MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 BURSA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

HUKUKSAL ÇALIŞMALAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 BALIKESİR   BURSA   ÇANAKKALE   YALOVA 
 

 
MİSEM ONLİNE BAŞVURU
 
ELEKTRİK, ELEKTRONİK, BİLGİSAYAR VE BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ/EN AZ UCRET TANIMLARI 2017
 
MÜHENDİSLİĞE HAZIRLIK SEMİNERLERİ
 
MİSEM DIŞI EĞİTİMLER
 
BAŞVURU FORMU
 
İŞ ARAYANLAR
 
ENERJİ ÖZELLEŞTİRİLEMEZ
 

EMO Bursa Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 118

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ENERJİDE KAMU VE HUKUK EGEMENLİĞİ


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Yönetim Kurulu Başkanı Erdal AKTUĞ'un 14.10.2007 tarihli Kent Gazetesi Köşe Yazısı
 

Yaklaşık iki yıl evvel kentimizi de ilgilendiren bir uygulama sorunu hala çözülemeyip hem mahkeme koridorlarını hem de kurumları yormaya devam ediyor. Neydi bu uygulama? Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı‘na bağlı EPDK, lisans ihalesi açarak kamunun elindeki HES‘leri özel sektöre 40 yıllığına devretmeye kalkışmıştı. Bu HES‘lerden bir tanesi de nedenini bir türlü anlayamadığımız şekilde 70‘li yıllardan beri bitirilemeyen Çınarcık-Uluabat Kuvvet Tüneli HES‘i idi. 14 Mart 2005 tarihinde AK Enerji‘ye devir kararının çıkmasının ardından Şubemizin girişimi ile EMO Genel Merkezimiz, Bursa Çınarcık-Uluabat Kuvvet Tüneli ve Hidroelektrik Santralı‘nın 40 yıl süreyle işletilmesi konusunda Akenerji Elektrik Üretim A.Ş‘ye verilen üretim lisansının iptali istemiyle Danıştay‘a dava açılmıştı. Davada, bu işlemin dayanağı olan Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği‘nin ilgili hükmü ile "Elektrik Enerjisi Üretmek Amacıyla Aynı Bölge ve Aynı Kaynak İçin Yapılmış Birden Fazla Lisans Başvurusu Olması Halinde Seçim Yapılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ"in de iptali ve yürütmesinin durdurulması talep edildi. Danıştay 13. Dairesi, Çınarcık-Uluabat Kuvvet Tüneli ve HES için verilen üretim lisansının yürütmesini durdururken,  lisansa dayanak oluşturan yönetmelik hükmü ve tebliğ hakkında da yürütmeyi durdurma kararı verdi. Böylece EPDK tarafından bugüne kadar verilen lisansların da geçersiz olduğu yargı kararıyla saptandı.

EMO‘nun konunun takipçisi olduğuna ilişkin girişimleri üzerine EPDK, lisans işlemlerini durduğunu açıklamak zorunda kaldı. Ancak Bursa Uluabat Kuvvet Tüneli ve HES için yargının vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararına karşın Enerji Bakanı Hilmi Güler‘in söz konusu şirketten brifing aldığı ve bu HES için sürecin devam ettirildiği basına yansıdı. Bunun üzerine EMO, EPDK‘ya yazı yazarak, yargı kararının uygulanması için uyarıda bulundu.

Danıştay‘a 10 Eylül 2007 tarihinde EMO tarafından, Çınarcık HES, Cevizlik HES ve Zincirli HES için ayrı ayrı olmak üzere 3 ayrı dava açıldı. EMO‘nun 49 yıl süreyle üretim lisansı verilen Cevizlik, Çınarcık ve Zincirli hidroelektrik santrallarına ilişkin açılan davalarda,  Danıştay 13. Dairesi‘nin yürütmeyi durdurma kararları verdiği anımsatıldı. EPDK‘nın kararlara karşı yaptığı itirazların da Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından reddedildiğine dikkat çekilen dilekçelerde, davanın esastan görüşmesinin halen Danıştay 13. Dairesi‘nde devam ettiği kaydedildi. 

EMO‘nun  açtığı dava ile ilgili yaptığı basın açıklamasında;

"Yargı kararının ardından 26 Nisan 2007 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlanan 5625 sayılı Yasa‘ya dayanılarak, EPDK‘nın dava konusu hidroelektrik santralları için aynı şirketlere lisans verdiğini duyurduğu belirtilen dilekçelerde, söz konusu yasaya eklenen bir geçici madde ile yargı kararlarını yok sayan bir düzenlemeye gidildiği anlatıldı. Buna göre DSİ tarafından bildirilmiş olmasına karşın EPDK‘nın seçme işlemi yapmadığı başvuruları DSİ‘ye iade etmesi, ancak teklif toplantısı yapılmış olanların lisans işlemlerinin sonuçlandırılması, lisans işlemleri Danıştay tarafından durdurulanlara ise yeniden lisans verilmesinin yolunun açıldığı anlatıldı. 

Meclis Diktatörlüğü Kaygısı

Yasanın hukuk devleti ilkesinin yer aldığı Anayasa‘nın ikinci maddesi, Anayasa‘nın bağlayıcılığını ve yasaların Anayasa‘ya aykırı olamayacağını düzenleyen 11. maddesi, yasama ve yürütmenin yargı kararlarına uyma zorunluluğu ve mahkeme kararlarının hiçbir şekilde değiştirilemeyeceğine ilişkin 138. maddesi anımsatılarak, şöyle denildi:

"Yasama organını da bağlayan bu hükümler karşısında, Danıştay‘ca verilmiş yürütmenin durdurulması kararını geçersiz kılacak şekilde yasa çıkartılmış olması, Anayasa‘ya açıkça aykırılık teşkil etmektedir. Yargı kararlarını, TBMM‘nin yasa çıkarmak suretiyle etkisiz kılması, hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmayacağı gibi, giderek hak arama özgürlüğünü yok edici bir Meclis diktatörlüğüne de yol açabilecektir."

Yurttaşların Aleyhine Özel Sektör AyrımcılığıYasaya söz konusu düzenlemeleri ekleyen önergenin sahibi milletvekilinin Meclis konuşmalarından "Özel sektörün önünün açılması, bir taraftan da devlete olan güvenin sarsılmaması şarttır. Bu madde ile hukuki boşluk giderilecektir" sözlerine de yer verilen dilekçelerde, bu açıklamaların altında "hukukla bağdaşmayan, kişisel yargıların yattığı" ifade edildi. Yüksek yargı kararlarına yönelik "özel sektörün önünü kapattığı ve devlete olan güveni sarstığı" yorumları ve bu gerekçeyle yasa yapılması "hukuk devleti açısından büyük bir talihsizlik" olarak nitelendi.

Kişiye özel bir düzenleme ve eşitlik ilkesine aykırı bir ayrıcalık tanındığı anlatılırken, özel sektörün devlete olan güveninin sarsılmaması gerekçesiyle yargı kararlarının yok sayılmasıyla yurttaşların hukuk devletine olan inançlarının yaralandığı ortaya konuldu. Bu çifte standardın Anayasa‘ya aykırılığı da dilekçelerde şöyle anlatıldı:

"Yasama organı, özel sektörün devlete olan güveninden önce, bütün yurttaşların hukuk devletine ve hak arama özgürlüğüne olan inancını gözetmek durumundadır. Asıl bu yasal düzenlemeyle davanın tarafı olan müvekkil EMO, yöneticileri, üyeleri ve bu düzenlemeden haberdar olan yurttaşların hukuk devletine olan inancı yara almıştır. Oysa en az özel sektör kadar, toplumun diğer kesimlerinin de yargı kararlarına uyulmasına ve hukuk devletine olan inancını, her kurumun ve hele yasama meclisinin titizlikle gözetmesi gerekirdi. Bu yönüyle, 5625 sayılı Yasa‘nın 1. maddesi kişiye özel düzenleme içermektedir ve Anayasa‘nın 10. maddesinde belirtilen eşitlik ilkesiyle ‘hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz‘ kuralına da aykırılık taşımaktadır." diye ifade ediliyor.

EPDK‘nın yetkisi dışında yaptığı lisans ihalesi işlemi karşısında, bizler elektrik mühendisleri olarak açılan bu davaların takipçisi olarak enerjide kamunun ve hukukun egemenliğinin sağlanması için mücadele etmeye devam edeceğiz. Yargı kararlarının uygulanması için ilgili idarelere görevlerini hatırlatmaya da...

Sağlıklı,Mutlu ve huzurlu bir bayram diliyorum.


Çok Okunanlar


EMO BURSA ŞUBESİ 19. DÖNEM ÇALIŞMA PROGRAMI

BURSA TİCARET VE SANAYİ ODASI YÖNETİM KURULU VE İNŞAAT KOMİTESİ ÜYELERİ ŞUBEMİZİ ZİYARET ETMİŞLERDİR

EMO GENÇ STAJ BAŞVURULARI BAŞLADI

ÇEVRİM İÇİ TEKNİK SEMİNER: PCB TASARIMINDA EMC OPTİMİZASYONU, SİMÜLASYON TEMELLİ YAKLAŞIMLAR VE TASARIM ÖNERİLERİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ

SOLAREX 2024 ULUSLARARASI İSTANBUL GÜNEŞ ENERJİSİ VE TEKNOLOJİLERİ FUARINA TEKNİK GEZİ DÜZENLENDİ

BURSA OSMAN ŞEVKİ ULUDAĞ ANADOLU LİSESİ` NDE MESLEK TANITIMI

Okunma Sayısı: 1831


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.