MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

SAATLERE AYAR ARANIYOR (OKSİJEN)



 
En doğusu ve batısı arasındaki gerçek zaman farkı 76 dakika olan ülkede, çocuklar gün ağarmadan okula giderken yaz saati yine tartışma konusu
 

 

Yaz-kış saati uygulamasının Bakanlar Kurulu kararıyla kaldırılarak enerji tasarrufu gerekçesiyle saat diliminin sabitlenmesinin üzerinden beş yıl geçti; ancak fayda-zarar tartışması sürüyor. Eski sistemi savunanlar, istenen tasarruf sağlanamadı, güvenlik sorunları oluşuyor derken tek saat dilimini savunanlar bunun sağlık açısından da daha yararlı olduğu, hatta trafik kazalarını azalttığı görüşünde. Çocuklu aileler öğrencilerin hava aydınlanmadan yollara düşmesinden şikayetçi. Peki uzmanlar ne diyor?

Fatsa önerisi

Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özdağ, kalıcı yaz saati uygulamasının enerji tüketimini artırdığını savunuyor: "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, kalıcı yaz saati uygulaması sayesinde 6.82 milyar KVVh‘lik, yani yaklaşık 4 milyar liralık bir tasarruf sağlandığını öne sürdü. Buna kaynak olarak da İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte hazırlanan rapor gösterildi ama bu rapor hiçbir zaman açıklanmadı. Çünkü ortada bilimsel bir rapor yok" Özdağ konunun çözümsüz olmadığı görüşünde:

"Saat dilimini 5 aylık kış döneminde İğdır‘ı merkez alarak başlatırsanız Türkiye‘nin yüzde 80‘ini mağdur edersiniz. EMO olarak yaptığımız çalışmaya göre Türkiye‘nin enerjiyi verimli kullanması açısından en uygun nokta, GMT+2.30 saat dilimi; yani Ordu‘nun Fatsa ilçesinden geçen 37.5 derece doğu meridyeni. Oysa şu anda Iğdır GMT+3 saat dilimi uygulanıyor."

Gün doğumuna göre mesai

Uludağ Üniversitesi Coğrafya Bölümü‘nden Doçent Doktor Ale Yiğit, yaz-kış saati uygulamasını gereksiz bulanlardan. "Bunun yerine yaz mesaisi ve kış mesaisi uygulanabilir. Yani mesai saatleri, gun doğumuna göre düzenlenebilir." Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doçent Doktor Ali Osman Kocalar ise kalıcı yaz saati uygulamasının Türkiye‘de tasarruf sağladığını düşünüyor. "Yaz-kış saati uygulamasında Türkiye‘nin batısında toplam 277 gün, doğusunda ise toplam 237 gün, gün ışığından yararlanmadan mesai yapılıyordu. Kalıcı yaz saati uygulamasında ise ülkenin batısında yalnızca 45 gün, doğusunda 85 gün, gün ışığından faydalanmadan mesai yapılmakta. Bu değerler neredeyse yüzde 801ik bir tasarrufu göstermektedir."

Kış gündönümü olan 21 Aralık günü güneş, İstanbul‘da 08.26‘da, Türkiye‘nin en doğusunda bulunan İğdır‘da ise 07.22‘de doğacak. Ülkenin doğu ve batı bölgeleri arasında bulunan bu geniş zaman farkı nedeniyle "doğu saati" ve "batı saati" uygulaması yürürlüğe konulabilir mi? Uzmanların tartıştığı çözümlerden biri de bu.

TARAFLAR NE DİYOR?

İlk olarak 1784 yılında Benjamin Franklin tarafından mum tasarrufu amacıyla öne sürülen yaz saati uygulaması, dünyada bir standart değil ama Batı dünyasının ezici çoğunluğu buna tabi. Saatlerini değiştirmeyen en büyük ülkeler Çin, Hindistan ve Japonya. Uygulama tüm dünyada tartışılıyor. İşte tarafların görüşleri:

• Tek saat dilimi uygulaması, bazı uzmanlara göre insan bedenine ve biyolojik saatine daha uygun.

• Kimi uzmanlara göre tek saat uyku kalitesini düşürüyor.

• Bazı araştırmacılar, karanlık sabahların enerji tüketimini artırdığını söylüyor.

• Kış saatinden yaz saatine geçiş döneminde trafik kazalarında artış görülüyor.

• Yaz-kış saati uygulamasında güvenlik sorununun azaldığı söyleniyor. Karşıt grup ise gece karanlığı daha uzun sure sürdüğünden suç oranının arttığını iddia ediyor.

 


 



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

TELE 1- SABAH PUSULASI

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

YAPICIYA EMO`DAN ÖDÜL, TÖREN 26 NİSAN`DA (CUMHURİYET)

Okunma Sayısı: 197


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.