MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İSTANBUL ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İŞ VE ELEMAN ARAYANLAR

   · 

SMM NEDİR?

   · 

ÖLÇÜM VE BİLİRKİŞİLİK İÇİN BAŞVURU

   · 

YAYIN SATIŞ VE KİTAP LİSTESİ

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 EDİRNE   İSTANBUL   KIRKLARELİ   TEKİRDAĞ 
 

 
MİSEM EĞİTİMLERİ
 

EMO İstanbul Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 81

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

İSTANBUL`DA ELEKTRİĞİN TARİHİNE YOLCULUK SEMİNERİ YAPILDI


GÜNDEM

 
14 Şubat 1914 İstanbul`un elektrikle buluşmasının yıldönümü etkinlikleri kapsamında Haldun İşözen`in sunumuyla `İstanbul`da Elektriğin Tarihine Yolculuk` başlıklı seminer 14 Şubat 2021 Pazar günü saat 14.00`da ZOOM üzerinden gerçekleştirildi.
 

14 Şubat 1914 İstanbul`un elektrikle buluşmasının yıldönümü etkinlikleri kapsamında Haldun İşözen`in sunumuyla `İstanbul`da Elektriğin Tarihine Yolculuk` başlıklı seminer 14 Şubat 2021 Pazar günü saat 14.00`da ZOOM üzerinden gerçekleştirildi.

 

Elektriğin dünyada ve ülkemizde tarihine yaptığımız yolculuktan kısa bir özet;

 

14 Şubat 1914, Silahtarağa Elektrik Fabrikasında üretilen elektriğin şebekeye veriliş tarihidir.

19. asırda havagazı, sokakların ve evlerin aydınlatılmasında geniş çapta kullanılıyordu. Sokaklarda havagazı ile yanan fenerler, keza evlerde de havagazı ile yanan lâmbalar yaygındı. Nitekim İstanbul`da da 1940`lara kadar sokaklarda havagazı fenerlerinden faydalanılmıştır.

 

İstanbul‘da şehrin Beyoğlu, İstanbul ve Anadolu yakalarında olmak üzere üç ayrı gaz şirketi bulunuyordu. Beyoğlu yakasında ilk havagazı tesisleri Dolmabahçe Sarayı‘nın ışıklandırılması maksadıyla 1853 yılında şimdiki Dolmabahçe Stadyumu‘nun bulunduğu yerde doğrudan doğruya Osmanlı Hükümeti tarafından kurulmuştur.

 

İstanbul elektrik işletmesinin tarihçesi 1910 senesi; Edison‘un Newyork‘ da ilk elektrik santralını kurduğu 1882 senesi üzerinden 28 sene geçmiş, dünyanın büyük şehirlerinde, ev ve sokaklarda havagazı fenerlerinin yerlerini elektrik lâmbaları almış, atlı tramvaylar tarihe karışmış, fabrikalarda buhar makinelerinin yerlerine elektrik motorları kullanılmaya başlanmış, hülâsa elektrik enerjisinin sosyal ve ekonomik hayat üzerinde yaptığı büyük devrim hızla gelişmiştir. O tarihlerde memleketin diğer şehirleri gibi İstanbul‘da elektrikten mahrum bırakılmıştı. Bunun birçok sebepleri vardı; halkın elektrikten yangın çıkmasından korkması, evlerde elektrik kullanılmasının dine mugayir olduğu rivayetleri ve bilhassa İstanbul‘daki havagazı şirketlerinin elektrikle aydınlatma yapılmasına muhalefetleriydi. Bunlar şehirde elektriğin aydınlatmada kullanılmasını imtiyaz haklarına tecavüz addediyorlardı.

Nihayet elektrik enerjisinin temin ettiği birçok faydaların artık ihmal edilemeyeceğine kanaat getiren o zamanki hükümet, İstanbul‘a elektrik temini için bir santral ile lüzumlu tevzi tesislerinin kurulmasına karar vermiş, elektrik verilmek üzere şehir elektrik tesisatının yaptırılması hususunda beynelmilel bir ihale yapılmış, Anadolu yakasının elektriklendirilmesi ise sonraya bırakılmıştır.

İhaleye iştirak eden firmalar arasında Ganz Şirketi muvafık görülerek, 1.11.1910 tarihinde tesisatın yapılması işi ve 50 sene müddetle işletilmesi imtiyazı «İrade-i Seniye Hazret Padişahî» ye tevfikan merkezi Budapeşte‘de bulunan Ganz Anonim Elektrik Şirketi‘ne verilmiştir.

İlk defa 11 Şubat 1914 tarihinde İstanbul tramvaylarına ve 14 Şubat 1914 tarihinde de şebekeye ve abonelere cereyan verilebilmiştir.

 

Memleketimizde ilk elektrik santralı Tarsus‘ da kurulmuşsa da, bunun hizmete girme tarihi tespit edilemediğinden, bunu müteakip kurulan Silahtarağa Elektrik Santral`ından şebekeye ilk cereyan verildiği 14 Şubat günü bilâhare Odamızın aldığı bir kararla Türkiye Elektrik Günü olarak kabul edilmiştir

Şebekeye ilk cereyan verildiğinde biri Beyazıt‘ta diğeri Tozkoparan‘da ve üçüncüsü de İstinye‘de olmak üzere 3 adet trafo merkezi bulunuyor ve bu merkezler Silahtarağa Santralı‘ndan itibaren çekilmiş olan ve A, B, C kabloları adı verilen üç ayrı kablo ile besleniyordu. Bu üç merkez uzun müddet şehrin İstanbul, Beyoğlu ve Boğaziçi kesimlerinin esas besleme noktaları olarak kalmıştır.

01.05.1926 tarihinden itibaren şehrin Anadolu yakasında elektrik enerjisi 12 -13 sene sonra verilmişti.

 Arnavutköy - Vaniköy arasına döşenen deniz kablosu vasıtasıyla şehrin Anadolu yakasına elektrik enerjisi iletilerek buradan itibaren tevziata başlanmıştır.

Kartal‘dan Büyükada‘ya kadar uzanan 4 kilometrelik bir deniz altı kablosu döşenerek Büyükada‘ya cereyan verildi. 1932 de şebeke Heybeliada‘ya uzatıldı.

1952`ye kadar şehrin elektrik ihtiyacını tek başına karşılayan Silahtarağa Elektrik Santralı`nın yanı sıra o tarihte sonra Etibank`ın şehirlerarası şebekesi devreye alınır. Zaman zaman düşük de gelse ve elektriğinin kalitesizliğinden şikayet edilse de şehre 154 bin voltluk çift devre halinde yeni bir elektrik gücü daha ulaşmaktadır. Artık Çatalağzı ve Kuzey-batı Anadolu Santralları`da devrededir.

 

Günümüzde yaklaşık 17.000.000 olan nüfusu ile bir mega kent olan İstanbul`un 500 yıllık demografik hareketliliği, tarihsel kaderini de gözler önüne seriyor. İstanbul`un tarihi gelişimi yani büyümesinin elektriğin gelmesi ile ivme kazandığı, ivme kazandıkça elektrik talebinin artmasının bir döngü olduğu, ekonomik ve sosyal bir gerçeklik olarak karşımızda durmaktadır.

 

nedenlerle sonuca ulaşmadı.

2012 yılında yapılan özelleştirme ihalesi ile BEDAŞ, Cengiz Holding ve Kolin

İnşaat Ortaklığının oldu. 2013 yılında bütün prosedürler tamamlanarak

özelleştirme süreci tamamlandı.

2013 yılında yapılan özelleştirme ihalesini kazanan Sabancı Holding`e bağlı

Enerjisa Şirketi, AYEDAŞ`ın işletmesini üstlenmiş durumdadır.

İstanbul`un elektrik gelişiminin nereden nereye geldiğini değerlendirmek açısından,

1914 yılında santralın işletmeye girmesiyle birlikte 2.055 adet olan abone sayısının

2019 yılında 8 milyonu aştığını belirtelim.

  

Resim 



TORBA YASA TEKLİFİNİ GERİ ÇEK

17.11.2020
 


Çok Okunanlar


KOMİSYON BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR

ELEKTRONİK MDK ÜYE TOPLANTISI

679. GÜNÜNDE ADALET NÖBETİ`NDEYDİK

TİP ŞİŞLİ İLÇE YÖNETİM KURULU`NDAN ŞUBEMİZE ZİYARET

19. İLTEK GÜNLERİ`NDE ŞUBEMİZ STANDI AÇILACAK

IŞIK ÜNİVERSİTESİ`NDE `NESNELERİN İNTERNETİ VE OTOMASYONU` SEMİNERİ

693. GÜNÜNDE #ADALETNÖBETİ`NDEYDİK.

ADALET NÖBETİ`NDE 700. GÜN

YAŞASIN 8 MART

693. GÜNÜNDE ADALET NÖBETİ`NDEYİZ

Okunma Sayısı: 184


Tüm Gündem

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.