele Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Sezgin, Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Zararsız, Kimya Mühendisleri Odası’ndan TMMOB Enerji Komisyonu Üyesi Nilgün Ercan, Peyzaj Mimarlar Odası’ndan Selami Demiralp, Çevre Mühendisleri Odası’ndan Ethem Torunoğlu ve EMO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ulusaler katıldı.

Kemal Ulusaler, pek çok gelişmiş ülkenin hayatlarının her alanını planlarken, Türkiye gibi ülkelerin bunu yapamadığını, burada özgür irade ve beceriksizlik sorunu yattığını söyledi. Ulusaler, “Tutuyorlar, doğalgaz anlaşmalarıyla, dünyanın en pahalı fiyatıyla alacaksın ya da ödeyeceksin. Yeni gelen ben öz kaynaklara yöneleceğim, geçmişi düzenleyeceğim diyor. Oturuyor adamlarla masaya, hesaplama yapıyor, artan petrol fiyatlarıyla dünden daha pahalıya alıyoruz” diye konuştu. Borç batağına sokulmuş Türkiye’nin bağımsız bir seçici de olamadığını anlatan Ulusaler, “DB ve IMF’ye biat etmiş konumda özgür seçici olamazsınız. O zaman yapılacak olan bu siyasi yapılanmayı değiştirmek. Tek başına enerji politikalarını seçemezsiniz. Ekonomi, sanayileşme, dış politika bunun yanında yer alıp, 20-30 yıl için stratejik planlama yapmanız lazım” dedi. Fransa’nın çimento gibi yoğun enerji kullanan sanayiyi istemediğini, bu alanda yaptırılan özelleştirmelerden de yararlanarak bu teknolojisini Türkiye’ye kaydırma politikası uyguladığını anımsatan Ulusaler, şöyle konuştu:

“Gelişmiş ülkelerde Nükleer Enerji Santrali kullanımı en azından plato eğrisi noktasına geliyor. Ne yapacaklar? Bizim gibi ülkelere satacaklar. Almanya bugün için illa size rüzgar tribünü satalım diye ısrarcı değil. Neden? Şimdi sipariş verseniz fabrikaya size 4 yıl sonra sıra gelir.”

Kemal Ulusaler, AKP’nin nükleer pazarların baskısını da dikkate alarak, biraz da güç olabilmek için nükleer santral girişimi başlattığını, ancak sadece 2-3 yıl da yer lisansının alınamayacağını söyledi. Akkuyu için de yeniden lisans gerekeceğini ifade eden Ulusaler, “Bugün sunu fazlamız, yedeğimiz var gibi gözükse de bu yatırımlar böyle giderse, 2010’da enerjide kriz var gibi görünüyor. O dönemde tekrar nükleer santraller gündeme gelecek” dedi



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

Okunma Sayısı: 1908


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.