MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 407

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

HIZLI İNTERNET İÇİN KAMULAŞTIRMA ÇAĞRISI


HABER


 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu, “2 yılda yüzde 100 fiber İnternet’e ulaşılacağı” iddiası üzerine, fiber altyapı durumuna ilişkin açıklama yaptı. “Fiberde bir arpa boyu yol alındığı” rakamlarla ortaya konulan açıklamada, geliri yıllar boyunca yatırım yerine ortaklara kâr payı olarak dağıtılan Türk Telekom’un kamulaştırılması ve telekomünikasyon şebekesinin kamucu bir yaklaşımla hızla geliştirilmesi istendi.
 

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, katıldığı bir çevrimiçi etkinlikte, "bu yıl sonuna kadar Türkiye`deki tüm mahallelerin yüzde 90`ına fiber İnternet geleceğini, 2023`te ise yüzde 100 fiber İnternet`e ulaşılacağını" iddia etmişti. Konuya ilişkin 31 Mayıs 2021yarihinde açıklama yapan EMO Yönetim Kurulu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu`nun (BTK) verilerine göre, sabit genişbant abonelerinin yüzde 75`i halen düşük hızlı bakır altyapıdan hizmet aldığına dikkat çekerek, şu bilgilere yer verildi:  

"İnternet trafiğinde sabit hatlar yüzde 95, mobil hatlar ise yüzde 5 trafik payına sahiptir. Sabit hat kullanan 16.7 milyonun içinde eve kadar ya da binaya kadar fiber İnternet`i olan sadece 4 milyon abone vardır. TÜİK`e göre 24 milyon hane var, bu durumda geride 20 milyon fibersiz hane bulunuyor. 20 yılda 4 milyon olan fiberli hane sayısı, 2 yılda 24 milyona çıkar mı? 3 milyona yakın iş yeri hesaba katıldığında fiberleşme oranı iyice düşmektedir. Türkiye`deki İnternet trafiğinin yüzde 95`ini taşıyan sabit genişbant hatlarının hız dağılımına bakıldığında ise abonelerin yüzde 75`inin düşük hızlarda (2 Mbps`ten 24 Mbps`e kadar) hizmet alabilirken, 100 Mbps üzerinde yok denecek kadar az abone olduğu görülmektedir."

Kullanıcı başına 25 Mbps ve üzeri hızlar genişbant olarak adlandırılabileceğine vurgu yapılan açıklamada, baz istasyonlarının sadece yüzde 30`un fiber bağlantılı olması nedimiyle mobil bağlantı hızlarının da düşük olduğu ifade edildi. Türk Telekom`un özelleştirildiği 2006 yılında fiber uzunluğunun yaklaşık 110 bin kilometre düzeyinde olduğuna değinilen açıklamada, aradan geçen 15 yılda Türk Telekom`un ancak 331 bin kilometreye ulaştığı belirtildi.  94 bin kilometresi ise diğer altyapı yatırımcılarına ait olmak üzere toplam fiber uzunluğunun 425 bin kilometrede kaldığı bilgisine yer verilerek, şöyle denildi: 

"Yüzölçümü büyüklüğü üzerinden Türkiye`nin yaklaşık yedide biri kadar olan Güney Kore, Portekiz gibi ülkelerle fiber altyapı karşılaştırması yapıldığında, Güney Kore oranına gelebilmemiz için 4 milyon km, Portekiz oranına gelebilmemiz için ise 7 milyon km fiber uzunluğumuzun olması gerektiği hesap edilebilir. Türkiye`nin dünya İnternet sıralamasında (Speedtest Global Index) mobilde 134 ülke içerisinde 58., sabit hatlarda 176 ülke arasında 101. sırada olması İnternet altyapımızın durumunu ortaya koyan bir başka göstergedir."

Sektörden alınan yüksek lisans ücretlerine ve yurttaşlardan toplanan çok yüksek iletişim vergilerine rağmen yatırım yapılmadığına vurgu yapılan açıklamada, şöyle denildi: 

"Şirket temettülerinden ve yüksek vergilerden sonra, altyapı yatırımlarına yeterince kaynak ayrılmamıştır. 20 yılda yapılan 425 bin km fiber altyapı nasıl olacak da 2 yılda en az 10 katına çıkartılacak? 4 milyon olan fiber abone sayısı iki yılda iş yerleri ile birlikte nasıl 27 milyona çıkacak? Asıl önemlisi fahiş fiyatlarla hizmet veren bu sektör yoksullaşan halka bunu nasıl verecek? Bunlar özelleştirilmiş bir telekom altyapısı ile imkansızdır."

Geliri yıllar boyunca yatırım yerine ortaklara kâr payı olarak dağıtılan Türk Telekom`un kamulaştırılması çağrısı yapılan açıklamada, "Yönetimi devralan bankalar kime ve hangi siyasi iradeye boyun eğerek karşılığı olmayan riskli kredileri vermişlerse, alacaklarını oradan tahsil etmelidir. Telekomünikasyon ana omurgamız şirketler üstü bir yaklaşımla stratejik bir öncelikle kamu tarafından ele alınmalı, planlanmalı ve hızla geliştirilmeli, halkın iletişim gereksinimleri demokratik ve adil bir yaklaşımla çözümlenmelidir" ifadelerine yer verildi. 

 



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

LİSANSSIZ ÜRETİM ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILSIN

MUTLU BAYRAMLAR

PCB TASARIM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

EMO-GENÇ ÜYELERİ TEKNİK GEZİYE KATILDI

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ`NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

TÜRKİYE’DE İNTERNET’İN 31. YILI BİLDİRİSİ

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

EMO: MEVZUAT YAMA TUTMUYOR (DOKUZ EYLÜL)

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR

Okunma Sayısı: 142


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.