MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ENERJİ VERİMLİLİĞİ HAFTASI


BASIN AÇIKLAMASI

 
12.01.2011 Çarşamba günü Şubemizde yapılan Enerji Verimliliği Haftası ile ilgili basın açıklamasına yazımız devamından ulaşabilirsiniz.
 

 

Basına ve Kamuoyuna ;

 

Enerji Verimliliği enerji üretimi, iletimi, dağıtımı ve tüketiminde konfor koşullarından ödün vermeden, kaynakların etkin  bir şekilde  değerlendirilmesi olarak tanımlanabilir. Ülkelerin sanayileşme ve refah düzeyleri kişi başına enerji tüketiminin yanında enerjinin verimli kullanılmaları ile de doğrudan ilintilidir.

 

Dünya genelinde fosil enerji kaynaklarının ömürlerinin kısıtlı olması, fiyatlarında olası ani değişmeler ve temininde yaşanan sıkıntılar sonucu oluşan arz güvenliğini sağlama isteği ile birlikte özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarının, petrolün yerini henüz alamaması, temiz bir çevre isteği ve dünyadaki küreselleşmenin de etkisiyle enerji verimliliği çalışmalarına verilen önem artmıştır.

 

Bu amaçla ülkemizde Enerjinin Verimli kullanılması için çeşitli programlar geliştirilmiş ve 18.04.2007 tarihinde kabul edilen 5627 sayılı Enerji verimliliği kanunu yürürlüğe girmiştir. Bu kanunla; enerjinin etkin kullanılması, israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılması amaçlanmıştır.

 

Bu Kanun; enerjinin üretim, iletim, dağıtım ve tüketim aşamalarında, endüstriyel işletmelerde, binalarda, elektrik enerjisi üretim tesislerinde, iletim ve dağıtım şebekeleri ile ulaşımda enerji verimliliğinin artırılmasına ve desteklenmesine, toplum genelinde enerji bilincinin geliştirilmesine, yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılmasına yönelik uygulanacak usul ve esasları kapsar.

 

 

 

Ülkemizde kişi başına enerji tüketimi OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development- İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı) ülkeleri ortalamasının beşte biri civarındayken, gayri safi yurt içi hasıla başına tüketilen enerji miktarı olarak ifade edilen enerji yoğunluğu, OECD ortalamasının yaklaşık iki katıdır. Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre Japonya için 0.09 ve OECD ortalaması olarak 0.19 olan bu değerin ülkemiz için 0.38 olması, ülkemizde enerjinin ne kadar verimsiz kullanıldığını ortaya koymaktadır. Enerjide dışa bağımlılık yetmezmiş gibi enerjinin verimsiz kullanılması ülke ekonomisini 2 kez yıpratmaktadır.

 

Enerji Verimliliği konusunda tasarruf potansiyeli en yüksek sektör, nihai tüketim, yani ; bina,sanayi ve ulaşım olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sektörlerin enerji tüketimleri incelendiğinde, bina sektörlerinin payının sürekli arttığı gözlemlenmektedir.

 

Enerji İşleri Etüt Dairesi verileri, sanayimizde en az % 15 , binalarımızda en az %35, ve ulaşımımızda en az % 15 tasarruf potansiyeli olduğunu ve bu oranlar tutturulduğunda toplam olarak yıllık 4 milyar TL`nin üzerinde tasarruf sağlanabileceğini göstermektedir.Enerji verimliliğinde kararlı ve başarılı adımlar atılabilirse, 2020 yılı talep tahmini gerçekleşme oranı en az  % 20 azaltılabilecektir.Bu miktar  yerli ve temiz kaynaklarımızdan üretebileceğimiz elektrik enerjisinin 2,5 katı ve 30 milyon konutun enerji ihtiyacını karşılanabilecektir.

 

Bütün bu veriler elimizdeki potansiyelin etkin bir şekilde kullanıldığı zaman sürdürülebilir bir kalkınmanın ve daha temiz bir dünyanın var edilebileceğini göstermektedir.

 

Cihazların enerji etiketlenmesinin yaygınlaştırılması, binalarda enerji verimliliğin arttırılması, ulaşımda enerjinin verimli kullanılması, enerji üretim, dağıtımda verimliliğim arttırılması, halkımızın, enerjinin etkin kullanılması konusunda bilinçlendirilmesi sağlanmalıdır.

 

Enerji yoğunluğu yüksek, kişi başına enerji tüketimi düşük olan ülkemizde yapılacak etkin talep yönetimi çalışmalarının da katkısı ile bir yandan kişi başına enerji tüketimi arttırılmalı bir yandan enerji yoğunluğu azaltılmalıdır.

 

 

 

Elektrik Mühendisleri Odası düzenlediği Enerji Verimliliği ve Kalitesi Sempozyumları ile konunun bilimsel olarak tartışılmasını sağlamaya çalışmaktadır. Ayrıca 01 Ocak 2011`de yürürlüğe giren Binalarda Enerji Performansı yönetmeliği çerçevesinde, hazırlanması zorunlu hale getirilen Enerji Kimlik Belgesinin düzenlenebilmesi için Eğitici kuruluş olarak yakın zamanda eğitimlerine başlayacak ve kentimizde Enerji sınıfı yüksek binaların inşa edilmesi için üzerine düşen görevi yerine getirecektir. Elektrik Mühendisleri Odası Mersin Şubesi, Enerji Verimliliği Haftası sebebiyle kentimizde bulunan ilköğretim okullarında seminerler düzenleyerek,  enerji tüketim/kullanım bilincinin geliştirilmesine katkı sunmayı hedeflemektedir.

 

Yapılacak küçük bir çalışmanın toplamda büyük etkilere sahip olduğu unutulmamalıdır.

 

Daha aydınlık ve temiz bir dünya dileği ile..

 

EMO Mersin Şube Yönetim Kurulu 

 

 

                                                                 

 

 

 

 

 

 

(Enerji yoğunluğu : Genellikle 1000 $`lık hasıla için tüketilen TEP(ton eşdeğer petrol) miktarı)

 

 

 

TEP(ton eşdeğer petrol):1 ton petrolün yakılmasıyla elde edilecek enerji ,11,6*103 kWh,41,8*109 joule

 

 

 

 



EMO MERSİN ŞUBE YÖNETİM KURULU BAŞKANIMIZ DOÇ. DR. ALKAN ALKAYA ENERJİ TASARRUFU HAFTASINDA ENERJİ TASARRUFU VE ENERJİNİN VERİMLİ KULLANIMI İLE İLGİLİ SUN RTV / İÇEL TV ORTAK YAYİNİNDA TUĞBA YÜRÜK İLE GÜN IŞIĞI PROGRAMINA KONUK OLDU

22.01.2024
 


Çok Okunanlar


MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN DÜZENLEDİĞİ ULUSLARARASI ÇOCUK FESTİVALİ’NDE EMO ÇOCUK KULÜBÜ STANDIMIZLA YER ALIYORUZ.

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI MERSİN ŞUBE KURUCU BAŞKANI SN. KAMER GÜLBEYAZ VE ÖNCEKİ DÖNEM ŞUBE BAŞKANI SN. UGUR TULAY EMO MERSİN ŞUBE BAŞKANIMIZ DOÇ. DR. ALKAN ALKAYA`YA HAYIRLI OLSUN ZİYARETİNDE BULUNDU.

ELİSA PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDEN SN. ZEYNEP AKÇAY EMO MERSİN ŞUBE BAŞKANIMIZ DOÇ. DR. ALKAN ALKAYA`YI ZİYARET ETTİ.

EV SAHİPLİĞİNİ ÜSTLENDİĞİMİZ NUMERİCA ART PROJECT’İN “DÜŞÜNSEL UFUKLAR” BAŞLIKLI TOPLANTI DİZİSİ 4. SUNUMU İLE DEVAM EDİYOR

KARAMAN İL TEMSİLCİLİĞİMİZE BAĞLI ÜYELERİMİZİN DÜZENLEDİĞİ İFTARDA BİR ARAYA GELDİK.

ELEKTRİK İÇ TESİSLERİ’NDE ELEKTRONİK VE ELEKTRONİK HABERLEŞME MÜHENDİSLERİNİN DE YETKİ SAHİBİ OLMASI İÇİN YÖNETMELİK TASLAĞI HAZIRLANDI

EV SAHİPLİĞİNİ ÜSTLENDİĞİMİZ NUMERİCA ART PROJECT’İN “DÜŞÜNSEL UFUKLAR” BAŞLIKLI TOPLANTI DİZİSİ 3. SUNUMU İLE DEVAM EDİYOR

BEENERJİ KURUCU ORTAKLARI DEĞERLİ MESLEKTAŞIMIZ SN. ERKAN EMSEN VE SN. BURCU SUNGUR EMO MERSİN ŞUBE BAŞKANIMIZ DOÇ. DR ALKAN ALKAYA `YA HAYIRLI OLSUN ZİYARETİNDE BULUNDU.

MERSİN ÜNİVERSİTESİ (MEÜ) MERSİN TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (MERSİN TTO) TARAFINDAN ’AR-GE PROJE PAZARI 2024’ PROJE BAŞVURUSU, 1503 PROJE PAZARLARI DESTEĞİNİ ALDI.

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN.

Okunma Sayısı: 1914


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.