MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İSTANBUL ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İŞ VE ELEMAN ARAYANLAR

   · 

SMM NEDİR?

   · 

ÖLÇÜM VE BİLİRKİŞİLİK İÇİN BAŞVURU

   · 

YAYIN SATIŞ VE KİTAP LİSTESİ

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 EDİRNE   İSTANBUL   KIRKLARELİ   TEKİRDAĞ 
 

 
MİSEM EĞİTİMLERİ
 

EMO İstanbul Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 81

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

İLERİ HABER / RÖPORTAJ


GÜNDEM

 
Şubemiz 42. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kocatepe İleri Haber`in sorularını yanıtladı. Röportaj haberimizin devamında yer almaktadır.
 

EMO İstanbul Şubesi YK Başkanı Cemil Kocatepe: "Devasa projeler halka pazarlanırken mühendis istihdamında iyileşme yok"

 

EMO İstanbul Şubesi‘nin "Sizi Merak Ediyoruz" başlığıyla yaptığı anket sonuçlarını, EMO İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kocatepe ile konuştuk.

09-06-2021

 

 

İleri Haber

Mayıs ayının son günlerinde Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği`ne (TBMM) bağlı Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şubesi tarafından yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi sürecinin mühendisler üzerindeki çarpıcı etkisine ilişkin "Sizi Merak Ediyoruz" başlığıyla yapılan anket sonuçları kamuoyuna duyurulmuştu.

Ankette, elektrik mühendisleri içerisindeki genel işsizlik oranı yüzde 12,6 iken, 1990 sonrası doğumlu elektrik mühendisleri arasında işsizlik oranının ise yüzde 23,6 olduğu, işsiz olan her beş elektrik mühendisinden birinin işini pandemi döneminde kaybettiği, emekli olup da çalışan elektrik mühendisleri oranının yüzde 21,6, kadın elektrik mühendislerinde işsizlik oranının ise yüzde 20 olduğu sonuçları göze çarpmıştı.

Uzunca bir emeğin sonucu olan ankete ilişkin EMO İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kocatepe`ye sorularımızı yönelttik.

‘HER MÜHENDİSLİK ALANI PİYASACILIKTAN ETKİLENİYOR‘

EMO İstanbul Şubesi olarak yaptığınız anket çalışmasında mühendislerin sorunlarına ilişkin çarpıcı sonuçlar ortaya çıkarılmış. Öncelikle burada ortaya çıkardığınız sonuç tüm mühendisleri mi kapsıyor?

Anket çalışması kapsamında, İstanbul şubemize üye olan 20 bin civarındaki üyemizin hepsini taradık. Hemen hemen her yaş aralığından üyemizden hatırı sayılır miktarda bilgi alabildik. İstanbul şubemiz ise tüm EMO üye sayısının dörtte birini kapsamaktadır. Dolayısıyla şubemiz üyelerinin tümünü yansıttığını söyleyebiliriz. Diğer mühendislik alanlarının piyasacılıktan daha az etkilendiğini de söyleyemeyiz.

‘FAKÜLTELER ARTIYOR, İŞ ALANLARI GENİŞLEMİYOR`

İlgili anket sonuçlarında genç mühendislerdeki işsizlik oranının diğer yaşlardaki mühendislere göre daha yüksek olduğu görülüyor. Bunun sebebi nedir? Deneyim sahibi olmamak tek başına geçerli bir sebep olabilir mi?

İlgili eğitimi veren fakülte sayısı son yıllarda hızla artıyor. Bu da meslektaşlarımız içinde gençlerin oranının belirginleşmesine sebep olurken iş alanları ise bu doğrultuda genişlemiyor. İşsiz mühendis ordusunun bilerek oluşturulduğu şüphe götürmez. Genç işsizliği de bu doğrultuda belirginleşiyor. Düşük ücretler sebebiyle gençlerin kamuya girme beklentisi, mühendislik işlerinin alt kademedeki teknik personele yaptırılmak istenmesi gibi sebepler de var. İş tecrübesinin olmaması yan sebeplerden birisi olarak sayılabilir.

Pandemi döneminde uzaktan çalışan mühendislerin en fazla şikayet ettiği konu fazla ve esnek çalışma oldu. Bu konuda ne düşünüyorsunuz. Pandeminin mühendisler özelinde iş ve ev yaşamında etkisine dair ne düşünüyorsunuz?

Mühendisler ve mimarlar evden çalışan kitle içerisinde belirginler. Biz anketimizde evden çalışmanın etkilerini araştırmadık. Buna dair yapılan çalışmalardaki sonuçlar ise, konunun mağduru meslektaşlarımızdan duyduklarımızla paralellik gösteriyor.

Pandemi döneminde EMO olarak üyeleriniz ile kurduğunuz bağı anlatabilir misiniz? Neler yaptınız?

İlk resmi vakanın açıklanması, şube seçimlerimizden 15 gün sonrasına denk geldi. Dolayısıyla çalışma programımıza dair yaptığımız her tartışma, süreci üyenin ihtiyacı çerçevesinde işletmek eksenindeydi. Yönetim kurulu olarak bunları tartışırken, üyelerimizin de paydaş olabilmesi adına "Korona Komisyonu"  kurduk. Bu komisyonu ilk kuran şubeyiz. Üye anket çalışmasındaki sorular bu komisyonda şekillendirildi.  Ayrıca komisyon çalışmaları kapsamında, üyelerimizle süreci değerlendirme tartışmaları yapıldı. Kapanma dönemlerini değerlendirebilmek için video konferans tabanlı sosyal etkinlikler planlandı. Sürecin 1 Mayıs`la çakışması sebebiyle, pandeminin toplumsal  kökenlerini tartışan söyleşiler gerçekleştirerek üyelerimizle paylaştık.

Pandemi yasaklarından ilk etkilenen 65 yaş üstü üyelerimizi telefonla arayarak durumlarını ve ihtiyaçlarını sorduk. Arama çalışması yine anket süreci kapsamında tüm üyelerimize ulaşma amacıyla devam etti.

Üye anket çalışması sürerken, verileri gruplandırarak üye toplantıları başlattık. Bunları sürdürüyoruz. Yeni üyelerimize çağrı yaparak onlarla da üç adet toplantı gerçekleştirerek süreci değerlendirdik ve beklentilerini dinledik. Pandemi dönemi sadece mezunları değil mühendislik öğrencilerini de etkiledi.  Öğrenci anket çalışması da yaparak meslektaş adaylarımızın uzaktan eğitim için gereken internet bağlantısı ve donanımı mağduriyetlerini sorduk, bilgileri kamuoyu ile paylaştık.

Etkinliklerimizin çevrimiçi olması sebebiyle sadece üyelerimizle değil, diğer mühendislik alanlarından meslektaşlarımızla da buluşma imkanımız oldu. 

Şubemizde, tüm faaliyetlerin uzaktan sürdürülebilmesi için altyapı değişikliklerine de gittik. Üyemiz ya da üye olmak isteyen meslektaşlarımız şubemize uğramadan birçok hizmetten faydalanabiliyor.

‘İŞSİZLİK SEBEPLERİNİ KENDİLERİNDE ARAMAMALARINI ANLATTIK`

Her yıl binlerce mühendis mezun oluyor ve iş telaşına düşüyor. Bu hususta Oda olarak mühendislerin sizden talepleri çoğunlukla neler oluyor?

Üyelerimizin ilk beklentisi doğal olarak iş bağlantıları kurmamız. Piyasa koşullarının çetinleşmesi, durgunluk,  yeni meslektaşlarımızın sadece iş bulmalarını değil, eğitim süreçlerini de etkiledi. Staj yeri bulmakta daha da zorlandılar bu konuda da destek üretmeye çalıştık.

Şunu belirtmeden geçemeyeceğiz; üyelerimize iş bulma da destek olma çalışmalarımız, 2016 yılında Özel İstihdam büroları yönetmeliği yayımlandıktan sonra İŞKUR`un odamıza dava açması ve sonucunda aleyhimize verilen kararla bu çalışmalarımıza ket vurulmuştur.

Yaptığımız forumlarda ve ankette üyelerimiz teknik eğitim taleplerinde bulunuyorlar. Komisyonlarımızca bunun çalışmalarını sürdürüyoruz. Online ortamın nimetlerini değerlendirmeye çalışıyoruz. Forumlara katılan, çalışan üyelerimiz de iş tecrübelerini paylaşıyorlar. Bu paylaşımlar, yeni mezunların motivasyonlarını olumlu etkiliyor. Ayrıca ekonomik düzeni de bahsederek, işsiz kalma sebeplerinin kendilerinde aramamaları gerektiğini de tartışıyoruz.

‘DEVASA PROJELER HALKA PAZARLANIRKEN AMA MÜHENDİS İSTİHDAMINDA İYİLEŞME YOK`

Mühendislerin yaşadığı sorunu ülkede yaşanan diğer süreçlerle birlikte değerlendirdiğinizde mevcut iktidar ile mühendislerin geleceği arasında nasıl bir ilişki kuruyorsunuz?

Mühendislerin, mesleğe dair güvenleri sadece 2002 sonrasında kötüleşmiyor. İşsizlik kaygıları, eğitimin niteliksizleşmesi şikayetleri daha eskilere dayanıyor. Bugünkü iktidar da, piyasalaşmanın önündeki her türlü engeli kaldırarak yolu düzledi diyebiliriz. Son 20 yılda mühendislik fakültelerindeki artışında bunun göstergelerinden birisi olduğunu söyleyebiliriz.

Devasa projeler halka pazarlanırken, istihdam söylemlerinden destek alınıyor fakat mühendis istihdamında belirgin bir iyileşme göremiyoruz. Mühendislerin denetim yetkileri ile oynayarak iş alanları daraltılıyor.

Özel sektörden uzaklaşmak isteyen meslektaşlarımız KPSS`den yeterli puan alsa dahi eşitsiz mülakatlarla yüzleşiyor. Kamunun mühendis istihdamı popülist politikalarla götürülüyor. Özel sektöre dair iş güvencesi geliştirmek gerekirken kamudaki meslektaşımızın bile çeşitli iş sözleşmeleri ile güvencesi tartışmaya açılıyor. 



TORBA YASA TEKLİFİNİ GERİ ÇEK

17.11.2020
 


Çok Okunanlar


KOMİSYON BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR

ELEKTRONİK MDK ÜYE TOPLANTISI

679. GÜNÜNDE ADALET NÖBETİ`NDEYDİK

DUYURU

TİP ŞİŞLİ İLÇE YÖNETİM KURULU`NDAN ŞUBEMİZE ZİYARET

19. İLTEK GÜNLERİ`NDE ŞUBEMİZ STANDI AÇILACAK

IŞIK ÜNİVERSİTESİ`NDE `NESNELERİN İNTERNETİ VE OTOMASYONU` SEMİNERİ

693. GÜNÜNDE #ADALETNÖBETİ`NDEYDİK.

ADALET NÖBETİ`NDE 700. GÜN

YAŞASIN 8 MART

Okunma Sayısı: 60


Tüm Gündem

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.