MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

EMO’DAN YEKDEM ÖDEMESİNİN TL, AKKUYU SANTRALI İÇİN ABD DOLARI ÖDEMESİNE TEPKİ GELDİ (MEDYAPORT.NET, 03.02.2021)


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi yönetimi, “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun (YEKDEM) ödemeleri TL’ye dönülürken, Akkuyu Nükleer Santral için ABD doları neden?” diye sordu.
 

EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretim Amaçlı Kullanımına İlişkin yasanın, Cumhurbaşkanlığı kararı ile uzatıldığı ve teşvik ödemesinin halen devam ettiği belirtildi. Açıklamada, YEKDEM 5346 sayılı Kanun kapsamında 31.12.2020 tarihine kadar işletmeye giren ve 2949 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile süre uzatımı yapılarak 30.06.2021 tarihine kadar işletmeye girecek olan YEK belgeli elektrik üretim tesislerine on yıl süresince aşağıdaki şekilde teşvik ödemesinin devam edeceği belirtildi:

 

"Hidroelektrik üretim tesislerine ………………………………..: 7,3 ABD/cent/kWh,

 

Rüzgar enerjisine dayalı üretim tesislerine ……………………….: 7,3 ABD/cent/kWh,

 

Jeotermal enerjisine dayalı üretim tesislerine……………….….: 10,5 ABD/cent/kWh,

 

Biyokütleye dayalı üretim tesislerine (çöp gazı dahil)………..: 13,3 ABD/cent/kWh,

 

Güneş enerjisine dayalı üretim tesislerine.…………….………….: 13,3 ABD/cent/kWh, üzerinden yapılan/yapılacak olan teşvik ödemesi halen devam etmektedir.!

 

Açıklamada, "30 Haziran 2021 tarihine kadar işletmeye girecek olan yenilenebilir enerji kaynakları (YEK) belgeli üretim tesislerine, işletmeye girdiği tarihten itibaren Amerikan doları üzerinden yapılacak ödemelerin on yıl süresince elektrik tarifeleri üzerindeki olumsuz etkisi de devam edecektir" denildi.

01/07/2021 Tarihinden 31/12/2025 Tarihine Kadar İşletmeye Girecek Yek Belgeli Üretim Tesisleri

İçin Güncellemeye Esas Yek Destekleme Mekanizması İle Yerli Katkı Fiyatları Ve Uygulama Süreleri,

-Yek Destekleme Mekanizması Fiyatları`nın Güncellenmesinde Dikkate Alınacak Üst Sınır

‘YEKDEM MALİYETLERİ ELEKTRİK TARİFELERİ ÜZERİNDEN VATANDAŞLARA EK YÜK`

 

YEKDEM mekanizmasından Amerikan doları üzerinden yapılan ödemelerden 2019 yılında 777 adet, 2020 yılında ise 817 adet santralın yararlandığı hatırlatılan açıklamada, 2021 yılında ise YEKDEM mekanizmasına dahil edilen santral sayısının 927 adet olduğu vurgulandı. Bu santralların kurulu güçlerine ilişkin "Toplamı 24.568,4 MW olup bunlardan 120 adeti (Rezervuarlı HES ve RES olmak üzere) 50 MW ve üzerinde kurulu güce sahip ve kurulu güçleri toplamı 13.613,4 MW" denilen açıklamada, YEKDEM içinde kurulu güç olarak yüzde 55,4 paya sahip bu santralların lisanslarına işlenmiş yıllık üretimlerinin de YEKDEM içindeki toplam üretimin yüzde 49,7 payını oluşturduğu vurgulandı.

Açıklamada; "Dolayısıyla, YEKDEM mekanizmasında Amerikan doları üzerinden sağlanan teşvikler, büyük güçteki santrallar aracılığı ile üretim şirketlerine kaynak yaratmanın aracı haline getirilmiştir. Bu nedenlerle serbest piyasada, piyasa takas fiyatının çok üzerinde oluşan YEKDEM maliyetleri, elektrik tarifeleri üzerinden de kullanıcılara ek yük olarak yansıtılmaktadır" denildi.

YEKDEM ÖDEMELERİNDE TL`YE DÖNÜŞ 1 TEMMUZ 2021`DEN SONRA BAŞLAYACAK

Açıklamada, "30 Ocak 2021 tarihli Resmi Gazete yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 1.7.2021-31.12.2025 tarihleri arasında işletmeye girecek YEK belgeli elektrik üretim tesislerinden YEKDEM mekanizmasına dahil edilenlere, üçer aylık dönemlerde ÜFE-TÜFE oranları ve döviz kurlarındaki değişimler dikkate alınarak yapılan güncellemelere göre Türk Lirası üzerinden ödeme yapılmasının kararlaştırıldığı" da dile getirildi. Açıklamada, "Türk Lirasının güncellenmesi için yapılan hesaplamalarda ortaya çıkan fiyatın tablodaki gibi Amerikan doları bazında güncellemeye esas üst sınır değerini aşamayacaktır" denildi.

‘GÜNEŞ ENERJİSİNE TEŞVİK, GÜNEŞİN KARARTILMASINA YOL AÇTI`

Açıklamada şu değerlendirme yapıldı: "Halen Amerikan doları üzerinden sürdürülen mevcut teşvikler ile 1 Temmuz 2021 tarihinden sonra işletmeye girecek olan üretim tesislerine yapılacak YEKDEM ödemeleri karşılaştırıldığında en önemli değişikliğin güneş enerjisine dayalı üretim tesislerinde yapıldığı belirtilen açıklamada, "TL ile yapılacak ödemelerde üst sınırı oluşturan Amerikan doları fiyatını baz aldığımızda, halen 13,3 Amerikan Dolar/cent olan teşvik ödemesinin 5,10 Amerikan Dolar/cent seviyesine düşürüldüğü görülmektedir. Kaldı ki yapılan güncellemeler sonunda ortaya çıkan fiyatların çoğu zaman üst sınır değerin altında kalacağı göz önüne alındığında teşvik ödemeleri daha düşük fiyat içerecek ve güneş enerjisine yatırım ilgisi de önemli ölçüde azalacaktır."

‘AKKUYU NGS İÇİN AMERİKAN DOLARI NEDEN?`

"Amerikan doları üzerinden yapılan ve halen devam YEKDEM ödemelerinin elektrik tarifeleri üzerinde ek yük oluşturduğu, ancak TL`ye dönüş ile birlikte uzun sürede göreceli bir rahatlık sağlanacağı" vurgulanan açıklamada, bu adıma karşın Mersin -Akkuyu Rükleer Güç Santralı (NGS)

üretimine Amerikan Doları üzerinden ve üstelik piyasa fiyatlarının neredeyse üç katı pahalı fiyatla alım garantisi verilmesinin ekonomik açıdan anlaşılabilir hiçbir tarafı olmadığının altı çizildi.

Açıklamada şu görüş dile getirildi: "Teknolojisi, güvenlik riskleri, atık sorunu, ithal kaynak bağımlılığı ve olası sızıntılarda insan sağlığı ve doğal çevre üzerinde yaratacağı telafisi mümkün olmayan sorunları tartışma konusu olan, gelişmiş ülkelerin yavaş yavaş terk etmeye başladığı nükleer santrallere karşı ülkemizin nükleer macera peşine koşması da anlaşılır değildir."

Elektrik enerjisi kullanımının gerek birey gerekse toplum için olmazsa olmaz bir gereksinim olduğuna da dikkat çekilen açıklamada, bu alanın toplumsal yararı önceleyen kamusal hizmet anlayışında yönetimi ve işletilmesinin öncelikli politik tercih olması gerektiği ifade edildi.

 

Açıklamada şöyle denildi:

"Düşük gelir seviyesinde ödeme güçlüğü içinde olan ve pandemi sürecinde daha da belirgin bir şekilde kendini gösteren sosyal devlet anlayışının gereği olarak, elektrik özelleştirmelerinden bir an önce vazgeçilmelidir.

İçinde barındırdığı sorunlar nedeniyle Nükleer Güç Santralı sevdasına son verilmelidir. Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynağı açısından oldukça zengin potansiyeli olan ülkemizde de bu alanlara ağırlık verilerek teşvik mekanizmalarının geliştirilmesini önemsiyoruz."

 

Bağlantılar

https://medyaport.net/2021/02/03/emodan-yekdem-odemesinin-tl-akkuyu-santrali-icin-abd-dolari-odemesine-tepki-geldi/
 


“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


ÜYELERİMİZ İÇİN ÜCRETSİZ UDEMY EĞİTİMİ: MÜHENDİSLER İÇİN YAPAY ZEKA ARAÇLARI

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

İYİ BAYRAMLAR...

Okunma Sayısı: 43


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.