MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 406

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

“ÇAĞRILARA KULAK VERİN, ARTIK ÖNLEM ALIN”



 
17 Ağustos Depremi`nin 21. yıldönümünde TMMOB’dan yapılan açıklamada, “risk yönetim” sistemi oluşturulması çağrısı yapılarak, meslek odalarının etkin katılımıyla yeni bir planlama, tasarım, üretim ve denetim süreci modelinin yaşama geçirilmesi istendi. EMO’dan yapılan açıklamada ise rant yerine halkın can güvenliğini esas alan yeni bir sistemin kurulması çağrısı yapıldı.
 

TMMOB`dan Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz imzasıyla 17 Ağustos 2020 tarihinde yapılan açıklamada, 17 Ağustos 1999 tarihinde nüfus yoğunluğu ve ekonomik faaliyetler açısından en önemli bölge olan Marmara Bölgesi`nde 7.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği hatırlatılarak, resmi rakamlara göre; 18 bin 373 kişi hayatını kaybettiği, 48 bin 901 kişinin yaralandı ve 5 bin 840 kişinin ise kaybolduğu belirtildi. Meclis Araştırması Komisyonu`nun rapora göre, depremde 364 bin 905 konut ve işyerinin yıkıldığı ya da çeşitli düzeylerde hasara uğradığına vurgu yapılan açıklamada, deprem sonrası getirilen ve sonradan kalıcı hale getirilen ek vergilere dikkat çekildi. Bilim insanları ve araştırmacılardan oluşan Ulusal Deprem Konseyi`nin 2007 yılında lağvedildiğine değinilen açıklamada, şöyle denildi:

"İstanbul‘un birçok noktasına deprem konteynırları yerleştirildi ve toplanma alanları belirlendi. Belirlenen toplanma alanlarının büyük bir bölümü daha sonra imara açıldı. Depremden sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2002`de mevcut yapı stokuna ilişkin güçlendirme ve yenileme çalışmaları için deprem master planı hazırladı. Ancak plan uygulanmadı. Kısacası üzerinden birkaç yıl geçtikten sonra ülkemizin deprem gerçeği unutuldu ve deprem üzerinden rant sağlama çabaları başladı."

İmar planlarının depreme dayanıklı yapı üretimini sağlamak için değil, kentsel rantın dağıtılmasında bir araç olarak kullanılmaya devam edildiğinin ifade edildiği açıklamada, şu bilgilere yer verildi:  

"Asli görevi sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir kentler kurmak ve yaşanabilir bir çevre oluşturmak olan siyasal iktidar, mühendislik, mimarlık ve şehir planlama disiplinlerinin teknik, bilimsel ve yasal gereklilikleri ile teknik ilkelerini görmezden gelerek, ormanları, kıyıları, doğal kaynakları hiçe sayan, kent tarihini, kültürünü yok eden, toplumu ve kentleri kimliksizleştiren rant projelerini ‘kentsel dönüşüm` adı altında hayata geçirdi. Oysa ki, nüfus yoğunluğunun ve dolayısıyla yapılaşmanın en fazla olduğu İstanbul için dahi nitelikli ve kapsamlı bir kentsel dönüşüm için gereken ortalama süre 20 yıl olarak öngörülüyordu. Yani deprem master planı o gün uygulanmaya başlasaydı bugün bu kentimiz olası bir İstanbul depremine hazır olacaktı."

İstanbul için riskin artığına vurgu yapılan açıklamada, "risk yönetim" sisteminin oluşturulması çağrısını yapılarak, meslek odalarının etkin katılımıyla yeni bir planlama, tasarım, üretim ve denetim süreci modelinin yaşama geçirilmesi istendi. Bölgesel ve kentsel ölçekte "sakınım" planları hazırlanarak, mevcut yapı stokunun iyileştirilmesi için adım atılması istenilen açıklamada, "iktidarı acilen çağrılarımıza kulak vermeye ve gereken önlemleri almaya davet ediyoruz" denildi.

"Önce Can Güvenliği"
Öte yandan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) 46. Dönem Yönetim Kurulu`nun aynı tarihte gerçekleştirdiği açıklamada, depremden gerekli derslerin alınmadığına vurgu yapılarak, şöyle denildi: 

"Deprem öncesi alınması gereken tedbirleri yok sayan, sonrasında ise ‘yaraları sarmaya` çalışanlar, toplumu ‘afetlerin önlenemeyeceğine` ikna etme peşinde, meydana gelen yıkımdaki sorumluluklarını ‘kader` açıklamalarıyla gizlemeye çalışmaktadır. Oysa yaşadığımız pek çok felaketin arkasında kar hırsıyla alınan kararlar vardır. Gelecekte çok daha acı sonuçlarla karşılaşmamak için imar sisteminin yeniden ele alınması, bilim ve teknik kurallara uygun, rant çevrelerini değil, halkın can güvenliğini esas alan yeni bir sistemin kurulması ve yapı denetiminin formalite icabı değil, işlevsel olarak gerçekleştirilmesi zorunludur."



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


SAYI 406: MESLEK ODALARI VAZGEÇİLMEZDİR!

EMO-GENÇ TEKNİK GEZİSİ

ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

2024`ÜN EN ÖNEMLİ SİBER GÜVENLİK TEHDİTLERİ - SEMİNER

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

ELEKTRONİK MESLEK DALI ÜYE TOPLANTISI

35. DÖNEM ŞUBE YÖNETİM KURULU`NDAN KURUM ZİYARETLERİ

8 MART DÖVİZ ATÖLYESİ

YAŞASIN 8 MART!

EMO-GENÇ BUZ PİSTİ BULUŞMASI

Okunma Sayısı: 38


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.