MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 DENİZLİ ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 DENİZLİ   MUĞLA   UŞAK 
 

 
YEKSEM BANNER
 

EMO Denizli Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 13

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

BODRUM İKK’DAN İÇME SUYU ÜZERİNE BASIN AÇIKLAMASI


BASIN AÇIKLAMASI

 
TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu, 28 Ekim 2009 tarihinde Bodrum Yarımadasına getirilecek içme suyu üzerine bir basın açıklaması yaptı.
 

BASINA VE KAMUOYUNA DUYURU!

27.10.2009 tarihinde Bodrum Yarımadası Belediyeler Birliği‘nin daveti üzerine katıldığımız ve siz değerli Basın mensuplarının da hazır bulunduğu Dedeman Oteldeki toplantıda karşılaştığımız durum, biz meslek örgütlerinin görüş bildirme uğraşlarını ve sanki sizlerin, bizlerin ve Bodrum Halkının içeceği su hakkında bilgi edinme hakkını Sayın DSİ Bölge Müdürü hiçe saymıştır.

Acaba Bodrum Yarımadasına getirilecek su hakkındaki bizim endişelerimiz DSİ AYDIN Bölge Müdürlüğü tarafından önemsiz mi addedilmektedir. Bu suyu bizler, sizler, bodruma gelen yerli ve yabancı misafirler ve bodrum halkı içecektir. Biz meslek örgütleri temsilcileri olarak Bodrum Yarımadası‘nın bugünü ve geleceği ile ilgili mesleki kazanımlarımızı ve tecrübelerimizi bilimin ve teknolojinin en ileri yöntemleri ile aktarma gibi bir görevimiz bulunduğuna inanıyoruz.  Eğer böylesi önemli bir toplantıda endişelerimizi paylaşamayacak isek bu geleceğimiz açısından bizleri çok düşündürmektedir.

Dolayısıyla Bodrum Yarımadasına getirilecek su ile ilgili endişelerimizi DSİ yetkilileriyle paylaşamadığımız için siz değerli basın mensupları aracılığı ile Bodrum Yarımadasın da yaşayan ve Bodrum‘a gelen, gelemeyen saygıdeğer halkımıza aktarmak istiyoruz.

Bildiğiniz gibi Bodrum Yarımadası Acil İçme ve Kullanma Suyu Projesi 2006 yılında ihale edilmiş ve ihaleyi alan firmanın işi başlamaması ile gecikmiş,  Yetkililerin müdahalesi ile bugünlerde hız kazanmıştır.

İşin tamamlanma tarihi ise 2010 Aralık ayıdır.

Yarımadamıza gelecek suyun kaynağı ise Geyik Barajı, Çamköy Yer Altı Su kaynakları ve Mumcular Barajından tahsis edilmiştir.

Kirli olan Geyik Barajı suyu ve çok temiz olan Çamköy Yer Altı suları karıştırılarak tek borudan DSİ nin Güvercinlikte kuracağı bir arıtma tesisinde arıtılarak Yarımadamıza verilecektir.

Geyik Barajı; Sarıçay üzerinde 1986-1988 yıllarında kurulan, Yeniköy Termik Santralinin soğutma suyunu temin etmek ve çevre köylülerin tarımsal amaçlı kullanması için can suyu sağlamak amacı ile kurulmuştur.

Bu suyun Bodrum Yarımadasının İçme ve Kullanma suyu olarak tahsis edilmesinde ciddi endişelerimiz vardır.

DSİ tarafından Mayıs 2002 tarihinde Bodrum Yarımadası Acil İçme, Kullanma ve Endüstri suyu Temini Projesi için hazırlanan ön raporda şöyle denilmektedir;

Geyik Barajı‘nın dip savağından alınan su numuneleri üzerinde yapılan analizler, bu baraj suyunda aşırı kirlenmenin olduğunu göstermiştir. Aslında ölçümlere göre Geyik Barajı suları 3.sınıf sular sınıfına girmekte olduğundan, elde mevcut şartnamelere göre, bu suların ileri arıtma teknikleri kullanılsa bile, içme suyu veya gıda endüstrisinde kullanılamayacağı açıkça ifade edilmiş bulunmaktadır. Baraj civarındaki yerleşim yerlerinde atık sular için bir arıtma yapılsa bile, kirlenmenin baraj gölünde yer alan ötrifikasyondan ileri gelmesi halinde, kirlenmenin önlenmesi pek mümkün görülmemektedir. Bu su kaynağının, Bodrum Acil İçme suyu Projesi‘nde kullanılabilmesi bu sorunun halline bağlı olacaktır. Denilmektedir. Bu konuda Güvercinlikte kurulması planlanan ve ihale edilen arıtma tesisinin projelendirme safhalarında da çok büyük endişelerimiz vardır.

17.07 2009 Tarihinde Milas Ticaret Odası ve Milas Ziraat Odası‘nın düzenlediği bir toplantıda konuşan Yeniköy Termik Santrali‘nin soğutma suyu projesinde görevli Kimya Mühendisi Sayın İbrahim DARI barajın suyunda yaptıkları çeşitli analizlere göre, organik madde oranının çok yüksek olduğunu, kendilerinin de bu organik madde oranını azaltmak için pek çok çalışma yaptıklarını, olduğu gibi kullanıldığı taktirde, boruların içinde yosunlaşma ve tıkanma yarattığını, ancak organik maddelerle mücadele için pahalı olan ozmoz sistemi dışında yaptıklarıyla bile yeterince azaltabilmeyi başaramadıklarını belirtmiştir. Bu organik maddenin nedenleri konusunu kendilerinin de tam olarak çözemediklerini, bu kirlenmenin o bölgedeki bir topraktaki asitlenmenin neden olduğunu tahmin ettiklerini dile getirmiştir.

Çamköy Yer altı Sularının bir kısmının Bodrum Yarımadasına tahsisi de bizi oldukça endişelendirmektedir.

Şöyle ki; Çamköy Yer altı suyunun yıllık 1 milyon tonu Türk Hava Meydanları Komutanlığına 3 Milyon tonu ise Güllük beldemize tahsis edilmiş durumdadır. Aynı zamanda Çamköy‘ de 2000 dekarlık bir alanda sulu tarım yapılmakta ve bu konuda sulu tarımın 4000 dekara çıkartılması için ciddi bir kooperatifleşme çabası vardır.

Çamköy‘den bugün DHMİ‘ye yılda 1 milyon ton, Güllük Belediyesi‘ne yılda 3 milyon ton su çekilirken ek olarak yılda 5 milyon ton su (Toplamda 9 milyon ton/yıl) Bodrum‘ a aktarılırsa yörede bulunan ve doğa turizmi ile bölge halkının gelirine katkı sağlayan Uyku vadisinin daha önceki yıllardaki gibi kuruma tehlikesi içerisinde olabileceği endişesini taşımaktayız.

Sayın Başbakanımız İstanbul da yapılan Mütahitler birliği toplantısında su akar Türk yapar dedirtmeliyiz demiştir. Buradaki uygulamalarla bu söylem çelişmektedir ve bizim endişelerimizi daha da arttırmaktadır.

Çamköy ve Geyik barajı suyundan faydalanan köylülerimizin imzalarıyla Sayın Bakanımıza ve Sayın Başbakanımıza gönderilen mektup okunmaya değerdir ve şöyle demektedir;

2001 Yılında Başbakanlık oluru ile Bodrum Belediyeler Birliği ve DSİ Genel Müdürlüğü arasında protokol imzalanarak Milas İlçesi sınırları içerisinde bulunan Geyik Barajından ve yine merkeze bağlı Çamköy Yer altı sularından Bodrum Yarımadasına su sağlanması projesinin uygulamadan kaldırılarak iptal edilmesini talep ediyoruz.

Çünkü; Milas sınırları içerisindeki Geyik Barajının % 70‘nin Yeniköy Termik Santraline soğutma suyu sağlanması geri kalanının da çiftçilere tarım sulaması için ‘‘ can suyu ‘‘ vermek amacıyla yapılmıştır. Çamköy Yer altı Sularının ise başta Milas Merkez olmak üzere Çamköy ve çevresindeki dokuz köye içme ve tarım suyu olarak, Güllük Beldesine, Devlet Hava Meydan Komutanlığına, Çamköy Sulama Kooperatifi projesi çerçevesinde 4000 dekar arazinin sulanması için kullanılacağından Bodrum Yarımadasına bu iki kaynaktan su verilmesi imkansızdır. DSİ‘nin bu projede ısrar etmesi halinde bu küresel ısınma ve kuraklık devam ettiği sürece çok kısa zamanda Bodrum‘a su götürme projesi iflas edecek, hem Bodrum Yarımadası hem Milas İlçesi mağdur olacak hem de Devletimizin milyon doları geçici bir çözüm için heba edilecektir.

Sayın Başbakan‘ım Bodrum Yarımadasına su sağlama Projesinin tekrar masaya yatırılarak yeniden gözden geçirilmesini, kalıcı başka su kaynaklarından su temini edilmesi hususunda gerekli çalışmanın yapılmasını saygılarımızla arz ediyoruz. Demişlerdir.

DSİ‘nin Bodrum Güvercinlik te kuracağı İçme Suyu Arıtma tesisinin Proje Raporu ile İhale edilen ve  bazı bölümleri yapımdan çıkartılan tesisin çalışmasında da ciddi endişelerimiz vardır.

DSİ‘nin Bodrum Güvercinlik‘te kuracağı İçme Suyu Arıtma Tesisi ARTEK firmasının hazırladığı bir rapora dayalıdır:

‘MUĞLA - BODRUM YARIMADASI İÇMESUYU TATBİKAT PROJESİ - İÇMESUYU ARITMA TESİSİ KESİN PROJE RAPORU‘

Anılan raporun 14. sayfasında BOİ, KOİ ve Organik Madde parametrelerinin değerleri dikkate alınarak Son Ozonlama ve Granüler Aktif Karbon Filtrasyon sistemine ihtiyaç olduğu vurgulanmıştır. Ancak Son Ozonlama ve Aktif Karbon Filtrasyon sistemi ihale kapsamı dışında tutulmuştur. Bkz. sayfa 19/A

Raporun 13. Sayfasında ise şu tespit vardır:

"...hamsudaki yüksek T-Coli değerini gidermek için Havalandırma + Ön Klorlama + Ön Ozonlama işlemleri uygulanacaktır."

Yüksek T - Coli değerinin, durultucu tanklardan alınacak çamur ile içme suyunda sıfırlanması konusunda çok ciddi tereddütler vardır.

DSİ‘nin bu tesis için hesapladığı Muhammen Bedel 25 607 000 TL‘dir - ihaleye verilen en düşük teklif ise 16 136 000 TL‘dir. Ancak her iki meblağa Son Ozonlama ve Granüler Aktif Karbon ünitelerinin maliyeti dahil değildir.

Kısacası bu arıtma tesisi bahsedilen ileri teknolojilerle donatılmış bir tesis değil klasik bir arıtma tesisidir.

Teknik özellikleri ARTEK firmasının raporunda ayrıntılı olarak verilen Geyik Barajı suyunun, daha uygun bir şekilde sulamada kullanılması yerine yüksek yatırım maliyeti olan bir arıtma tesisinde riskli bir proses ile içme suyuna dönüştürmek kararının isabetli olup olmadığı konusunda da tereddütler vardır.

Gübreli sulama suyu niteliğindeki Geyik Barajı suyu ile içme suyu niteliğindeki Çamköy yer altı sularının harmanlanarak; maliyeti yüksek bir arıtma tesisinde, kesin projede öngörülen Son Ozonlama ve Granüler Aktif Karbon Filtrasyon üniteleri de olmaksızın, riskli bir proses ile içme suyuna dönüştürülmesi konusunda endişelerimiz vardır.

Bodrumun 15-20 sene sonraki su ihtiyacının 30 milyon ton/yıl olduğu yine DSİ‘ce saptanmıştır. 15- 20 sene sonra bu kaynak nereden yaratılacaktır.

Henüz yapımına bile başlanmayan, suyunun özelliklerinin ne olabileceği hakkında en ufak bilgimiz bile olamayan BOZALAN barajından bahsedilmektedir. Bu barajdan 23 milyon ton/yıl su alınması yeterince irdelenmediği endişesini taşımaktayız.

Geyik Barajından alınacak 5.8 milyon ton /yıl suyun ileri teknolojiler ile arıtılması maliyeti yaklaşık 5 milyon dolardır. Çamköy YAS arıtılması ise Ultra filtrasyon sistemiyle mümkün olup bunun maliyeti de yaklaşık 2 milyon dolardır. Ayrı ayrı kaynağında bu işlemi yukarıdaki maliyetlerle yapmak dururken niçin Güvercinlikteki arıtma tesisine o kadar paralar harcanacaktır. Mumcular Barajından aktarılacak su için şu anda Mumcular arıtma tesisi rehabilite edilmektedir. Ayrıca içinde bulunduğumuz bu çağda teknolojiler o kadar ilerlemektedir ki 2025 yılın da kullanılacak su için şimdiden arıtma altyapısını yapmak biz bilim insanlarına çok mantıklı gelmemekte ve endişelerimizi arttırmaktadır.

Siz değerli basın mensupları aracılığı ile Sayın Yetkililerden şu soruların cevaplanmasını istiyoruz.

1-Geyik Barajının yıllık tarımsal debisi nedir. Barajdan Bodrum Yarımadasına su alındığında (5.8 milyonm3/yıl) tarıma yeterli kalacak mıdır? Bu etüd yapılmış mıdır?  Yapılmış ise bizlere verilebilir mi?

2-Geyik Barajının yapımından bugüne yıllık debi tespiti var mıdır? (Önceki yıllarda zaman zaman Yeniköy Termik Santralinin de buradan yeterli su alamadığını biliyoruz.)  Tespit var ise bu tespitin grafiksel dökümünü alabilir miyiz?

3-İstanbul‘da Gerçekleştirilen 5. İnci Dünya Su Formunda katılan ülkelerin üzerinde önemli durduğu küresel ısınmadan kaynaklanan yer altı su seviye etüdleri yıllara göre yapılmışmıdır. Bu tespit Çamköy YAS için çok önemlidir.

Yer altı su seviyesinin korunması Devlet garantisi altındadır.

4-ARTEK Firmasının Güvercinlikte ihalesi yapılan Su Arıtma Tesisi hesap raporunun 6‘ıncı sayfasında tablo 2 de belirtilen ham su analiz sonuçları Geyik Barajı suyunun değerleri maximum değerler, Çamköy YAS  değeri ise minumum değerlerdir.Bu durumda iki suyu karıştırarak arıtmanın sebebi nedir.

5-Arıtma tesisinin proses debisine niçin Çamköy YAS dahil edilmiştir. Dahil edilmesi arıtmanın maliyetini arttırmıştır.

6-Raporda 2025-2040 yılının debisini sağlamak için BOZALAN Barajından su temini yapılmıştır. 23 milyon ton/yıl gibi bir debiye sahip olacak bu barajın suyu hakkındaki endişelerimiz nasıl giderilecektir.  

7-Geyik Barajı suyu A3 grubu suların ötesinde bir kirliliğe sahip iken, içme ve kullanma suyu olarak bu suların klasik arıtma sistemiyle arıtılabilirliğinin Olmadığı açıktır. Bu arıtma niçin klasik arıtma olarak belirlenmiştir.

8-ARTEK Proje raporunda By-pas hattından bahsedilmektedir. Bu kirlilikteki bir suyu By-pas yaprak Bodrum Yarımadasına vermek mümkün müdür.

9- Üstün teknolojiler ile artık deniz suyunun bile içme suyuna dönüştürüldüğü günümüzde Ege deniz suyunun beşte bir tuzluluğuna sahip ve arıtma maliyetleri 30 milyon ton/yıl için 18 milyon dolar civarında olan Ekinanbarı kaynak suyu niçin değerlendirilemiyor.

Saygılarımızla,
TÜM KAMUOYUNA DUYURULUR.

TMMOB
BODRUM İLÇE KOORDİNASYON KURULU



BÜLENT PALA İLE TÜRKİYE`NİN ENERJİ GÜNDEMİ

21.03.2022
 


Çok Okunanlar


MİSEM KAPSAMINDA YG TESİSLERİNDE İŞLETME SORUMLULUĞU EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

EMO GENÇ KOMİSYON TOPLANTISI DÜZENLENDİ

Okunma Sayısı: 5103


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.