MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

EMO NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İZLEME VE ÇALIŞMA GRUBU İLK TOPLANTISI YAPILDI…



 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) 47. Dönem Nükleer Güç Santralı (NGS) İzleme ve Çalışma Grubu ilk toplantısı yapıldı. 21 Kasım 2020 tarihinde düzenlenen toplantıda, görev dağılımı yapılarak çalışmalara başlandı. İzleme ve Çalışma Grubu’nun görevleri ve çalışma usulüne ilişkin görüş alışverişinde bulunulan toplantıda, dünyada ve ülkemizde nükleer santral faaliyetlerine yönelik gelişmeler değerlendirildi. Önümüzdeki dönem yapılması planlanan çalışmalar ele alındı.
 

 

EMO NGS İzleme ve Çalışma Grubu toplantısı, saat 14.00`da video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Toplantıya İzleme ve Çalışma Grubu`ndan sorumlu EMO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özdağ, EMO Ankara Şubesi`nden Mustafa Mumcu, EMO Bursa Şubesi`nden İrfan Şenlik, EMO Denizli Şubesi`nden Eylem Ölmezoğlu, EMO Diyarbakır Şubesi`nden Mehmet Ceylan, EMO Eskişehir Şubesi`nden Doğukan Yurttaş, EMO İstanbul Şubesi`nden Cemil Kocatepe, Erhan Karaçay, EMO Kocaeli Şubesi`nden Elif Yazıcı Erkuş, EMO Mersin Şubesi`nden Uğur Tulay katıldı.

Toplantı, EMO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özdağ tarafından açıldı. İzleme ve Çalışma Grubu Üyelerinin kendisini tanıtmasının ardından, Özdağ, İzleme ve Çalışma Grubu`nun kuruluş amacına yönelik bilgi aktardı. Biri Mersin Akkuyu`da yapım, diğeri ise Sinop İnceburun`da ÇED aşamasında olan nükleer santral projelerine işaret eden Özdağ, EMO NGS İzleme ve Çalışma Grubu`nun, dünyada ve ülkemizdeki nükleer enerji santralları faaliyetlerinin takip edilmesi, kurulan veya kurulması planlanan santralların, ulusal enerji politikalarımız üzerindeki etkilerinin analizinin yapılması ve sonuçlarının raporlanması amacıyla EMO 47. Dönem Yönetim Kurulu tarafından oluşturulduğunu kaydetti. Özdağ, nükleer santrallar konusunda kamuoyunun doğru ve zamanında bilgilendirilmesinin önemini vurguladı. 

Özdağ, İzleme ve Çalışma Grubu`nun EMO Enerji Daimi Komisyonu ve 2006 yılından bu yana sekretaryasını yürüttüğü NKP ile eşgüdüm içerisinde çalışmalar yürüteceğiniifade etti. Enerji Daimi Komisyonu tarafından hazırlanan raporlar, yayınlar ve enerji istatistikleri gibi verilerden yararlanarak İzleme ve Çalışma Grubu`nun görüşler, raporlar hazırlayabileceğini belirtti. EMO Yönetim Kurulu`na iletilen çalışmaların onaylanmasıyla, TMMOB ve kamuoyunun bilgisine sunulacağını söyledi.

Özdağ`ın açılış konuşmasının ardından, EMO Yönetim Kurulu`na sunulmak üzere Yürütme Kurulu Üyelerinin belirlenmesi amacıyla İzleme ve Çalışma Grubu Üyeleri`nin önerileri değerlendirildi. Yapılan değerlendirme sonucunda; toplantıya katılamayan İzleme ve Çalışma Grubu Üyeleri`nin görüşleri alınarak; Yürütme Kurulu Başkanı EMO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özdağ, Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı EMO Denizli Şubesi`nden Eylem Ölmezoğlu, Yürütme Kurulu Yazmanı EMO Eskişehir Şubesi`nden Doğukan Yurttaş olarak belirlendi.

Toplantıda, EMO Yönetim Kurulu Üyesi Özdağ tarafından hazırlanan "Nükleer Güç Santralı İzleme ve Çalışma Grubu Çalışma İlkeleri" taslağı İzleme ve Çalışma Grubu Üyeleri`nin değerlendirmesine sunulmak üzere ekrana yansıtıldı. Özdağ`ın okuduğu metine ilişkin İzleme ve Çalışma Grubu Üyeleri görüşlerini aktararak, önerilerde bulundu.

Toplantıda, taslak metin üzerinde 1 hafta süreyle çalışmalar yürütülmesi, Şube Yönetim Kurulları ve Şube Enerji Komisyonlarının önerileri doğrultusunda taslağa son şeklinin verilmesinin daha yararlı olacağı ifade edildi.  Taslak metinin İzleme ve Çalışma Grubu`nun onayının ardından EMO 47. Dönem Yönetim Kurulu`na sunulacağı belirtildi.

NGS İzleme ve Çalışma Grubu`nun görevleri ve çalışma usulünün önümüzdeki dönem ortaya konan hedeflerle daha da netleşeceğinin vurgulandığı toplantıda, Grubun öncelikli hedefinin EMO 48. Dönem Olağan Genel Kurulu`na sunulmak üzere kapsamlı bir rapor hazırlamak olduğu ifade edildi.

EMO 47. Dönem Enerji Daimi Komisyonu çalışmalarına da temas edilen toplantıda, Enerji Daimi Komisyonu çalışmaları kapsamında 8 ayrı alt çalışma grubu oluşturulduğu bildirildi. Alt çalışma grupları ile eşgüdüm içinde çalışmalar yürütülmesinin önemine işaret edilen toplantıda, Oda çalışma grupları arasında oluşturulan görüşler ve hazırlanan raporlarda yer alan ifadelerin kamuoyunda çelişki yaratmayacak şekilde ortaklaştırılması gerektiği konusunda görüş birliğine varıldı.

Yapılan değerlendirmelerin ardından, Ülkemizde yapım ve ÇED aşamasında olan nükleer santral faaliyetlerine ilişkin yaşanan gelişmeler ele alındı.

Özdağ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 11 Eylül 2020 tarihinde onaylanan, Sinop İli, Merkez İlçesi Abalı Köyü İnceburun mevkiinde EUAS International ICC Merkezi Jersey Adaları Türkiye Merkez Şubesi tarafından yapılması planlanan, Sinop Nükleer Santralı projesi nihai ÇED raporu sürecinin doğru işletilmediğini, 2 Ekim 2020 tarihinde Sinop Adliyesi`nde iptal davası açıldığını hatırlattı.

Akkuyu Nükleer Santral çalışmalarında 3. Ünitenin inşaatına olur verildiğine dikkat çekilen toplantıda, TBMM`de bütçe görüşmelerinde Akkuyu`ya ilişkin hükümetin 2023 yılına kadar hedeflerinin kamuoyu ile paylaşıldığına işaret edildi. Santral inşaatında denizde yapılan dolgu çalışmalarında çatlakların oluştuğu, elektrik projelerinin işaretlenmesi yönünde kararlar çıktığı, Mersin NKP`nin müdahil olarak konuya ilişkin savcılığa şikayette bulunduğu bildirildi.

Bütçe görüşmelerinin EMO Yönetim Kurulu tarafından yakından takip edildiğinin vurgulandığı toplantıda; Enerji Bakanlığı`nın bütçe raporunda Akkuyu Nükleer Santralı`nın harcama kalemlerine yer verildiği, ancak Sinop Nükleer Santralı projesine ilişkin en ufak bir ifadenin raporda yer almadığına dikkat çekildi. 2021 Yılı Bütçe Teklifi`nin hayaller ve israf üzerine düzenlendiği yorumu yapıldı. Toplantıda EMO 47. Dönem Yönetim Kurulu`nun "Şirket Değil, Halk Odaklı; Tüketimi Değil, Verimlilik ve Tasarrufu Teşvik Eden Bütçe İstiyoruz" başlığı altında 11 Kasım 2020 tarihinde yaptığı basın açıklamasına temas edildi.

Türkiye`nin deprem kuşağında yer alması dolayısı ile depremin en büyük risk faktörü olduğuna dikkat çekilen toplantıda, EMO NGS İzleme ve Çalışma Grubu`nu risk faktörü içinde sadece nükleer santralları değil, yanı sıra deprem, halk sağlığı, çevre ve iklim değişikliği konuları da olduğu hatırlatıldı. Bahsi geçen konularda;  TMMOB ve bağlı odalarının, NKP, Türk Tabipleri Birliği, Türkiye Barolar Birliği gibi meslek disiplinlerinin hazırlamış olduğu raporlar ve çalışmalardan alıntılar yaparak faydalanılabileceği kaydedildi.

Hükümet tarafından Akkuyu Nükleer Santralına ilişkin kamuoyuna yansıyan açıklamalarda Türkiye`nin enerji açığının %3-7 civarında karşılayacağı, projenin maliyetinin 22-25 milyar dolar olacağı söylemlerinden hareketle söz konusu maliyetin yenilenebilir enerji kaynaklarına aktarılmasının daha doğru bir adım olacağı belirtildi.

5-7 Aralık 2019 tarihlerinde Diyarbakır`da "Enerji, Ekoloji ve Toplumsal Barış" başlığı altında düzenlenen TMMOB 12. Enerji Sempozyumu`nda kapsamında düzenlenen oturumda sunulan, Ilısu Barajı ile sular altında kalan Hasankeyf`i kurtarmak adına alternatif güneş enerjisi santralı kurulmasına yönelik yapılan çalışmaya karşı Hasankeyf`in yok edildiğinin vurgulandığı toplantıda, hükümetin var olan değerleri yok etmek adına tüm olanaklarını kullandığı yorumu yapıldı. 1-2 yıl önce rüzgar ihalelerine eksi fiyatlar verildiği pastanın %26 kısmının YEKDEM ile kapatıldığı yüksek enerji maliyeti ile ucuz elektrik tüketiminin mümkün olmadığı görüşü paylaşıldı.

Hükümetin uyguladığı yanlış enerji politikalarının eleştirildiği toplantıda; enerji maliyetlerinin Mardin`de çiftçiye %55 oranında yansıtıldığı, 2020 yılında bu oranın %65`e çıktığı, çiftçinin kanal sulaması ile 35-40 TL olan enerji tüketim maliyetinin süreç içeresinde 500-550 TL olduğu, hatta aynı tüketim karşılığında faturalara yansıtılan tutarın 700 TL üzerine çıktığı aktarıldı. Enerji alanında vatandaşın yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi için İzleme ve Çalışma Grubu Üyelerine büyük görevler düştüğü kaydedildi.

Hükümetin yanlış enerji politikalarının sonucunun halkı açlık ve sefalete sürüklediğinin altı çizilen toplantıda, etkili kamuoyu oluşturmanın önemi vurgulandı. Halkın sorunlarının bilinmesi yetmediği, sıkıntı nedenlerinin iyi anlatılması gerektiğine dikkat çekildi.

 


 



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

TELE 1- SABAH PUSULASI

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

Okunma Sayısı: 110


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.