MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 BURSA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

HUKUKSAL ÇALIŞMALAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 BALIKESİR   BURSA   ÇANAKKALE   YALOVA 
 

 
MİSEM ONLİNE BAŞVURU
 
ELEKTRİK, ELEKTRONİK, BİLGİSAYAR VE BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ/EN AZ UCRET TANIMLARI 2017
 
MÜHENDİSLİĞE HAZIRLIK SEMİNERLERİ
 
MİSEM DIŞI EĞİTİMLER
 
BAŞVURU FORMU
 
İŞ ARAYANLAR
 
ENERJİ ÖZELLEŞTİRİLEMEZ
 

EMO Bursa Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 118

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

KILIÇDAROĞLU İLE SALGINDA EĞİTİM TOPLANTISI



 
Koronavirüs salgını sürecinde eğitim alanında yaşanan sorunlara karşılık çözüm önerileri geliştirmek amacıyla Elektrik Mühendisleri Odası’nın koordinasyonunda meslek örgütü, sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle başlatılan toplantıların ikincisi CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılımıyla 13 Ocak 2021 tarihinde yapıldı.
 

 

Elektrik Mühendisleri Odası`nın (EMO) koordinasyonuyla Salgında Eğitim toplantısı, 13 Ocak 2021 tarihinde; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili ve Dijital Mecralar Komisyonu Üyesi Onursal Adıgüzel, EMO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özdağ, Bilgisayar Mühendisleri Odası (BMO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Atasoy, BMO Yönetim Kurulu Üyesi Ezgi Ekiz, EMO Bilgi ve İletişim Teknolojileri Komisyonu Başkanı Ömür Yıldız, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul, Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Başkanı Orhan Yıldırım, Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (Telkoder) Başkanı Halil Nadir Teberci, TÜBİDER Bilişim Sektörü Derneği Başkanı Rüştü Arseven, Tüketici Hakları Derneği`nden Hülya Küçükaras ve Gazeteci-Yazar Füsun Sarp Nebil`in katılımıyla çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

Toplantıda, Koronavirüs Pandemisi sürecinin ülkemizdeki eğitim hayatına etkileri, uzaktan eğitim uygulamasının eğitim, altyapı ve gelişimsel sorunları ile bunlara ilişkin çözüm önerilerini içeren sunumlar yapıldı.

İlk olarak söz alan Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul sunumunda, Türkiye`nin Covid Pandemisi sürecinde, en temel kolektif mal ve hizmet özelliğinde olan eğitim ve sağlık konusunda iyi yönetilmediğini anlatarak, uzaktan eğitimde yer alan öğretmen ve öğrencilerin sorunlarına değindi.

Eğitim-İş Başkanı Orhan Yıldırım, seçmeli derslerle ilgili öğrenci ve velilere yapılan dayatmayı anlatarak bu derslerin tüm okulları imam hatipleştirmenin bir aracı olarak kullanılmaya çalışıldığına dikkat çekti.

"Eğitim Yönetilemiyor" isimli sunumunda Pandemi dönemindeki uzaktan eğitimin durumuna çocukların gözünden bakan Gazeteci-Yazar Füsun Sarp Nebil ise her 11 çocuktan sadece 1`inin iyi eğitim alabildiğini belirterek, öğrencilerin Eğitim Bilişim Ağı`na (EBA) dahil olma sürecindeki büyük eksiklikleri ortaya koydu. 

Telkoder Başkanı Halil Nadir Teberci, İnternet altyapısı sorunlarına değinerek çözüm için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bütçesi ile Evrensel Hizmet Fonu`nun nasıl etkin şekilde kullanılabileceği hakkında önerilerde bulundu.

EMO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özdağ ise pandemi sürecindeki Telekom sektörü abone sayıları ve kullanım bilgilerinin yanı sıra İnternet abonelik tarifeleriyle ilgili yaptığı çalışmayı katılımcılarla paylaşarak, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumda vatandaşların dar bütçeleriyle bu masrafları yüklenmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Tüketicilere belirli kaliteyi haiz hizmet sunulmasının sağlanması ve tüketicilerin korunmasının BTK`nın görevleri arasında olduğunu ifade eden Özdağ halkın en uygun fiyata en uygun hizmeti almasını sağlamaya yönelik tarifeler oluşturulmalıdır diyerek sözlerini tamamladı.

TÜBİDER Başkanı Rüştü Arseven sunumunda bilişim sektörünün durumunu gözler önüne sererek, sektörün ekonomik büyüklüğünü, hem ülkemizin geçmiş yıllarıyla hem de Avrupa ülkelerinin Pandemi sürecindeki pazar paylarıyla kıyaslayarak sektörün ne kadar geri durumda olduğunu anlattı.

Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz yürüttükleri, imkanı olmayan genç ve çocukların hem İnternet ücretlerinin ödenmesi hem de gerekli cihazlara kavuşmasını hedefleyen "Geleceğe Bağış" kampanyası hakkında bilgilendirmede bulunu ve kampanyaya destek çağrısı yaptı. 

"Eğitim 5 temel sorundan biri"

Sunumların ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu söz aldı. Konuşmasına yapılan sunumlara ve kapsamlı bilgilendirmelere teşekkür ederek başlayan Kılıçdaroğlu, Pandemi sürecinde toplantıda konuşulan önerilerin benzerlerini hükümete ve Milli Eğitim Bakanlığı`na (MEB) yaptıklarını kaydetti.  Eğitimin, demokrasi, dış politika, toplumsal barış ve ekonomi ile beraber Türkiye‘nin 5 temel sorunundan biri olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, pandemi sürecinde tüm bu alanlardaki sorunların katlandığını ifade etti. Eğitim alanında evrensel değerlerle ülke değerlerini birleştiren bir politika izlenmesi gerektiğini belirtti. Devlet yönetiminin saydam olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, ne BTK`nın ne de diğer ilgili kuruluşların ne yaptığını, ne harcadığını kimsenin bilmediğini söyleyerek rakamlar bilinse daha sağlıklı çözümler bulunabileceğini kaydetti.

Kılıçdaroğlu, Pandemi dönemindeki eğitimin durumunu anlamak için daha kapsamlı verilere ulaşmak üzere Meclis`te soru önergeleri verdiklerini ancak sonuçsuz kaldığını ekledi. Benzer şekilde yine Meclis`te öğrenci ve öğretmenlerin uzaktan eğitimde kullanmak üzere satın alacakları tablet, bilgisayar gibi cihazlarda vergi indirimi için yasa teklifi sunduklarını da anlattı. Yüz yüze eğitimi sağlayacak geniş derslikler probleminin çözümü için CHP`li büyükşehir belediyeleri aracılığıyla yapılabilecek işbirlikleriyle ilgili MEB`e öneriler getirdiklerini ifade etti. Ancak hiçbir bakanlığın bağımsız iradesinin olmadığına değinen Kılıçdaroğlu, bu girişimlerin sonuçsuz kaldığını anlatarak MEB`in ihtiyaç duyduğu bütçeyi Maliye Bakanlığı`ndan alamadığını da sözlerine ekledi.

Eğitimin çağdaşlaşmasının ülkenin tüm sorunlarını aşmak için gerekli ilk adım olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, önümüzdeki seçim sonrasında, toplantıda konuşulan bütün bu problemlerin çözümünü, ilgili meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, sendikalar ve sektör temsilcilerinin önerileri ışığında hızla hayata geçireceklerini ifade ederek sözlerini tamamladı.

Öneriler

Soru yanıt kısmında daha detaylı tartışmaların gerçekleştirildiği toplantının sonunda ortaya koyulan öneriler şu şekilde özetlendi:

1.     Pandemi koşullarında uzaktan eğitim, öğrencilerimizin eğitim ve iletişim hakkına erişiminde önemli bir kanal olmuştur. Ancak hem öğrenciler hem de öğretmenler bilgisayar, tablet ve internet ağlarına erişimde büyük sorunlar yaşamaktadır. Öğretmenler ve öğrenciler için bilgisayar ve internet eğlence veya lüks değil, bir eğitim aracıdır. Bu nedenle hem öğrencilerimiz hem de öğretmenlerimiz bilişim teknolojileri ve ağlarını edinmek üzere desteklenmeli ve bu harcamalar kamusal uzaktan eğitim hakkının bir gereği olarak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından karşılanmalıdır.

2.     Zamanlama ve dağıtım sorunları açısından bu araçların, yerel bilgisayar satıcılarından ya da İnternet servis sağlayıcılarından öğretmen ve öğrencilerin belge ibraz etmesi karşılığında temin edilmesi, bedelinin de (eczane sistemi gibi) devlet tarafından karşılanması gereklidir.

3.     MEB, İnternet servis sağlayıcıları ve bilgisayar markaları ile öğretmenler ve öğrenciler için sabit düşük fiyat anlaşması yapmalıdır. 

4.     EBA canlı kapasitesi derhal 5 milyona çıkarılmalıdır. Dünya Bankası`nın 2023`e kadar ayırdığı 160 milyon dolar hızla öğrenciler için tahsis edilmelidir.

5.     EBA içeriği 2021-22 eğitim öğretim dönemi başına kadar tamamen interaktif hale getirilmelidir.

6.     İnternet için altyapının yaygınlaştırılmasının önü açılmalıdır.

7.     İnternet hizmetlerinden alınan KDV ve ÖİV öğrenci ve öğretmenler için kaldırılmalıdır. 

8.     İnternet altyapısı ve öğretmen+öğrencilerin bilgisayarları için BTK`nın sektörden almakta olduğu katkı payı (bu sene 5.8 milyar TL) sektöre tahsis edilmedir.

9.     MEB altyapısı kurmak ve EBA içeriğini geliştirmek için yapılması gereken harcamalar Evrensel Hizmet Fonu`ndan karşılanmalıdır.

10.  EBA verilerinin de Sağlık Bakanlığı`nın Turkuaz Tablosu gibi günlük paylaşılması gerekmektedir. Kaç öğrencinin derslere katıldığı, kaç saat ders yapıldığı, kaç kişinin bağlanamadığı gibi veriler günlük açıklanmalıdır.

11.  Uzaktan eğitim konusunda özel gereksinimlere ihtiyacı olan vatandaşlarımız ihmal edilmekte ve çoğu eğitimden uzak kalmaktadır. Kendileri için gerekli erişim altyapısı sağlanmalıdır.

12.  Uzaktan eğitim konusunda ana dili Türkçe olmayan vatandaşlarımız, sığınmacı çocuklarımızın eğitimi ihmal edilmiştir.

13.  Okulların kapatılmasından turizmin etkileneceği düşünülüyorsa öğrencilerin tatile gittikleri yerlerdeki okullarda eğitime devam edebilmesi için gerekli hazırlıklar yapılmalı ve öğrenciler bulundukları yerdeki kendilerine uygun okullarda eğitimine devam edebilmelidi

14.  Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından;

Yılda en az iki kez;

- MBps (saniyede iltilen mega bit) başına fiber ve bakır-fiber karma altyapılar ayrı ayrı olmak üzere kotalı-kotasız baz tarife açıklanmalıdır.

- Mobil operatörler için bir önceki yılın MOU (abone başına ortalama dakika) değeri ile ortalama SMS değerine göre mobil baz tarife açıklanmalıdır.

 



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


ANKARA ŞUBE GENEL KURULU YAPILDI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU HAZİRUN LİSTESİ ASKIYA ÇIKIYOR

FUKUSHİMA FELAKETİNDEN DERS ALMALI VE NÜKLEER GÜÇ SANTRALI GİRİŞİMLERİNİ SONLANDIRMALIYIZ!

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO HÜKÜMETİ NÜKLEER SANTRAL İLE İLGİLİ UYARDI: SONLANDIRIN! (TRAKYA DEMOKRAT)

EMO: FUKUSHİMA NÜKLEER FELAKETİNDEN DERS ALINMALI! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO’DAN FUKUSHİMA’NIN YILDÖNÜMÜNDE ‘AKKUYU’ UYARISI (BASKENTGAZETE.COM.TR)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 262


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.