MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANTALYA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 ANTALYA   BURDUR   ISPARTA 
 

 
FORMLAR
 
ÖLÇÜM BASVURU DİLEKCESİ
 
ÜYELİK
 
SMM
 
TEMSİLCİLİKLER
 
İŞ VE ELEMAN ARAYANLAR
 

EMO Antalya Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 24

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

MÜHENDİSLİK BÖLÜMLERİ KAPATILIYOR.


 
Günümüzün en temel ve en çok aranan meslek dallarında eğitim-öğretim veren, eksikleri olmakla birlikte belli bir altyapının sağlanmış olduğu bu bölümlerin kapatılması girişimi kabul edilemez. Öğrenci alınmaması, halen bu bölümlerde eğitim gören öğrencilerin yetiştirilmesini de sekteye uğratacak bir girişimdir. Bölümün yeni öğrenci almaması nedeniyle var olan olanaklarının daha da daralacağı ve eğitim kalitesinin düşeceği açıktır. Halen bu bölümde eğitimlerini sürdüren öğrenciler de, kapatılmış bir bölümden mezun öğrenciler olarak bir adım geriden iş hayatına başlayacaklardır.
 

MÜHENDİSLİK BÖLÜMLERİ NEDEN KAPATILIYOR?

Plansızlığın her alanda egemen olmaya başladığı ülkemizde, bunun en yaralayıcı sonuçlarından birisi eğitimde ortaya çıkmaktadır. Yıllardır eğitim veren bölümler “kriterlere uymuyor” gerekçesiyle kapatılırken, hangi kriterlere uygun olduğu belli olmayan üniversiteler, fakülteler ve bölümler açılabilmektedir. Üniversitelerde yeni eğitim döneminin başladığı bugünlerde Boğaziçi Üniversitesi Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü’ne, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’ne, Konya Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’ne bu yıl hiç öğrenci alınmadığı ortaya çıkmıştır.

Amerikan SUNY Üniversitesi ile karşılıklı eğitimin yapıldığı Boğaziçi Üniversitesi Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü, üniversite sınavlarında yüzde 0.1’lik dilime girebilenler arasından her yıl 31 öğrenci almaktaydı. Pahalı eğitimin ve devlet üniversitelerinde paralı eğitimin yaygınlaştırılmasında bir aşama olarak değerlendirdiğimiz SUNY Üniversitesi ile işbirliği açısından bu bölümün kapatılması ilk fiyasko örneği olmuştur.

Cumhuriyet Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü de, ÖSYM kayıtlarına göre, üniversite sınavlarında ilk yüzde 14’lük dilime girebilen gençlerimizden öğrenci alan bir bölümdür. Bu bölüm 1988 yılında kurulmuş, 1999-2000 eğitim-öğretim yılında ilk kez öğrenci alarak, lisans eğitimine başlamıştır. Örgün öğretimde 132 öğrencisi bulunan bölümde lisansüstü eğitim de verilmektedir. İlk mezunlarını 2002-2003 eğitim-öğretim yılı sonunda veren bölümün akademik kadrosunun yetersiz olduğu açıktır. Üniversitenin, fakültenin, bölümün ve Odamızın tüm girişimlerine karşın gerekli adımlar atılmamış ve önemli meslek elemanlarını yetiştiren bölüm kapatılma noktasına getirilmiştir.

       Bu yıl öğrenci alınmayan Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ise ÖSYM kayıtlarına göre yüzde 7.92’lik dilimden öğrenci almaktaydı. Eğitim-öğretim faaliyetini 1994 yılından beri sürdüren bölümde, 1999-2000 eğitim-öğretim döneminden bu yana hazırlık sınıfı uygulaması da başlatılmıştı. Bölüm, 1998-1999 eğitim-öğretim döneminden bu yana yüksek lisans öğrencisi de almaktadır. Toplam 310 öğrencinin eğitim gördüğü bölümde 1 profesör, 1 doçent, 3 öğretim görevlisi, 20 araştırma görevlisi, 1 okutman, 3 uzman görev yapmaktadır. Bu yıl öğrenci almayan bu bölümün de geleceği belirsizdir.

Günümüzün en temel ve en çok aranan meslek dallarında eğitim-öğretim veren, eksikleri olmakla birlikte belli bir altyapının sağlanmış olduğu bu bölümlerin kapatılması girişimi kabul edilemez. Öğrenci alınmaması, halen bu bölümlerde eğitim gören öğrencilerin yetiştirilmesini de sekteye uğratacak bir girişimdir. Bölümün yeni öğrenci almaması nedeniyle var olan olanaklarının daha da daralacağı ve eğitim kalitesinin düşeceği açıktır. Halen bu bölümde eğitimlerini sürdüren öğrenciler de, kapatılmış bir bölümden mezun öğrenciler olarak bir adım geriden iş hayatına başlayacaklardır.

Kamu üniversitelerinde böylesine önemli meslek alanlarında eğitim veren bölümleri kapanma noktasına getirecek adımlar atılırken, vakıf üniversitelerinin bu alanlarda eğitim veren bölümleri her geçen gün çoğalmaktadır. Elektrik, Elektronik, Elektrik-Elektronik, Elektronik ve Haberleşme, Telekomünikasyon, Kontrol mühendislik bölümlerini, Elektrik-Elektronik tanımlaması ile bir arada değerlendirdiğimizde EMO’nun yaptığı çalışmaya göre, bu 6 bölümde vakıf üniversitelerinin payını her yıl artırmakta oldukları belirlenmiştir. 2002 yılında bu bölümlerde vakıf üniversitelerinin payı yüzde 15-16’lar düzeyindeyken, 2006 yılında bu oran yüzde 20’yi aşmıştır. Bilgisayar Mühendisliği eğitiminde de vakıf üniversitelerinin ağırlığı 2002 yılındaki yüzde 44 düzeyinden, 2006’da yüzde 46.8’e çıkmıştır.

Bir taraftan Vizyon 2023 belgelerinin hazırlandığı diğer taraftan stratejik kalkınma eylem planlarının yapıldığı ülkemizde, günümüzün ve geleceğin stratejik mesleği olan elektrik elektronik ve bilgisayar mühendisliği bölümlerine öğrenci alınmaması ve bu bölümlerin gereksinimlerini karşılamak için hiçbir adım atılmaması büyük bir çelişki oluşturmaktadır. Bu bölümlerin öğrenci alamayacak duruma getirilmesinde payı olan her düzeyde sorumluyu kınıyor, yetkilileri göreve çağırıyoruz.

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI

ANTALYA ŞUBESİ



TMMOB BAŞKANI EMİN KORAMAZ`IN ÜYELERİMİZE SESLENİŞİ

11.05.2020
 


Çok Okunanlar


ŞUBEMİZDE YG TESİSLERİNDE İŞLETME SORUMLULUĞU EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

EMO 48. DÖNEM IV. KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI

ÜYEMİZE MESLEKTE 25. YIL PLAKETİ TAKDİM EDİLDİ

RAMAZAN BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

YANGINLAR ÖNLENEBİLİR AFETLERDİR (03 NİSAN 2024)

TELEFERİK KAZASI HAKKINDA BİLGİLENDİRME

ASANSÖR VE ELEKTROMEKANİK TAŞIYICILAR KOMİSYONU TOPLANDI

TMMOB ANTALYA İL KOORDİNASYON KURULU SEKRETERİ ŞABAN TAT OLDU (26 MART 2024)

EMO VE MMO ANTALYA ŞUBELERİ ORTAK BASIN AÇIKLAMASI: “TELEFERİK KAZASI HAKKINDA GENEL DEĞERLENDİRME”

Okunma Sayısı: 3346


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.