2009

   · ETKİNLİK Giriş Sayfası

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

İZMİR YEREL KURULTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ - TMMOB ÜCRETLİ VE İŞSİZ MÜHENDİS, MİMAR VE ŞEHİR PLANCILARI KURULTAYI


 
TMMOB İzmir İKK tarafından düzenlenen sekretaryasını Şubemizin yürüttüğü TMMOB Ücretli ve İşsiz Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları İzmir Yerel Kurultayı MMO Tepekule Kongre Merkezinde 17 Ekim 2009 tarihinde yapıldı.
 

Kurultay üç yıl önce kaçak elektrik kullanımına karşı yürüttüğü onurlu mücadelesi nedeniyle öldürülen Elektrik Mühendisi Hasan Balıkçı belgeseli ile başladı.

Açılış konuşmalarında İKK Dönem Sözcüsü Ferdan Çiftçi kapitlaist küreselleşmenin, krizlerle boğuştuğu ve krizin faturasını her zaman olduğu gibi emeğiyle geçinenlere, işçiye, kamu çalışanına, emekliye, küçük esnafa ve dar gelirli halk kesimlerine çıkarmak için politikaların güncellendiğini belirtti.

Çiftçi; TÜİK verilerinde işsizlik oranlarının %12,4‘e çıktığı ve bu oranın 2004 yılından bugüne en yüksek oran olduğunu belirterek meslektaşlarımızın da bu işsizlikten kendi payına düşeni fazlasıyla aldığını ve bu durumdan AKP‘nin neoliberal, piyasacı, özelleştirmeci IMF ve MB güdümlü politikaların rolü olduğunu belirtti.

Çiftçi daha sonra "TMMOB İzmir İKK günümüzde yaşanan ekonomik krizi ve AKP‘nin politikalarının sonucunu anlamak için kriz çalışma grubu oluşturmuş ve TMMOB İzmir İKK bileşenleri Makina Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Çevre Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası tarafından 2004 sonrası mezunlara yapılan anketlerde %24.58 oranında işsizlik tespit edilmiştir. Bu işsizlik oranlarının kriz döneminde arttığı gerçeği yanı sıra, artık işsizliğin mühendislik meslek yaşantılarında karşılaştıkları olağan bir durum olduğunu da söylemek gerekmektedir.  Görüleceği gibi meslektaşlarımızın işsizlik oranı genel işsizlik oranının iki katı düzeyindedir. TÜRK-İŞ tarafından 2009 Temmuz ayında yapılan açıklamada 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 2404 TL olarak gösterilmektedir. Anketin uygulandığı 2004 yılı sonrasında mezun oda üyelerinin sadece %17.6‘sı 2000 TL‘nin üzerinde ücret alabilmektedir. Yani mühendis, mimar ve şehir plancılarının %82.4‘ü yoksulluk sınırının altında ücret almaktadır" dedi.

Açılış konuşmaları kapsamında daha sonra söz alan TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Dağhan TMMOB olarak meslek alanın çok geniş olmasından dolayı hayatın her alanında söz sahibi olduklarını ve işsizliğinde bu görevlerin başında geldiğini söyledi. İşsizliğe ilişkin problemlerin tespit edilerek çözüm için politikalar geliştirmek için bu çalışmaları yürüttüklerini söyledi. Dağhan "Problemlerin çözümü için ortak bilinç oluşturmak gerekiyor, bunun içinde örgütlenmek, örgütlü toplum olmak şart. Dünyada korkunç bir silahlanma var eğer bu silahlanmaya aktarılan bütçe açlığa, barışa ve istihdama kullanılsa çok daha yaşanılabilir bir hayat oluşacaktır. TMMOB örgütlülüğünün küreselleşmenin oluşturduğu kalıpların dışına çıkarak çözüm üretecek bir yapı olduğuna inanıyorum" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından "Kapitalizmin Krizi, Toplumsal Sınıflar ve Değersizleşme" başlıklı ilk oturum Musa Çeçen‘in başkanlığında AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesinden Prof. Dr. Ahmet Haşim Köse ve Yrd. Doç. Dr. Serdal Bahçe‘nin katılımıyla gerçekleştirildi. Oturumda Köse; kapitalizmin dünü bugününe dikkat çekerken emek gücünün sermaye mantığı içinde hareket etmeye başladığını bu durumda bazen değerli bazen değersizleştiğini ifade etti. Küresel ölçekte değersizleşmenin başladığını belirten Prof. Dr. Ahmet Haşim Köse‘nin ardından Yrd. Doç. Dr. Serdal Bahçe kriz dönemi olarak adlandırılan süreçlerin hızlı dönüşüm dönemleri olduğunu ve bunları ne şekilde algılanması gerektiğini açıkladı.

"TMMOB ve Üyeleri İçin Ücret Politikaları" başlıklı oturumda ise TMMOB İzmir İKK Kriz Çalışma Grubu adına İMO İzmir Şubesi‘nden Sabri İnce; ÇMO, EMO, İMO, MMO ve MO İzmir Şubelerinin üyelerine uyguladığı anket sonuçlarını katılımcılara aktardı. Mevcut duruma ilişkin bilgilendirme, Odaların üyelerin ücretlerine yönelik uygulamaları ve öneriler olarak üç başlıkta konuyla ilgili bilgilendirmenin ardından üçüncü oturuma geçildi. "Etkin Örgütlülük Araçları ve Sendikalaşma" başlıklı oturumda TMMOB 36.-37 Dönem YK Başkanı Kaya Güvenç ve Sendika Uzmanı Alpaslan Savaş sunum gerçekleştirdiler. Kaya Güvenç; sendika-meslek örgütü-emekçi kavramları arasında sıkı bir bağ olduğuna dikkat çekerken Türkiye‘de mühendislerin örgütlenme şekilleri, örgütlenmenin tarihçesi, sendika-Oda ilişkileri konularına değindi. Alpaslan Savaş da örgütlenmenin önemi, sendikaların şu anki durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kurultay 14-15 Kasım 2009 tarihinde İstanbul‘da düzenlenecek etkinliğe görüş oluşturma amacıyla düzenlenen Serbest Kürsü ile sona erdi.



TORBA YASA TEKLİFİNİ GERİ ÇEK

17.11.2020
 


Çok Okunanlar


KOMİSYON BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR

ELEKTRONİK MDK ÜYE TOPLANTISI

679. GÜNÜNDE ADALET NÖBETİ`NDEYDİK

DUYURU

TİP ŞİŞLİ İLÇE YÖNETİM KURULU`NDAN ŞUBEMİZE ZİYARET

19. İLTEK GÜNLERİ`NDE ŞUBEMİZ STANDI AÇILACAK

IŞIK ÜNİVERSİTESİ`NDE `NESNELERİN İNTERNETİ VE OTOMASYONU` SEMİNERİ

693. GÜNÜNDE #ADALETNÖBETİ`NDEYDİK.

ADALET NÖBETİ`NDE 700. GÜN

YAŞASIN 8 MART

Okunma Sayısı: 1749


Tüm Sempozyum Haberleri

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.