MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANTALYA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 ANTALYA   BURDUR   ISPARTA 
 

 
FORMLAR
 
ÖLÇÜM BASVURU DİLEKCESİ
 
ÜYELİK
 
SMM
 
TEMSİLCİLİKLER
 
İŞ VE ELEMAN ARAYANLAR
 

EMO Antalya Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 24

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ALEV ALEV YANAN ORMANLARIMIZ DEGIL YUREGIMIZDIR.! (31.05.2013)


BASIN AÇIKLAMASI

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI ANTALYA ŞUBESİ BASIN AÇIKLAMASI

ALEV ALEV YANAN ORMANLARIMIZ DEGIL YUREGIMIZDIR.!

Orman yangınlarının çıkış nedenleri arasında en yüksek payı yüzde 44 ile ihmal ve dikkatsizlik alırken sırasıyla yüzde 37 ile kasıt, yüzde 11 şimşek çakması ve yüzde 8 de nedeni bilinmeyen sebepler alıyor. Nedeni bilinmeyen kısmın enerji nakil hatlarındaki sorunlardan kaynaklanmaktadır. Türkiye‘de orman yangınlarının yüzde 80‘i haziran-ekim döneminde yaşanmaktadır.

Kurumlar arasında iyi bir koordinasyon sağlanmalı, gerekli bedeller yatırılmalı ve orman içerisinden geçen ENH‘ların altının temizlenmesi sağlanmalıdır.TEDAŞ tarafından Orman Müdürlüğüne güzergah geçişi için her yıl milyonlarca TL ödenmektedir. Hal böyle iken protokol gereği TEDAŞ uzmanı olmadığı bir görevle karşı karşıya kalmaktadır. Bu görevi bugüne kadar olması gerektiği şekilde yerine getirememiştir. Her ne kadar Orman Müdürlükleri ile işbirliği yaparak hatlara yaklaşan ağaçların kesimlerini yapsa da kesim sonucunda ortaya çıkan kalıntılar hat altından kaldırılamamaktadır. Bu da yangın riskini iyice artırmaktadır.

Antalya bölgesinin yüzde 57‘si orman alanıdır. Bölgemiz birinci derecede yangına hassas alan özelliğindedir.  Antalya‘da yangınların yüzde 75‘inin yerleşim alanları ile ormanların kesiştiği yerlerde çıkmaktadır. Özellikle bu yaz 90 günlük dönemde 65 günün mevsim normallerinin üzerinde aşırı sıcak geçeceği ilgili kurumlarca ifade edilmekte olduğu için önlemler daha da fazla önem arz etmektedir.Gerekli önlemler alınmazsa yaz aylarında yangın tehlikesi hiçbir zaman bitmeyecektir. Yapılması gerekenleri ise:

-  Enerji İletim Hatları son derece titiz etüt, hesap ve güzergâh planlaması yapılarak projelendirilmelidir. Bu projelendirmede kamu yararı öncelikle gözetilmelidir. Bununla birlikte, çevreye duyarlı, Orman alanlarına en az zarar verecek şekilde ve hatta hiç girmeyecek şekilde şahıs parsellerinde sınırlar dikkate alınarak ve minimum zayiatla kamulaştırmalar ve irtifaklar kurulmalıdır. İletken tertipleri ve direk tiplerine göre optimum fayda gözetilmeli ancak gelecek güç artışlarını karşılayacak kapasitede olmalı ve tüm bu hususlar dikkate alınarak proje ve hesaplar yapılmalıdır.

-  Mevcut ENH nın bakımı şimdiden titizlikle yapılmalı ve gevşek bağ ve aşırı yüklü hatlar göz önünde bulundurularak sistem kontrol altında tutulmalıdır.Hatların sehimleri ve salınımlar gözden geçirilmelidir. Yaz aylarında ENH da sehim iletkenin özelliğinden dolayı daha da aşağı seviyelerde olacağından gerekli düzenlemeler ekiplerce biran önce yapılmalıdır. Miyadını dolduran direklerin ve iletkenlerin yenilenmesi gerekmektedir.Yüksek ve Orta Gerilim Enerji Nakil Hatlarında kullanılan (Sigorta vs) gibi malzemeler orijinal olmalı ve hattın gücüne uygun kesme kapasitesinde olmalıdır. Gerekli selektivite sağlanarak olası bir arıza esnasında enerjinin hatbaşından kesilmesini sağlayacak koordinasyon yapılmalıdır.

- Hassas Bölgelerdeki geçişlerde, Orman köylerinde ve yerleşim birimleri ile kesişen orman alanlarındaki Alçak Gerilim Şebeke Hatlarında dışı izoleli ALPEK cinsi Kablo kullanılmalıdır. Risk teşkil eden Bölgelerde mümkünse Orta Gerilim Şebekesinin kısmen de olsa Yeraltına alınmasında büyük fayda vardır.AG dağıtım şebekesi kırsal alanda köy içlerinde, kenarlarında ve köy dışında olabilmektedir. Tarımsal Sulama amaçlı AG şebekeleri Ülkemizde en fazla Antalya‘da bulunmaktadır. Bu hatların sağlıklı kontrolü yapılamamaktadır

-  Tarımsal Sulama amaçlı tesislerin yapımı talep sahibince karşılanmaktadır. Bu nedenle vatandaşlar ekonomik sebeplerle teknik şartnamelere uygun olmayan hatlar tesis etmektedir.Bakım onarım faaliyetleri için ayrılan ödenek miktarların da illere göre en fazla olan illerden biri Antalya dır. Bakım onarım ödenekleri ile yapılabilecek işler mevzuatla sınırlandırılmıştır. Bu nedenle bakım onarım ödenekleri yerine yatırım ödeneklerinin artırılması benimsenmeli bu şekilde kalıcı uzun süreli çözümler üretilmelidir.

  - Hizmet kalitesinin artırılması için Teknik Personel (teknisyen, tekniker, mühendis) sayısının artırılması gerekir.ENH larının altındaki ağaçlarların transplantasyon tekniği ile uygun yerlere nakli yapılmalıdır.Halkımız ve özellikle orman köylüleri bilinçlendirme kampanyaları ile konunun önemi hakkında bilgilendirilmelidir. Olası uygunsuzlukların derhal ilgili birimlere iletilmesi sağlanmalıdır.Hassas bölgelerde en az 1 hafta önceden yangın ihtimaline karşı önlem alınmalıdır.

Tüm bu önlemler alınmadığı zaman, orman yangını çıktığı anda verilen mücadelede kullanılan ekip ve ekipmanlar ile yanan ormanlık alanın kendisi, ülke ekonomisi açısından daha büyük bir maliyet ve kayıp oluşturmaktadır.

Orman alanları ekoloji dengelerinin önemli bir elemanıdır.Orman yangınlarının önlenmesi ve mücadelesi kapsamında, yangın yönetimi anlayışına dayalı, teknik, bilimsel, ekonomik önlemlerin  alındığı yeni bir sisteme gidilmesi gerekmektedir.Tabii ki bunlar yapılırken toplumun ilgili tüm kesimlerinin görüşlerini dikkate alan katılımcı bir planlama yaklaşımı esas alınmalıdır.

Yaşanan korkunç yangınlardan gerekli dersler çıkarılarak orman yangınlarıyla mücadeledeki mevcut sistem incelenip varsa eksiklikleri belirlenmeli ve yeniden oluşabilecek yangınlar için yeni önlemler alınmalıdır.31.05.2013

Saygılarımızla,

                                                                                                     İlhan METİN

                                                                                          Elektrik Mühendisleri Odası

                                                                             Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı

 

 



TMMOB BAŞKANI EMİN KORAMAZ`IN ÜYELERİMİZE SESLENİŞİ

11.05.2020
 


Çok Okunanlar


ÇANAKKALE ZAFERİMİZ KUTLU OLSUN!

EMO ANTALYA ŞUBESİ KADIN ÜYELERİ KAHVALTIDA BİR ARAYA GELDİ

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ`NDE EMO-GENÇ TANITIMI YAPILDI

KOMPANZASYON, HARMONİK SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SEMİNERİNİN İKİNCİSİ DÜZENLENDİ

RUNTALYA 2024`TE GENÇLERİN EĞİTİMİ İÇİN KOŞTUK

SOSYAL ETKİNLİKLER VE GENÇLİK KOMİSYONUMUZ TOPLANDI

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN!

ELEKTRİK TESİSLERİNDE TOPRAKLAMALAR EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

TMMOB ANTALYA İKK TOPLANTISI YAPILDI

BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ KOMİSYONUMUZ TOPLANDI

Okunma Sayısı: 652


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.