MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 GAZİANTEP ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 ADIYAMAN   GAZİANTEP   KAHRAMANMARAŞ   KİLİS 
 

 
FORMLAR
 
ŞUBEMİZ ÜYELERİNE FİRMALAR TARAFINDAN YAPILAN İNDİRİMLER VE SÖZLEŞMELER
 

EMO Gaziantep Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 7

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

BASIN AÇIKLAMASI


BASIN AÇIKLAMASI


 
Şube Yönetim Kurulu Başkanımız İslim Arıkan`ın elektrik faturalarının detaylarına ilişkin basın açıklaması yazımız devamındadır.
 

 

Elektrik faturalarımızı düşürmek için neler yapmalıyız?

Elektrik hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru. Evdeki, işyerindeki cihazlarımızın nerdeyse tamamı elektrikle çalışıyor. Gerek enerjide dışa bağımlılığın etkisi, gerekse elektrikli cihaz sayısının artması sonucu olarakta elektrik faturaları artmaya başladı.

Şu anda gelen elektrik faturalarının yaklaşık % 50 si Enerji Bedeli, % 30`u Dağıtım Bedeli, %20`si Vergi ve Fon Bedelidir. Faturalarımızdaki tarifeler,  ulusal elektrik tarifeleridir ve  Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) belirlemekte, üç ayda bir güncellenmektedir.

Ev içi elektrik tüketim paylarına bakıldığında, elektrik faturanızda yaklaşık olarak  ilk sırayı %30 payla buzdolabı almaktadır. Buzdolabını %30 oranla aydınlatma takip etmektedir. Eğer evinizde kombi varsa, kombinin elektrik tüketimi yaklaşık olarak aydınlatma ile eşdeğerdir.   Yani Faturanızın  %60 lık kısmını, buzdolabı, aydınlatma ve kombi oluşturmaktadır.  Diğer cihazlardaki oran ise, ailenin tüketimine bağlı olarak değişmektedir.

Faturaları düşürmek için önerilere geçmeden önce, enerji sektöründe çok kritik öneme sahip verimlilik ve tasarruf kavramlarını iyi anlamak gerekiyor.

Enerji verimliliği en zor uygulanabilen konulardan biridir. Çünkü çok fazla disiplini ve uzmanlığı içerisinde barındırmaktadır.

Enerji Verimliliği,  enerjiyi daha az tüketen yeni teknolojileri kullanmak, yaşam standardını, üretim kalitesini ve miktarını düşürmeden, daha az enerji kullanarak aynı miktardaki işi yapabilmektedir. Örneğin eski  bir klimanın tükettiği elektrik ile son teknoloji olan bir klimanın tükettiği elektrik arasında fark vardır. A sınıfı buzdolabı ile D sınıfı buzdolapları arasında elektrik tüketimi olarak fark vardır. A sınıfı cihaz kullanmak verimliliktir.

Enerji Tasarrufu ise;  kullanıcılar tarafından alınan önlemler sonucunda harcanan enerji miktarında sağlanan azalmadır.

Klima da dereceyi 2-3 derece düşürmek  tasarruftur. 

Sonuç olarak; aynı aydınlatmayı sağlayan, daha az enerji tüketen teknolojik lambaların kullanılması verimliliktir. İki lambadan birini söndürmek tasarruftur.

Elektrik faturalarında tüketimi azaltmaya geçecek olursak;

Türkiye`de enerji verimliği çalışmaları, Enerji Verimliliği Kanunu`nun Mayıs 2007`de kabulünden sonra bir hareketlilik  kazandı. O tarihten sonra çıkarılan yönetmelikler ve çeşitli revizyonlarla iyi örnekler oluşmaya başladı. Şu an binalara iskan verilirken, enerji performans etiketlemesi yapılmakta, binalara artık kimlik belgeleri verilmektedir.  Bunlar enerji verimliliği çalışmalarının yüzeysel değil, derinlemesine yapılmasının sağlanması amacıyla hayata geçirilen uygulamalardır.  Projecilik tabanlı çalışmalar ve  uzmanlık gerektiren çalışmalarır. Ancak konunun çok önemlidir, önemi ve uygulaması sürekli gündemde olmalıdır.

Yapılan araştırmalarda yaklaşık olarak; 

Enerji verimlilik sınıfı A olan bir buzdolabı, D sınıfı buzdolabına göre % 50 daha az enerji tüketmektedir.

Enerji tüketimi A sınıfı olan çamaşır makinesi, D sınıfı bir çamaşır makinesine göre  % 50 daha az enerji tüketmektedir.

Çamaşırların, bulaşıkların yıkanması için 60 derece sıcaklık yerine, 50 derecede yıkanması ile % 10 daha az enerji tüketmiş oluruz.

 Enerji tasarrufu sağlayan bir lambanın fiyatı sıradan lambaya göre daha pahalı olmakla birlikte yaklaşık 8 kat daha uzun süre çalışmakta.

 LED lambaların kullanım ömrü artık 10 yıldan başlamaktadır.  Led lamba 30.000/40.000 saat, şeffaf ampül 1200 saat, floresan lamba 10.000 saat ömürleri bulunmaktadır. 60W akkor, şeffaf lambanın lümeni ile 6-8W ledin lümeni eşittir.

Bugün artık aydınlatma sektörüne ticari olarak da yön veren, çok hızlı gelişen teknoloji LED teknolojisidir. Hayatımızın pek çok alanında yer bulan LED teknolojileri sağladığı uzun ömür ve enerji tasarrufu gibi avantajları nedeniyle gün geçtikçe daha da tercih edilir hale geliyor.

Aydınlatmada asıl olan doğru projelendirmedir.  Bu sebeple; Kullandığınız sıradan ampulleri, led veya kompakt floresan lambalar ile değişimi öneriyoruz.  Eğer kullanıcının bütçesi bir defada bir çok led veya fluoresan lamba almaya elvermezse, geride kalanları değiştirmek için aylık olarak sıraya konarak tamamlanması mümkündür.  Artık Led fiyatları da düştü…

Lamba alırken, Lümen/Watt değerinin dikkate alınması önerilmektedir.  

Eski bir lamba teknolojisine sahip olan bir akkor flamanlı lamba, kompakt fluoresan lamba ile değiştirildiğinde, %80 kadar aydınlatma maaliyeti azalması mümkündür.

Bununla birlikte;

Çalışmayan cihazların "Stand-by" konumunda iken elektromanyetik kirliliğe yol açtığını unutmamalıyız. Cihazlar kumandadan kapatılması halinde, "Stand-by" konumunda enerji tüketmeye devam ederler. Harcanan bu enerji yaklaşık olarak o cihazın kendi enerjisinin %3-5‘i kadardır.

Yemek pişirirken fırının kapağını gerektiğinden fazla açmayalım.  Kapağı her açışta fırın sıcaklığının 25-30 derece düştüğünü unutmayalım.

Oda sıcaklığını 1°C arttırmak için yaklaşık % 6 oranında daha fazla yakıt gerekmektedir.

Su ısıtmak için gazlı ocağı kullandığımızda %50 daha az enerji harcarız.

 

Petek üstünde  çamaşır kurutmak, petek üstüne gelen kalın perdeler, peteğin yanında bulunan mobilyalar petekten çıkan ısıyı izole eder. Doğru değildir.

Ayrıca faturalarımızda dikkat edilecek diğer hususlar şunlardır:

EPDK, elektrikte serbest tüketici limitini 2017 yılı için  2400kWh‘e düşürdü. Bu düşüşle birlikte 2017 itibariyle aylık tüketimi 200 kWh‘i, yani aylık faturası 82 TL`yi geçen tüketiciler, dağıtım şirketleri dışında EPDK‘dan lisanslı tedarik şirketlerinden de enerji alabilmektedirler.  Limitin 200 kWh`a düşmesi demek, birçok tüketicinin serbest tüketici kapsamına girdiği anlamına gelmektedir. Çünkü  4 kişilik bir ailenin ortalama tüketimi 230 kWh`tir.  Serbest tüketici limitini geçen kişiler her zaman elektrik aldıkları yerel şirket yerine indirimli tarifeler sunan bir tedarikçiyi tercih edebilirler. Aboneler,  e-devlet portalı, EPİAŞ serbest tüketici portalı üzerinden veya faturalarından  serbest tüketici hakkına sahip olup, olmadıklarını kontrol edebilirler.

Yalnız, Şirket`in lisansının olup olmadığının  EPDK`dan  mutlaka kontrol edilmesi gerekir.  Aboneler  indirim oranının sadece enerji bedeli üzerinden mi, enerji ve dağıtım bedeli üzerinden mi, yoksa fon, pay ve vergiler dahil toplam üzerinden mi olacağına dikkate etmeli, sözleşmeleri imzalamadan dikkatli okumalıdırlar.  Gerçek indirim oranını görmek için, tüm fatura kalemlerini ve nihai olarak ödeyeceğiniz rakama ne kadar yansıyacağını hesaplamanız gerekir. Piyasada enerji bedeli üzerinden % 5‘lik indirim teklifiyle daha sık karşılaşıyoruz. Serbest tüketici limitinin düşmesi ile bu indirim oranlarının artacağını ümit ediyoruz.

Bununla birlikte faturanızdaki müşteri grubunuzu kontrol ediniz. Elektrik şirketleri, mesken ve ticarethane abonelerine tek ve üç zamanlı olarak iki tarife seçeneği sunar. Tek zamanlıda 24 saat boyunca birim fiyat eşittir. Ancak 3 zamanlıda değişkendir. Gece, Gündüz, Puant zamanları vardır. Gündüz dönemi: Saat 06:00-17:00, Puant dönemi: Saat 17:00-22:00, Gece dönemi: Saat 22:00-06:00 saatleri arasındadır. 22:00-06:00 saatleri en ucuz olduğu saatlerdir.  Sayacınız elektronikse, ancak ve ancak tüketim alışkanlığınızı kontrol edebilirseniz üç zamanlıya geçmenizi tavsiye ediyoruz, yoksa tavsiye etmiyoruz.  Bunun  çalışanlar için oldukça zor olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca 3 zamanlı tarifelerin birim fiyatlarında  geçen yıllara göre eşit artış olmadığı için 3 zamanlı tarifeyi şu anda öneremiyoruz.

 

 

 



GÜNEYDOĞU ENERJİ FORUMU 2021 TAMAMLANDI

06.12.2021
 


Çok Okunanlar


Okunma Sayısı: 123


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.