MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 BURSA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

HUKUKSAL ÇALIŞMALAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 BALIKESİR   BURSA   ÇANAKKALE   YALOVA 
 

 
MİSEM ONLİNE BAŞVURU
 
ELEKTRİK, ELEKTRONİK, BİLGİSAYAR VE BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ/EN AZ UCRET TANIMLARI 2017
 
MÜHENDİSLİĞE HAZIRLIK SEMİNERLERİ
 
MİSEM DIŞI EĞİTİMLER
 
BAŞVURU FORMU
 
İŞ ARAYANLAR
 
ENERJİ ÖZELLEŞTİRİLEMEZ
 

EMO Bursa Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 118

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

YAŞLI ÇOCUK VE ANAYASA


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Yönetim Kurulu Başkanı Erdal AKTUĞ'un 07.10.2007 tarihli Kent Gazetesi Köşe Yazısı
 

 

Bu hafta geçmişimiz ile geleceğimizin taşıyıcıları aynı günde anıldı. 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü ve Ekim ayının ilk Pazartesi günü kutlanan Dünya Çocuklar Günü bu yıl aynı güne denk geldi. Birleşmiş Milletler, Dünya Yaşlılar Günü‘nün bu yılki temasını yaşlılığın getirdiği zorluklar ve fırsatlar olarak belirliyor. Dünya nüfusunun yüzde 80‘inin, yaşlılıkta yararlanacağı bir sosyal güvenceden mahrum olduğunu; sayıları artan yaşlı nüfusa sürdürülebilir emekli maaşı ve ilave sosyal güvencelerle ekonomik destek sağlamanın özellikle kalkınmakta olan ülkeleri yıldıran bir konu haline geldiği belirtiliyor. Yaşlılık Konseyi Derneği (TÜRYAK), yaşlılara!  sunulan ürünlerin hizmet ve standartlarının tümüyle ele alınıp, gelişmiş ülkeler düzeyinde belirlenmesi gerektiğini bildirirken "elden gelen değil, hak edilen" yaşam standartlarının sağlanması yönünde etkin bir görev paylaşımının zamanının geldiği belirtiyor.

Toplumun yaşlı nüfusunun yaşadığı bu sorunların yanında çocuk nüfusu da ciddi sorunlarla yüz yüze. BM‘in diğer bir kuruluşu olan UNICEF ‘Dünya Çocuklarının Durumu 2007‘ raporundan derlenen verilere göre, bugün ‘Dünya Çocuk Günü‘nün kutlanacağı dünyada, çocuklar en çok ailelerinden şiddet görüyor. Rapora göre, çocuklara yönelik şiddet, fiziksel, yaralama, ihmalkar davranış, sömürü, psikolojik ve cinsel istismar şeklinde gerçekleşiyor.

Bunun için BM beş temel ilkeyi yol gösterici olarak yayınlıyor:

1. Ne tür olursa olsun çocuklara yönelik şiddet mazur görülemez. Çocuklara hiçbir zaman yetişkinlere göre daha az koruma sağlanamaz.

2. Çocuklara yönelik her tür şiddet önlenebilir niteliktedir. Devletler, çocuklara yönelik şiddete yol açan etmenleri ele almak üzere somut gerçeklere dayalı politikalar ve programlar geliştirmelidir.

3. Çocukların korunma ve hizmetlere erişim haklarının gözetilip kollanması ve ailelerin güvenli ortamlarda bakım sağlayabilmeleri için desteklenmesi, devletlerin birinci derecede sorumluluğu altındadır.

4. Devletler, her şiddet olayında hesap verebilirliği temin etme yükümlülüğünü taşır.

5. Çocukların kendi görüşlerini dile getirme, politika ve programların uygulanmasında bu görüşlerin dikkate alınmasını sağlama hakları vardır.

Ayrıca diğer bir sorun ise artan yoksulluk. Yoksulluk çocukları daha fazla vuruyor.

Bir tanesi geçmişimiz diğeri de geleceğimiz olan toplumun bu iki büyük önemli kesimi büyük sorunlarla karşı karşıya bulunuyor. Bu sorunlarla baş etmenin en önemli yolu da sosyal politikaların güçlendirilmesinden geçiyor. Anayasa tartışmasının bu kadar yoğun olduğu bir dönemde, bu tartışmaların sosyal politikaları güçlendirecek bir anlayışta yapılması gerekiyor. Bu kapsamda DiSK, KESK, TMMOB, TÜRMOB, TTB, Türk Diş Hekimleri Birliği, Türk Eczacılar Birliği gibi demokratik kitle örgütleri öğretim üyeleri ile bir araya gelerek SOSYAL VE EŞİTLİKÇİ BİR ANAYASA ÇALIŞMASI‘nı başlattıklarını açıkladılar. Kurul, AKP‘nin hazırlattığı anayasa çalışmalarını ve TOBB‘un girişimlerini ayrıntılğ d olarak değerlendirdikten sonra 12 Eylül 2007 tarihinde başlatılan "Özgür-Demokratik-Eşitlikçi Bir Türkiye İçin Anayasa" çalışmasının ikinci toplantısını 3 Ekim 2007 tarihinde yaptığını ve aşağıdaki kararları aldığını açıkladı. Bu süreçte izlenen sorunlu yöntem nedeniyle yaratılan bilgi kirliliğini aşmak amacıyla kamu oyunun doğru bilgilendirilmesi gerektiği ve bunu sağlamak için de Türkiye gibi önemli sorunlarla karşı karşıya bulunan bir ülkenin geleceğini belirleyecek olan bir ortak mutabakat metninin aceleye getirilmemesi ve konunun serinkanlı bir biçimde tartışılması gerektiği konusunda görüş birliğine varıldı.

Ayrıca kurulun yaptığı basın açıklamasında;

"1. Kısa dönemde; yukarıda amacı belirlenen çağdaş bir anayasanın "nasıl yapılması gerektiği" konusunda bilimsel olarak ve ayrıntılı biçimde hazırlanacak olan raporun en kısa zamanda kamuoyu ile paylaşılacağı,

2. Orta dönemde; (ikinci adım olarak) böyle bir anayasanın içeriğinin "hangi ilkelere dayanması gerektiği" konusunda yapılacak olan ayrıntılı çalışmanın kamuoyu ile paylaşılması;

3. Uzun dönemde; yeni anayasa yukarıda hedefleri belirlenen böyle bir çalışmaya katkı sunacak toplumsal kesimlerle konuyu birlikte tartışmaya ve resmi makamlar tarafından yürütülen anayasal çalışmaların yakından izlenmesi üzerine kararlığını teyit etmiş bulunulduğu" ifade ediliyor.

Başlatılan hareketin aldığı diğer bir karar ise "İnsan haklarına dayanan demokratik bir anayasa yapım sürecinde toplumumuzda yaratılan bilgi kirliliğinin aşılması amacıyla, hareketimizin zaman zaman kamuoyunu bilgilendirmesi de alınan kararlar arasındadır.

Geçmişimizle geleceğimizin buluştuğu bu hafta bizim için çok önemli olan bu anayasa tartışmalarına mudahil olabileceğimiz bir hareketin, zeminin oluşması çok önemlidir. Aksi takdirde tepeden inme, kendinden menkul bir anayasa ile yüzyüze kalırız.


Çok Okunanlar


BURSA TİCARET VE SANAYİ ODASI YÖNETİM KURULU VE İNŞAAT KOMİTESİ ÜYELERİ ŞUBEMİZİ ZİYARET ETMİŞLERDİR

EMO GENÇ STAJ BAŞVURULARI BAŞLADI

SOLAREX 2024 ULUSLARARASI İSTANBUL GÜNEŞ ENERJİSİ VE TEKNOLOJİLERİ FUARINA TEKNİK GEZİ DÜZENLENDİ

ÇEVRİM İÇİ TEKNİK SEMİNER: PCB TASARIMINDA EMC OPTİMİZASYONU, SİMÜLASYON TEMELLİ YAKLAŞIMLAR VE TASARIM ÖNERİLERİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ

BURSA OSMAN ŞEVKİ ULUDAĞ ANADOLU LİSESİ` NDE MESLEK TANITIMI

Okunma Sayısı: 2421


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.