MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

YANGIN YÖNETMELİĞİNE YÜRÜTMEYİ DURDURMA


BASIN AÇIKLAMASI

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BASIN AÇIKLAMASI

  EMO tarafından açılan davada, bazı okulları ve hastaneleri yangına karşı güvencesiz bırakan Yönetmeliğin ilgili maddelerinin yürütmesi durduruldu...

YANGIN YÖNETMELİĞİNE YÜRÜTMEYİ DURDURMA 

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından 19 Aralık 2007 tarihinde Resmi Gazete‘de yayımlanan "Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğe" ilişkin açılan davada, "Yoğun kullanılmasına rağmen bazı küçük veya alçak binalarda otomatik yangın algılama sistemlerini kurulmasına gerek olmadığı" hükümlerini içeren maddelerin yürütmesi durduruldu.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, EMO‘nun itirazı üzerine, daha önce Danıştay 10. Dairesi tarafından reddedilen yürütmenin durdurulması talebini kısmi olarak uygun buldu. Karara göre; Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğin 75/3 ve 75/5. maddeleri ile Ek-7. maddenin, "3. Kurum Binaları", "5. Ticaret Amaçlı Binalar", "6. Endüstriyel Amaçlı Binalar" ve "7. Toplanma Amaçlı Binalar" bölümlerinin yürütmesi durduruldu.

Yönetmeliğin Ek-7. maddesinin "Kurum Binaları" bölümde, "Eğitim Tesisleri" için 21.5 metreden alçak veya 5 bin metrekareden küçük, "Yataklı Sağlık Tesisleri"nde ise 6.5 metreden alçak veya bin metrekareden küçük, "Ayakta Tedavi ve Diğer Sağlık Tesisleri" için ise 21.5 metreden alçak veya 2 bin metrekareden küçük binalar için otomatik yangın algılama sistemleri kurulmasına gerek olmadığı düzenlenmişti. "Ticaret Amaçlı Binalar" bölümde 12.5 metreden alçak veya 2 bin metrekareden küçük ve "Endüstriyel Amaçlı Yapılar" bölümde 21.5 metreden alçak veya 7 bin 500 metrekareden küçük binalar için de otomatik algılama sistemi kurma zorunluluğu getirilmemişti. Aynı maddenin "Toplanma Amaçlı Binalar" bölümünde ise "Yeme İçme" ve "Eğlence" tesisleri için 12.5 metreden alçak veya 2 bin metrekareden küçük binalar ile 6.5 metreden alçak veya 5 bin metrekareden küçük "Müze ve Sergi Alanları" ile "Terminaller" de otomatik yangın sistemi kurma zorunluluğu dışında bırakılmıştı.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararında, Yönetmelikte bazı binalarda otomatik yangın algılama sistemlerinin yapılmasının zorunlu tutulmadığı hatırlatılarak, şöyle denildi:

"Okullarda, sağlık tesislerinde, insanların yoğun olarak bulunduğu toplanma amaçlı binalar ile endüstriyel ve ticari amaçlı yapılarda otomatik yangın algılama sistemlerinin bulundurulması belli yapı yüksekliğine veya toplam kullanma alanına sahip binalar için zorunlu tutulmuştur.

Sağlık ve eğitim tesislerinde, toplanma amaçlı binalarda, insanların yoğun olarak bulunduğu endüstriyel amaçlı binalarda ve ticari amaçlı binalarda çıkacak bir yangının erken algılanarak bu tür binaların erken tahliyesinin hayati öneme sahip olduğu çekişmesiz olup, bu tür binalarda yangın algılama ve uyarı sistemlerinin bulunmasının olumsuz sonuçları yaşanan olaylarla da somut olarak kanıtlanmış bulunmaktadır."

Kararda, Yönetmelik tasarı aşamasında iken görüşü alınan İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı‘nın, getirilen sınırlandırmaların özellikle eğitim ve sağlık tesisleri açısından yaratacağı sakıncalara dikkat çektiği belirtilerek, şöyle denildi: 

"Belirtilen durum karşısında; yapılarda yangın algılama sistemi bulundurulması zorunluluğu getirilmesi Yönetmeliğin amacına ve kamu yararına uygun olmakla beraber her türlü eğitim ve sağlık tesislerinde, ticari amaçlı binalarda, endüstriyel amaçlı binalar ile insanların yoğun olarak bulunduğu; yeme, içme, eğlence, müzik, sergi alanları ve terminaller gibi toplanma amaçlı binalarda herhangi bir kısıtlama olmaksızın yangın algılama sistemlerinin bulundurulması gerekirken, Ek-7‘de yer alan yapı yüksekliğinden alçak veya toplam kullanım alanından düşük olan belirtilen türdeki yapılar için yangın algılama sistemi bulundurulması zorunluluğu öngörülmemesine ilişkin dava konusu Yönetmelik hükümlerine 7126 sayılı yasanın Ek-9.maddesine, Yönetmeliğin amacına ve kamuoyu yararına uyarlık bulunmamıştır."

EMO olarak, 26 Mayıs 2009 tarihinde yaşanan ve 8 yurttaşımızın can verdiği Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi‘nde çıkan yangın felaketinin benzerlerinin yaşanmaması için Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğin yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz. EMO, uzmanlık alanlarındaki bilgi birikimini kamu yararı doğrultusunda kullanma girişimlerini sürdürme, kararlılığındadır. Ulusal yönetmelik ve standartların geliştirilmesi, uygulamaların doğru yapılabilmesi için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı dahil tüm kurum ve kuruluşlara bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Otomatik yangın algılama sistemlerinin kurulmasının zorunlu hale getirilmesi kadar, bu sistemlerin bakımlarının ve kontrollerinin eksiksiz olarak yapılmasının da hayati önem arz ettiğini hatırlatarak, tüm kurum ve kuruluşların yetkililerini duyarlı davranmaya çağırıyoruz.

ELEKTRİK MÜHENDİLERİ ODASI
41. DÖNEM YÖNETİM KURULU
5 Ağustos 2009

 



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

TELE 1- SABAH PUSULASI

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

Okunma Sayısı: 2768


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.