MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 BURSA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

HUKUKSAL ÇALIŞMALAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 BALIKESİR   BURSA   ÇANAKKALE   YALOVA 
 

 
MİSEM ONLİNE BAŞVURU
 
ELEKTRİK, ELEKTRONİK, BİLGİSAYAR VE BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ/EN AZ UCRET TANIMLARI 2017
 
MÜHENDİSLİĞE HAZIRLIK SEMİNERLERİ
 
MİSEM DIŞI EĞİTİMLER
 
BAŞVURU FORMU
 
İŞ ARAYANLAR
 
ENERJİ ÖZELLEŞTİRİLEMEZ
 

EMO Bursa Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 118

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

FATURA YÜZDE 82.4 ARTTI (CUMHURİYET)


 
EMO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Pala: Son beş yılda 4 kişilik bir hanenin elektrik faturası aylık 94.69 TL`den 172.75 TL`ye yükseldi. 1 Ocak`ta uygulamaya girecek net kâr marjı uygulamasıyla da yeni zam da kapıda.
 

 

ELEKTRİK ÇARPACAK!

EPDK, 2021`de elektrik piyasasına güvence bedellerine yüzde 14 zam yaptı

Yurttaş yeni yıla fiyat artışlarıyla giriyor. Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Pala, son beş yılda evlerde elektriğin yüzde 82.4 zamlandığını, 4 kişilik bir hanenin elektrik faturasının aylık 94 liradan 173 liraya yükseldiğini söyledi.

1 Ocak`ta başlayacak net kâr marjı uygulamasıyla da yeni bir zam kapıda. 2.5 milyondan fazla hanenin elektriği ödeyemediği için yardım aldığına dikkat çeken Pala, 4 milyon abonenin de elektriğinin kesildiği bilgisini verdi.

2.5 milyondan fazla hane tükettiği elektriği ödeyecek gücü olmadığı için yardım alıyor

FATURA YÜZDE 82.4 ARTTI

EMO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Pala: Son beş yılda 4 kişilik bir hanenin elektrik faturası aylık 94.69 TL‘den 172.75 TL‘ye yükseldi. 1 Ocak‘ta uygulamaya girecek net kâr marjı uygulamasıyla da yeni zam da kapıda.

Yurttaş yeni yıla fiyat artışlarıyla başlıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2021`de abone gruplarına göre elektrik piyasasında güvence bedellerine yüzde 14 zam yaptı. Güvence bedelleri; sanayi ve ticarethane için 93.7kWh/TL`den 106.9 kWh/TL`ye, mesken için 33 kWh/TL`den 37.6 kWh/TL`ye yükseltildi. Yakın zamanda BOTAŞ`tan da gaza zam gelebilir.

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Pala, son beş yılda mesken tarifesinde elektriğin kilovat saatinin yüzde 82.4 zamlandığını, 4 kişilik bir hanenin elektrik faturasının aylık 94.69 TL`den 172.75 TL`ye yükseldiğini söyledi.

Elektrik faturasının yüzde 52.3`ü enerji bedeli, yüzde 28.3`ü dağıtım bedeli, yüzde 19.4`ü vergi ve fonlardan oluştuğunu vurgulayan Pala, "Sektörün 40 milyar doların üzerinde ciddi borç batağı var. Tarifeler de bu borçtan payını alacak" dedi. Yeni zamların kapıda olduğunu vurgulayan EMO Başkanı Bülent Pala ile yükselen faturaları konuştuk.

ŞİRKETLERE KÂR YURTTAŞA ZAM

- Elektrik dağıtım ve tedarik şirketlerinin masraflar da yurttaşa yüklenecekti ama tepkiler sonrasında vazgeçildi, ne diyeceksiniz?

EMO, dağıtım şirketlerinin çeşitli harcamalarını faturalara yansıtarak yeni gelir kapıları elde etmelerini sağlayan Dağıtım Sistemi Gelirinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğe karşı 2016 yılından bu yana hem kamuoyunun bilgilendirilmesi için, hem de hukuki platformlarda etkin mücadele vermektedir. Üstelik söz konusu tebliğde kamu yararı ve tüketici aleyhine olduğu için dava konusu yapılan hükümler sadece "sosyal harcama, reklam, bağış" gibi giderlerin tarifeye yansıtılmasından ibaret de değil.

Görevli tedarik şirketlerinin kar oranlarını belirleyen, özelleştirmelerin başladığı günden bu yana sürdürülen Brüt Kar Marjı Oranı yine EPDK Kurul Kararı ile 2021-2025 yıllarını kapsayacak şekilde 01.01.2021`den itibaren uygulanmak üzere içeriği değiştirilerek Net Kâr Marjı Oranı olarak yayımlandı. Değişiklik ile halen yüzde 2.38 oranında uygulanan Brüt Kar Marjı Oranı, 2021 yılı başından itibaren yine yüzde 2.38 ancak Net Kâr Marjı Oranı olarak uygulanacak. Değişiklik ile şirketlerin tüketicilere yapacağı elektrik enerjisi satışlarından elde edeceği gelir artacak, şirketlerin gelir artışı da tüketicilere yük olarak daha da açıkçası zam biçiminde yansıtılacak.

Son 5 yılda elektrik faturaları nereden nereye geldi?

Elektrik abone sayısı en son resmi verilere göre 43 milyon 600 bini geçmiştir. Bunun yaklaşık 36 milyonu mesken aboneleridir. Son beş yılda mesken tarifesinde elektriğin kilovatsaati vergi ve fonlar dahil yüzde 82.2`lik bir artışla 41.17 kr/kWh`ten 75.11 kr/kWh`e çıktı. Buna göre ayda 230 kWh (kilovatsaat) elektrik harcayan 4 kişilik bir hanenin elektrik faturası aylık 94.69 TL`den 172.75 TL`ye yükseldi. Aynı dönemdeki TÜFE artış oranı yüzde 77.59 olarak gerçekleşirken, mesken tarifesindeki artış oranı yüzde 82.4`e çıktı.

Sanayici ve çiftçi de yüksek faturalardan şikayetçi..

Son beş yılda sanayi (AG, tek zamanlı) tarifesinde elektriğin kilovatsaati vergi ve fonlar dahil yüzde 134‘lük bir artışla 35.27 kr/kWh‘ten 82.59 kr/ kWh‘e çıktı. Ticarethane tarifesinde elektriğin kilovatsaati yüzde 140‘lık bir artışla 41.52 kr/kWh‘ten 99.88 kr/ kWh‘e yükseldi. Tarımsal sulama tarifesinde elektriğin kilovatsaati yüzde 140 arttı. 

ÖZELLEŞTİRME KARANLIĞI

Elektriği bu kadar yüksek fiyatlı kullanmamızı neye bağlıyorsunuz

Şirketlere üretim tarafında ayrı, dağıtım tarafında ayrı olağanüstü destekler verilmiştir. Ortada halen ödenmemiş 40 milyar doların çok üzerinde bir borç vardır. Şimdi de birtakım fonlarla bu borçlar kamuya yani bize aktarılacak, şirket bilançoları temizlenecek ve yeniden satışları sağlanacaklar. Altın kural burada istemektedir; "ödetmezsen, ödersin"

 Elektrik özelleştirmesi bize borç yükü ve karanlık olarak geri dönmüştür.

100 LİRANIN 20 LİRASI VERGİ, FON

Şu anda elektrik enerjisi altyapısı ne durumda?

Türkiye elektrik kurulu gücü bugün net olarak 95 bin megavata (MW) ulaşmıştır. Şu ana kadarki en yüksek tepe tüketim değeri ise 49 bin MW gerçekleşti. Yani elektrik üretim santrallarında 20-25 milyar doların üzerinde atıl yatırım var.

Bir elektrik faturasında, fonlar, TRT payı da dahil kaç ayrı ücret ödüyoruz?

2016‘da faturalarımızdaki kayıp kaçak bedellerini gizlemek üzere enerji bedeli, dağıtım bedeli ile vergi ve fonlardan oluşan torba fatura dönemine geçildi. 2019 Temmuz‘da da enerji ve dağıtım bedelleri enerji tüketim bedeli adı altında birleştirilerek gizlenmiş, böylece karartılmış fatura dönemine geçilmiştir.

Bir hanenin tükettiği elektriğe bu vergileri, fonları ve ücretleri eklediğimizde fatura kaç liraya çıkıyor?

Ekim 2020 dönemi mesken abone grubu (AG tek zamanlı) elektrik faturasının yüzde 52.3‘ü enerji bedeli, yüzde 28.3‘ü dağıtım bedeli, yüzde 19.4‘ü vergi ve fonlardan oluşmaktadır. Ödediğimiz her 100 TL‘lik faturanın yaklaşık 20 TL‘si vergi ve fonlardan oluşuyor.

Elektrik dağıtım şirketlerine verilen elektrik miktarının son 2 yıldır 250 milyar kWh civarında olduğu göz önüne alındığında, faturalarımızda 1 kuruşluk bir oynama yıllık toplam 2.5 milyar TL‘lik rakama denk geliyor. Veya vergi ve fonlarda 1 kuruşluk artış devletin fazladan 2.5 milyar TL vergi geliri elde etmesini sağlıyor.

Ocak 2016‘dan bu yana elektrik faturalarımızdaki dağıtım bedeli yüzde 80 arttı.

Bu dönemde milyonlarca kişi işsiz kaldı ya da gelirinden oldu. Faturasını ödeyemeyen yurttaş sayısı artıyor mu? 

2.5 MİLYON KİŞİ ÖDEYEMİYOR

Bu dönemde milyonlarca kişi işsiz kaldı ya da gelirinden oldu. Faturasını ödeyemeyen yurttaş sayısı artıyor mu? 

Elektrik tüketim desteği uygulaması 1 Mart 2019‘da başladı. Bugün 2.5 milyondan fazla mesken abonesinin tükettiği elektriği ödeyecek gücü olmadığı için bu destekten faydalanıyor. Ayrıca 2019‘da 4 milyondan fazla faturanın zamanında ödenemediği için kesme işlemi uygulandı. Borç| lan yüzünden tarlasını sulayamayan çifçilerin sayısı da azımsanmayacak kadar çok.

Borç Yükü Yurttaşın Sırtında

Şu anda sektörünüzün yaşadığı en can alıcı sorunlar nelerdir?

Sektörün 40 milyar doların üzerinde ciddi bir borç batağı var. Bu borç yükü bizim sırtımızdadır, tarifeler de bu borçtan payını alacak, ithal kaynak bağımlılığı, halen çok yüksek. Meteorolojik kuraklığa bağlı olarak su gelirlerinin düşme tehlikesi var. YEKDEM‘in suiistimal edilmesi, enerji tasarrufu ve verimlilik uygulamalarının yeterince desteklenmemesi diğer can sıkıcı konular.

Elektrik faturasını düşürmek için hangi adımlar atmalı?

Devletin atacağı en önemli adım 2007‘de çıkarılan 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu (EVK) kapsamında Bina Enerji Performansı Yönetmeliği‘ne göre binalarda enerji israfının önlenmesi ve enerjinin etkin kullanılmasını sağlamaktır. Maalesef bugüne kadar EVK sürekli erteleme yolu seçilmiştir.

En son verilere göre 2011‘den önce iskân almış yaklaşık 9 milyon binanın sadece 309 bin 417 adeti, yeni binaların da 879 bin 339 adeti EKB almış. EKB alması gereken toplam bina sayısı ise 10 milyon civarında.

En kısa sürede binalarımızın enerji verimliliğini artırmak üzere; kat maliklerine ve bina yalıtım malzemeleri üretim ve montaj sanayisine gerekli desteklerin verilmesi sağlanmalı. Enerji verimliliği sağlayan tüm ürünlerin, KDV, OTV uygulamalarında iyileştirme yapılmalı.

3 mühendisten biri işsiz

Bu dönemde üyelerinizden ne tür şikayetler alıyorsunuz?

8 bin 134‘ü kadın olmak üzere, 67 bin 218 üyemiz var. Bu yıl mart ayında yaptığımız ankete göre her 3 mühendisten birinin işsiz olduğunu, kadın üyelerde bu oranın yüzde 42‘ye yükseldiğini görüyoruz.

Üyelerimizin ayrıca mesleki yetersizlik sorunları, siyasi baskı ile kadro atamaları, kamuda tayin ve sürgünler gibi sorunları var.

(CUMHURİYET; 30.12.2020) 


Çok Okunanlar


ÜYELERİMİZE İNDİRİM UYGULAYAN FİRMALAR

EMO BURSA ŞUBESİ 19. DÖNEM ÇALIŞMA PROGRAMI

ŞUBE KOMİSYONLARINA KAYITLAR BAŞLADI

TMMOB BURSA İKK TARAFINDAN YEREL SEÇİM BİLDİRGESİ 2024` KONULU BASIN AÇIKLAMASI DÜZENLENDİ

YÖNETİM KURULU BAŞKANIMIZ YENİŞEHİR HAVALİMANI MÜDÜRLÜĞÜ’NÜ ZİAYRET ETTİ

BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI ŞUBEMİZİ ZİYARET ETTİ

ENDÜSTRİYEL TESİSLERDE HARMONİKLER VE ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ TEKNİK SEMİNERİ DÜZENLENDİ

NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANI SN. TURGAY ERDEM’İ ZİYARET ETTİK

T.C. BURSA VALİSİ SN. MAHMUT DEMİRTAŞ ZİYARET EDİLDİ

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ KUTLANDI

Okunma Sayısı: 19


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.