MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ANKARA KENT SORUNLARI SEMPOZYUMU BAŞLADI



 
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından düzenlenen Ankara Kent Sorunları Sempozyumu, 29 Kasım 2007 tarihinde İMO Konferans Salonu’nda başladı.
 

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, sempozyum süresince Ankara‘nın mevcut durum tespiti yapılırken aynı zamanda bu tespitten yola çıkılarak "Nasıl bir kent istiyorum?" sorusuna yanıt aranacağını belirterek şunları söyledi. " İki gün sürecek sempozyum kapsamında ‘Başkent Ankara: Bir Siyasal Vizyonun Sosyoekonomik ve Mekansal Sonuçları‘, ‘Başkent Ankara‘da Ulaşım: İnsana Öncelik Vermeyen Politikanın Sonuçları‘, ‘Enerji ve Altyapı Sorunlarıyla Başkent Ankara‘, ‘Başkent Ankara: Coğrafi Yapı ve Su Sorunu‘, ‘Başkent Ankara‘da Kentsel Dönüşüm‘ ve ‘Başkent Ankara: Doğal Çevre ve Yeşil Alanlar‘ başlıklı oturumlar gerçekleştirilecek."

TMMOB‘un "Nasıl Bir Kent İstiyorum" sorularına yanıt arayacak etkinliklerinin Bursa ve İstanbul şehirleri ile başladığını önümüzdeki dönem Kocaeli, Denizli, Eskişehir, Adana ve Bodrum ile devam edeceğini vurgulayan Soğancı, "Türkiye‘nin genelinde kentleşme sürecinde yıllardır devam eden plansızlık ve denetimsizlik, yanlış arazi kullanım politikaları, kaçak yapılaşma ve imar affı süreçleriyle de beslendiğinden sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir kentler oluşturulamamıştır.  Plansızlığın ve denetimsizliğin ağır sonuçları özellikle depremlerinin yol açtığı felaketler ve yakın zamanlarda yaşanan sel, heyelan, bina çökme örnekleri ile de gözler önüne serilmiştir" dedi.

Rant ve yağma kıskacına sokulan şehirlerde doğal ve kültürel değerlerin yok edildiğini, kamu arazilerinin elde çıkarıldığını belirten Mehmet Soğancı sözlerini şöyle sürdürdü. "Kentsel kamu hizmetlerinin özelleştirilmesi, kentlerin imar, planlama, altyapı, ulaşım, çöp, su, atık su gibi hizmetlerindeki yolsuzlukların artması, rant ve rüşvetin yaygınlaşması insanı ön plana alan çağdaş kentlerin oluşmasının önündeki en büyük engeller olarak görülmektedir. Biz kentsel mekânın toplumsal yarar ve kullanım değeri ilkesi etrafında üretilmesi paylaşılması ve doğal-kültürel varlıkların koruma-kullanma dengesi içerisinde yaşatılmasını istiyoruz. Sağlıklı bir kent yönetimi ve planlaması ancak kent halkının karara katılacağı süreçlerin yaratılması, bilgi dolaşımının ve saydamlığın sağlanabilmesi ile mümkün olabilir."

Sempozyum Mehmet Soğancı‘nın konuşmasının ardından Doç. Dr. H. Tarık Şengül‘ün sunduğu "Ulus Devletten Sermayenin Hegemonyasına Ankara Kentinin Gelişimi" konulu bildiri ile devam etti. Ankara‘nın Cumhuriyet döneminde kuruluşunda eski kent- yeni kent tartışmalarının yoğun olarak yaşandığını belirten Şengül, "Eski kentin Osmanlı‘nın parçası sayıldığı, geçmişi temsil ettiği düşüncesine sahip Cumhuriyet eliti yeni bir kent kurulması taraftarı oldu. Ankara, Cumhuriyetin kurucu öğesi oluyor. Ankara‘nın Başkent olması Osmanlı‘nın reddidir, bir anlamda darbedir" dedi.

Enerji ve Altyapı Sorunlarıyla Başkent Ankara Tartışıldı

Sempozyumun ilk gün öğleden sonraki III. Oturumunda "Enerji ve Altyapı Sorunlarıyla Başkent Ankara" konusu ele alındı. Kimya MO Ankara Şubesi‘nden Necdet Çubuk‘un oturum başkanlığını yaptığı oturumda Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şubesi adına söz alan Heval Sarıtaş, Ankara‘daki katı atık yönetimi hakkında bilgi verdi. Ankara‘da biri Mamak vahşi depo sahası biri de Sincan Çadırtepe Tıbbi atık depolama sahası bulunduğunu belirten Sarıtaş, Ankara‘da düzenli depolama sorunu yaşandığına dikkat çekti. Mamak Çöplüğü‘nü 49 yıllığına işletmeye alan şirketin metan gazından elektrik üretmesini çöplüğün tek olumlu yönü olduğunu değerlendiren Heval Sarıtaş‘tan sonra konuşan Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçük, Çankaya Belediyesi‘nin ambalaj atıkları geri kazanım projesi hakkında bilgi verdi.

İç Anadolu Bölgesi Enerji Forumu sonuçlarını değerlendiren EMO Ankara Şubesi üyesi Mustafa Kadıoğlu, İÇEF kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlerden bahsetti.  İÇEF kapsamındaki 8 alt forumda zaman zaman nükleer santraller konusunda tartışmalar yaşandığını belirten Kadıoğlu, "Nükleer santraller konusunda dünyanın diğer ülkelerinde yaşanan gelişmelerin dikkatle izlenmesi durumunda, özellikle kapatılan ve vazgeçilen santraller dikkat çekicidir. Kurulan her 5 santralden biri kapatılmıştır" dedi. Nükleer santrallerin dışa bağımlı bir işletme, dışa bağımlı yakıt, dışa bağımlı teknoloji, çözülememiş atık giderme konuları nedeniyle yüksek maliyetli bir elektrik üretim yöntemi olduğunun altını çizen Kadıoğlu, mevcut kayıpların % 20‘lerden kabul edilebilir bir orana çekilmesi durumunda, nükleer santrallerden elde edilecek elektrikten çok daha fazla bir kazancın olacağını söyledi. Enerji ve çevre ilişkisine de değinen Kadıoğlu, gelişmiş ülkelerin enerji yoğunluğu ve çevre ile barışıklığının maliyeti yüksek olan tesisleri az gelişmiş ülkelere taşıyarak bir taş ile birçok kuş vurduklarını söyledi.

EMO Ankara Şubesi üyesi Mehmet Ali Atay da yaptığı konuşmada Ankara‘daki elektrik üretiminin tarihçesini anlattı. Elektrik üretiminin E.Ü.A.Ş ve özel sektör tarafından, iletiminin T.E.İ.A.Ş, dağıtımın T.E.D.A.Ş kanalıyla yapıldığını vurgulayan Atay‘dan sonra söz alan EMO Ankara Şubesi üyesi Murat Eraslan "Ankara‘nın Enerji Sorunları, Siyasal Sonuçları ve Sosyal Etkileri" konulu sunumunu yaptı.



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

Okunma Sayısı: 1047


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.