MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

III. ULUSAL YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ SEMPOZYUMU VE SERGİSİ SONA ERDİ



 
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi ve Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen III. Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu (UYMS), 27–30 Eylül 2007 tarihleri arasında Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde gerçekleştirildi.
 

Akademisyenleri, meslek kuruluşlarını, kamu kuruluşlarını ve özel sektör temsilcilerini bir araya getiren UYMS‘07 Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr.Altay Güvenir‘in açılış konuşması ile başladı. Sırasıyla protokol konuşmaları EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş, EMO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal B. Ulusaler ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı‘nın konuşmaları ile devam etti. Açılış konuşmaları kısmında konuk konuşmacı olarak Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu ve DSP Genel Başkanı Zeki Sezer sempozyum katılımcılarına hitap ettiler.

İnternetten de canlı olarak yayımlanan sempozyumun birinci gününün ilk çağrılı konuşma bölümünde ise Türkiye‘de Bilgisayar Mühendisliği alanında ilk Profesörlük ünvanını alan eski bakan ve milletvekili Prof. Dr. Ziya Aktaş söz aldı.

Aktaş‘ın konuşmasının ardından devam eden UYMS‘07‘de öğleden sonra Prof. Dr. Ali Yazıcı başkanlığındaki "Yazılım Geliştirme Süreçleri" oturumu ile Prof. Dr. Cevdet Aykanat‘ın başkanlığını yaptığı "Kestirim Yöntemleri" adlı oturum gerçekleşti.

Oturumların bitiminde gerçekleşen "Bilişim Hukuku" adlı panele EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Gölay Şakiroğulları başkanlık ederken panel katılımcıları ise Prof. Dr. Eşref Adalı, Doç. Dr. Mustafa Akgül, Dr. Muammer Ketizmen ve Mehmet Ali Köksal‘dı. 2007 Temmuz ayında aramızdan ayrılan EMO 39. ve 40. döenm Onur Kurulu Üyesi ve ayrıca EMO İzmir Şubesi 24. dönem Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, 22. ve 23. dönem Sayman Üyesi Eyüp Sabri Aksüt anısına düzenlenen panelde Bilişim Hukuku kavramının günümüzdeki boyutu, Türkiye‘de ve dünyadaki klarşılığı ve uygulamaları üzerine keyifli tartışmalar yaşandı.

Sempozyumun birinci günü akşam düzenlenen açılış kokteyli ile son buldu.

Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu ve Sergisi ikinci gününde başkanlığını Doç. Dr. Ali Doğru‘nun gerçekleştirdiği "Yazılım Geliştirme Yaklaşımları" ve Doç. Dr. Şeref Sağıroğlu‘nun başkanlığında "Yazılım Geliştirme ve Yönelim Standartları" adlı iki oturumla başladı. Öğleye doğru çağrılı konuşmalar ile devam eden sempozyumda Alan W. Brown, Wayne Littlefield ve Yrd. Doç. Dr. Bedir Tekinerdoğan katılımcılara hitap ettiler.

İlk gün toplam 400 kişilik katılımla başlayan UYMS‘07 ikinci gününde de 120 kişilik yeni katılımla devam etti. Öğleden sonra "Yazılım Sınama ve Doğrulama" başlıklı oturum Prof. Dr. Oya Kalıpsız başkanlığında gerçekleşirken, "Yazılım Mühendisliği Araç ve Yöntemleri" başlıklı oturuma Prof. Dr. Ersin Töreci başkanlık etti.

Sempozyum‘un ikinci günü ODTÜ Teknoloji Müzesi‘ne yapılan geziyle son buldu.

Sempozyumun üçüncü günü "İlgiye Odaklı Yazılım Geliştirme" çalıştayı ile başladı. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği çalıştayın ardından gerçekleşen "internet Teknolojileri ve Yazılım Korsanlığı" oturumunun başkanlığını Dr. Cevat Şener yaptı. Öğle arasının ardından gerçekleşen son iki oturumda ise "Gerçek Zamanlı ve Gömülü Sistemler" oturumunun başkanlığını Yrd. Doç. Dr. Uuç Saranlı yaparken diğer salonda gerçekleştirilen "Yazılım Mimarileri" başlıklı oturumun başkanlığını Prof. Dr. Yasemin Topaloğlu yaptı.

Oturumların ardından "Bilgi ve Bilişim Politikaları" başlıklı panel gerçekleştirildi. Ocak ayında hayatını kaybeden üyemiz Utku Kocabıyık anısına gerçekleştirilen panelin yöneticiliğini EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş yaparken, Prof. Dr. Aydın Köksal, Prof. Dr. A. Ziya Aktaş, Prof. Dr. Çetin Elmas, Prof. Dr. Osman Coşkunoğlu ve Meltem Yıldırım panelist olarak katıldılar.

 

Bilişim ve İletişim Planlarının Yapılması Gerekiyor 

Panelde Türkiye'nin kısa ve uzun vadede önüne koyması gereken "Bilgi ve Bilişim Politikaları" tartışıldı. Prof. Dr. Aydın Köksal, Türkiye'de 45 üniversitede 50 bilgisayar bölümü olduğunu, sadece bu yıl yaklaşık 4 bine yakın mühendisin bu bölümlerden mezun olacağını kaydetti. Türkiye'de geçtiğimiz yıl 27 bin Bilgisayar Mühendisi'nin bulunduğunu söyleyen Köksal, "Japonya 1971 yılında bilişim toplumu politikalarını açıkladı. Türkiye'nin de bilişim, iletişim ve diğer tüm başlıklarda plan yapması gerekiyor" dedi.

Yazılıma Ayrılan Kaynak Bilgiye Verilen Önemi Gösterir    

Bilgi ve bilgi politikaları üzerine görüşlerini aktaran Prof Dr. Ziya Aktaş, bilişim sektörünün ve bu sektörde çalışanların sorunları olduğunu söyledi. Aktaş, "AB'ye üye ülkelerin ulusal gelirlerinde Ar-Ge'ye ayrılan pay %1,9 iken ve ilerleyen süreçlerde bu pay %3'e çekilmeye çalışılırken Türkiye'de Ar-Ge'ye ayrılan kaynak %0,75 mertebesinde. 60. Hükümet bu oranı 2010 yılında %2'ye çekmeyi vaat ediyor. Bir ülkenin yazılıma verdiği para, o ülkenin bilgiye verdiği önemi gösterir. 60. Hükümet Programı'nda yazılıma dair bir proje yok" dedi. Politika üretirken bunun kişiye bağlı olmaması gerektiğinin altını çizen Aktaş, Türkiye'de bilgi toplumu bakanlığının kurulması gerektiğini söyledi.

Panelin bir diğer konuşmacısı Prof. Dr. Çetin Elmas, sanayi devrimini kaçıran bir ülkenin teknoloji konusunda planlar yapılmasına rağmen bilişimin ıskalanmasıyla sömürünün ortaya çıktığının altını çizdi. "Bugün burada ülkemizin geleceğine dair konular konuşulmaktadır. Ya kendi ayaklarımız üzerinde duracağız ya da sömürge olacağız. Bizim görevlerimizden biri de buralarda, bu çalışmalarda toplumu uyandırmak, farkına vardırmaktır" diye devam etti. Türkiye'de yetişmiş iş gücünün mevcut olduğuna işaret eden Elmas, "Ama yabancı markaya bağımlılık devam ediyor. Sermaye yetkisizliği hâlâ devam ediyor. Bilgi güvenliğindeki sorunlar hâlâ giderilemiyor. Diğer yandan bilgisayar kullanımı arttı. Her şirketin web sayfası var, her okulda bilgisayar var. Bütün bunlara rağmen rekabeti önleyici yasal düzenlemelerimiz hâlâ mevcut. ‘Neden?' diye sorunca ‘Avrupa Ekonomik Topluluğu böyle uygun gördü' diyorlar. Bu tabiî ki bürokrasimizin yumuşak ve tedirgin davranmasından kaynaklanıyor. Biz her toplantıda söylemekten usandık. Türkiye'de Bilgi Toplumu Bakanlığı kurulmalıdır. Bilgi Toplumu Politikaları Üst Kurulu kurulmalıdır. Bunları akademik olarak besleyecek Bilişim İleri teknoloji Enstitüleri kurulmalıdır" diyen Elmas, teknoloji platformlarının hayata geçirilmesi ve tüm Ar-Ge faaliyetlerinin vergiden muaf tutulmasının, bir Ar-Ge cenneti yaratılmasının gerektiğini söyledi.

CHP Uşak Milletvekili Prof. Dr. Osman Coşkunoğlu, 2007–2013 yıllarını kapsayan 9. Kalkınma Planı'nın AB direktifleriyle hazırlandığını iletti. "Arz-talep dengesinin sağlanması için talebin olması gerekir. Ama maalesef Türkiye'deki sanayiciler bilgiye ihtiyaç duymuyor. Sanayicilerin talep konusundaki sıkıntıları, şimdiye kadarki hükümet politikalarından kaynaklanmaktadır" dedi.

Panelin son konuşmacısı Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma Görevlisi, Bilgisayar MEDAK üyesi Meltem Yıldırım, "günümüzde bilginin bir yerden bir yere iletilmesi, aktarılması için politikalar belirlenmelidir. ‘Bu politikaları siyasal iktidarlar yapmalıdır' diyerek işin içinden sıyrılamayız. Eğer bunu yaparsak dayatmayı kabul ederiz. Akademisyenler, kamu ve özel sektör temsilcileri, STK'lar ve meslek örgütleri bu çalışmanın içine dâhil edilmelidir. Bilgisayar Mühendisleri bu süreçten asla koparılmamalıdır" dedi. Özgür yazılımların yanında yerli yazılımların da teşvik edilmesi ve lisanslara verilen bedellerin yerli girişimcilere aktarılması doğrultusunda politikaların geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Yıldırım, 2. Bilişim Şuarı'na atıfta bulunarak, sektörün ara teknik elemanlara ihtiyacının olduğunu ama bu elemanların da eğitime ihtiyacının olduğunu belirtti. Yıldırım, bilişim alanının kurgulanırken sermayeyi koruyan, kollayan bir yaklaşımla değil, kamu yararının ve emeğin öncelikli olması gerektiğini söyledi.

Salondan yapılan katılımlarla devam eden panel, oturum yöneticisi EMO Ankara Şubesi Y.K Başkanı Ramazan Pektaş'ın yaptığı sempozyum değerlendirmesi ile son buldu.

Panelin bitiminde verilen gala yemeği ile sempozyumun üçüncü günü son buldu. UYMS‘07 30 Eylül Pazar günü Beypazarı‘na yapılan gezi ile son buldu.

27-30 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen UYMS‘07‘yi yaklaşık 600 katılımcı izledi. Ayrıca internetten yapılan canlı yayın ile 500 farklı IP‘den izleyiciler sempozyuma katıldılar.



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

Okunma Sayısı: 1276


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.