MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İSTANBUL ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İŞ VE ELEMAN ARAYANLAR

   · 

SMM NEDİR?

   · 

ÖLÇÜM VE BİLİRKİŞİLİK İÇİN BAŞVURU

   · 

YAYIN SATIŞ VE KİTAP LİSTESİ

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 EDİRNE   İSTANBUL   KIRKLARELİ   TEKİRDAĞ 
 

 
MİSEM EĞİTİMLERİ
 

EMO İstanbul Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 81

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ÖZELLEŞTİRME SERMAYEYE, ŞİRKETLERE HİZMET DEMEKTİR EMO: ŞİRKETLERE İNDİRİM VAR, HALKA YOK!



 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) 46. Dönem Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada, EÜAŞ’ın dağıtım şirketlerine teknik ve teknik olmayan kayıp enerji satışları ile görevli tedarik şirketlerine yapılan satış tarifesinde 2020`nin başından bu yana yüzde 62 indirim yapıldığını, ancak bu indirimin tüketicilere yansıtılmadığını bildirdi. Yurttaşın değil, elektrik şirketlerinin çıkarlarının korunduğu ifade edilen açıklamada, kamu kaynaklarının, sermaye çevreleri için değil, zor durumdaki halkın yararı için kullanılması gerektiği vurgulandı.
 

 

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BASIN AÇIKLAMASI

ŞİRKETLERE İNDİRİM VAR, HALKA YOK!

EÜAŞ,  dağıtım ve tedarik şirketlerine yaptığı elektrik enerjisi toptan satış  birim fiyatlarında 2020`nin başından bu yana yüzde 62 oranında indirim yaparak, 1 Temmuz`dan itibaren 13,20 kr/kWh bedel belirledi.

Elektrik Üretim A.Ş.`nin (EÜAŞ) toptan satış tarifesi Ekim-Aralık 2019 döneminde 34,86 kr/kWh iken, Ocak 2020`de 27,56 kr/kWh`e, Nisan 2020`de 22,83 kr/kWh`e indirilmiş, 1 Temmuz 2020`den itibaren de 13,20 kr/kWh olarak belirlenmiştir.

Sonuç olarak 2020`nin başından bu yana tarifede yapılan indirim oranı yüzde 62`ye ulaşmıştır.

Bu indirimler, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kararlarıyla tüketiciye yansıtılmamıştır.

Dağıtım şirketlerinin içinde bulunduğu ekonomik krize çözüm bu yöntemle bulunmuş görünmektedir. EÜAŞ`ın satışını yaptığı elektrik bedelleri indirilerek dağıtım şirketlerine  kar transferi sağlanmaktadır.

EÜAŞ`ın 2019 yılsonu itibarıyla toplam üretimi 59,3 Milyar kWh`dir. Önemli ölçüde amortismanları tamamlanmış olan bu işletmelerin üretim maliyetleri minimize olmuştur.

EÜAŞ kendi üretimi dışında, Yap-İşlet ve Yap-İşlet-Devret santrallarından, işletme hakkı devir santrallarından, yerli kömür yakıtlı santrallarından ve borsadan Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) üzerinden toplam 52.9 Milyar kWh elektrik enerjisi satın almıştır.

EÜAŞ kendi üretimiyle birlikte toplam 111.068.885 MWh enerji satışı yapmıştır.

EPİAŞ`tan satın alınan ve geri satışı yapılan elektrik enerjisi dışında  tutulursa, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) kayıpları ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) tüketimleri düşülürse, dağıtım şirketlerine ve elektrik perakende satış şirketlerine yapılan  satış toplamı 92.8 Milyar kWh`dir. Satışının yüzde 85`i bu iki gruba yapılmaktadır.

EÜAŞ Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği kapsamında yaptığı faaliyetleriyle fiyatları paçallayarak kamu yararına faaliyet yürütmektedir. Ancak uygulama bu şekilde yapılmamıştır.

Yılbaşından yana, bir yandan EÜAŞ tarafından, dağıtım şirketlerine ve tedarik şirketlerine yapılan satışlarda uygulanan fiyat sürekli aşağıya çekilirken, diğer yandan YEKDEM fiyatları yükseltilmiştir.

EPDK tarafından onaylanan ve 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren uygulanan elektrik tarifeleri, dağıtım bedeli dahil sanayi için 65,69 kr/kWh; ticarethaneler için 75,70 kr/kWh; meskenler 57,28 kr/kWh; şehit aileleri ve muharip malul gaziler için 27,47 kr/kWh; tarımsal sulama için 66,62 kr/kWh ve aydınlatma için 70,21 kr/kWh iken, EÜAŞ`ın dağıtım şirketlerine teknik ve teknik olmayan kayıp enerji satışları ile görevli tedarik şirketlerine elektriği 13,20 kr/kWh bedelle veriyor olması garip bir tezat oluşturmaktadır.

Üstelik Koronavirüs salgını nedeniyle olağanüstü koşullardan geçtiğimiz ve vatandaşlarımızın ekonomik açıdan büyük zorluklar yaşadığı bir dönemde, şirketler için böyle bir indirim yapılabiliyorken, halkın gözardı edilmesi, kamu yararı ilkesiyle bağdaşmamaktadır.

Bilindiği üzere Türkiye`nin tamamına yayılan salgın hastalık tehlikesi nedeniyle ülke çapında küçük ve orta ölçekli işletmeler büyük ölçüde tasfiye olmuş, yurttaşlar geçim kaynağını kaybetmiş, bir yandan sağlıkları için endişe ederken, diğer yandan maddi zorluklarla boğuşmak durumunda kalmışlardır. Halkın sorunlarına çözüm üretmesini beklediği siyasi iktidar ise bırakın indirimi ya da faturaları ötelemeyi, "kıyasen fatura" gibi yöntemler peşine düşmüş ancak tepki üzerine geri adım atmıştır.

Şirketler için indirim yapılırken bu indirim vatandaşa yansıtılmamakta, "elektriğe zam yapılmayacağını" müjde olarak sunan Bakanlık ikili politikalar izlemektedir. Kamu eliyle elektrik şirketleri sübvanse edilmekte, elektriği daha ucuza alan şirketler kârlarını artırmakta, milyarlarca dolara ulaşan borçlarını da bir anlamda kamu üstlenmektedir. Bugün yaşadığımız durumun ciddiyetinin anlaşılamadığını gösteren halktan ve toplumdan uzak bu yaklaşım, yurttaşın değil, elektrik şirketlerinin çıkarlarının korunduğunu açıkça ortaya koymaktadır.

Elektrik Mühendisleri Odası`nın (EMO) tüm itirazlarına rağmen bugüne dek enerji santrallarına satın alma garantileri verilmesi uygulamaları sürdürülmüş ve gerçekçi verilere dayanmadan yapılan plansız yatırımlar nedeniyle elektrik üretiminde arz fazlası meydana gelmiştir. Türkiye, sorunları çözmekten ziyade, soruna sorun katan, sorunu büyüten ve bu sorunlardan kendisine yeni imkanlar yaratmaya çalışan bir anlayışla yönetilmeye çalışılmaktadır.

Kamu kaynaklarının, sermaye çevreleri için değil, zor durumdaki halkın yararı için kullanılması gerektiğinin altını bir kez daha çiziyor, söz konusu indirimin tüm tüketicilerin faturalarına yansıtılmasını istiyoruz.

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI

46. DÖNEM YÖNETİM KURULU

8 Temmuz 2020


 



TORBA YASA TEKLİFİNİ GERİ ÇEK

17.11.2020
 


Çok Okunanlar


KOMİSYON BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR

ELEKTRONİK MDK ÜYE TOPLANTISI

679. GÜNÜNDE ADALET NÖBETİ`NDEYDİK

DUYURU

TİP ŞİŞLİ İLÇE YÖNETİM KURULU`NDAN ŞUBEMİZE ZİYARET

19. İLTEK GÜNLERİ`NDE ŞUBEMİZ STANDI AÇILACAK

IŞIK ÜNİVERSİTESİ`NDE `NESNELERİN İNTERNETİ VE OTOMASYONU` SEMİNERİ

693. GÜNÜNDE #ADALETNÖBETİ`NDEYDİK.

ADALET NÖBETİ`NDE 700. GÜN

YAŞASIN 8 MART

Okunma Sayısı: 53


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.