MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

YAŞAMI DAR ETTİLER (GÜNLÜK EVRENSEL)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


 
Zam yağmuru devam ediyor; polis copu, gazı eşliğinde kentsel dönüşüm yıkımları ve sürgünleri sürüyor; öğretmenden doktora ucuz emek politikası yaygınlaşıyor. Zengini büyüten ekonomik model altında milyonlara yaşam dar ediliyor.
 

 

EKMEĞİ DE VURDU!

DOĞAL gaza yüzde 20.4, elektriğe yüzde 20 zam geldi. Son zamların ardından elektrik dokuz ayda yüzde 95, doğal gaz ise yüzde 165 oranında zamlandı. Elektriği yakmanın, kombiyi açmanın katlanan maliyeti ekmeği de vurdu. Undan elektriğe üretim maliyeti yüzde 180 ile 400 arasında artan fırıncıyı da vatandaşı da zor günler bekliyor.

HÜKÜMETİN TERCİHİ

Türkiye`nin Enerji Görünümü raporu enerji pahalılığının hükümetin politikalarının eseri olduğunu gösteren sebepleri sıraladı: İthal fosil yakıtlarda yüksek oranlı dışa bağımlılık, artan enerji ithalatı faturası, YEKDEM uygulamalarıyla özel şirketlere kaynak aktarılması, enerji fiyatlarında enflasyonun çok üzerinde yüksek artışlar.

DOĞAL GAZ VE ELEKTRİĞE DEV ZAM

Türkiye‘de konutlarda kullanılan doğal gaz ve elektrik fiyatlarına yüzde 20 zam yapıldı. Sanayide kullanılan doğal gaz ve elektriğe ise yüzde 50 zam yapıldı. Türkiye‘de doğal gaz ve elektrik fiyatlarına yeni zamlar geldi.

BOTAŞ, 1 Eylül‘den geçerli olmak üzere konutlarda kullanılan doğal gaz fiyatında yüzde 20.4, küçük ve orta ölçekli işletmelerde kullanılan doğal gaz fiyatında yüzde 47.6, sanayide kullanılan doğal gaz fiyatında yüzde 50.8 ve elektrik üretiminde kullanılan doğal gaz fiyatında yüzde 49.5 oranında artış yapıldığını açıkladı. Gelen zamlarla birlikte son bir yılda vatandaşa yüzde 180‘i, sanayiciye yüzde 430‘u aşan enerji zamları yansıtıldı.

Yıl içindeki doğal gaz zamları konutlar için yüzde 119.5‘i buldu. Bu oran birinci kademe küçük işletmelerde yüzde 219.2 iken, ikinci kademe büyük işletmelerde yüzde 51.5 ve elektrik üretim amaçlı tarife için ise yüzde 273.6‘ya ulaştı. Türkiye‘nin kullandığı doğal gazın yüzde 99‘dan fazlasını yurt dışından ithal ettiğini hatırlatan BOTAŞ, pandemi ve Ukrayna‘daki savaşın küresel enerji piyasalarındaki doğal gaz fiyatlarında yüksek oranda artışlara sebep olduğunu savundu.

BOTAŞ, "1 Eylül 2022 tarihi itibarıyla tüketicilerimizi imkanlar çerçevesinde asgari düzeyde etkileyecek şekilde doğal gaz satış fiyatlarında bir düzenleme yapılması maalesef zorunlu hale gelmiştir" açıklamasında bulundu. Açıklamada, "Bu artışlara rağmen, özellikle konutlarda kullanılan doğal gazda tüketicilerimize yüzde 80‘in üzerinde destek verilmeye devam edilmektedir" denildi. ELEKTRİK ZAMMI YÜZDE 20-30

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) da 1 Eylül‘den geçerli olmak üzere mesken ve tarımsal faaliyetlerde kullanılan elektriğin fiyatında yüzde 20, kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer abonelerin kullandığı elektriğin fiyatında yüzde 30, sanayide kullanılan elektriğin fiyatında ise yüzde 50 oranında artış yapıldığını açıkladı.

DÖRT KİŞİLİK AİLENİN ELEKTRİK FATURASI 399 LİRA OLDU

ELEKTRİK Mühendisleri Odası (EMO) tarafından yapılan hesaplamaya göre, zamla birlikte 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam standardı için tüketeceği varsayılan 230 kWh`lik faturanın toplam bedeli bir önceki aya göre yüzde 20 artarak 399 TL`ye çıktı.

EMO tarafından yapılan açıklamaya göre günlük 8 kWh olarak belirlenen ve 30 günlük 240 kWh`a denk gelen ilk kademe sınırında olan konutlar için elektriğe 2022 başından bu yana yapılan zam yüzde 209`a ulaştı.

ENFLASYONU TETİKLEYECEK

EMO şu değerlendirmelerde bulundu: "Sanayi, ticarethaneler ve tarımsal sulama için de yüzde 20 ile yüzde 50 arasında değişen oranlarda büyük bir zam yapıldığı da hesaba katıldığında elektrik zamlarının tüm toplum kesimleri için dayanılmaz bir hale ulaştığını söyleyebiliriz. Böyle yüksek bir maliyet artışı ile üretmek mümkün olmadığı gibi, Türkiye`nin içinde bulunduğu borç-faiz sarmalı, yüksek enflasyon ve ekonomik krizden çıkabilmesi de imkansız hale gelmektedir.

Üstelik doğalgaz fiyatlarına da 1 Eylül`den geçerli olmak üzere konutlar için yüzde 20, sanayi için yüzde 50 olmak üzere yine zam yapılmıştır.

Doğalgaz ve elektrik fiyatlarında yaşanan bu gelişmeler, yıllardır sürdürülen dışa bağımlı enerji politikalarının sonucudur. "Yerli ve milli" söyleminin perde arkasında ithal kaynakların egemenliği devam etmektedir. Cari açık üzerinde de büyük etkisi olan enerji ithalatı kapsamında kurdaki yükselmeler, zam yağmuru olarak fiyatlara yansıtılmaktadır. Enerjinin sanayinin ana girdisi olduğu dikkate alındığında ülke ekonomisi büyük bir açmaza sokulmuş bulunmaktadır. Enerjiye yapılan zamlar iğneden ipliğe yeni zamların da tetikleyicisi olacaktır. İnsanların günlük ihtiyaçlarını karşılamalarını doğrudan etkileyen bu zamlar, günümüzde temel insan hakları kapsamında sayılan enerji kullanım hakkını da büyük ölçüde kısıtlayacaktır.

"TEK ÇIKIŞ YOLU KAMUCU PLANLAMA"

Ülkemizde dayanılmaz boyutlara gelen enerji pahalılığından tek çıkış yolunun, bu alanın kar hırsından uzak bir şekilde merkezi bir plan ve kamusal bir anlayışla yeniden yapılandırılması olduğu açıktır. Hızlı ve kapsamlı bir kamulaştırmayı önüne koymayan hiçbir programın yoksul halkın evindeki yangını söndürme şansı yoktur. Siyasi iktidarı, yoksul halktan bir avuç enerji tekeline sermaye aktarımı anlamına gelen ve tüm toplumsal kesimler için sürdürülemez olduğu gün geçtikçe daha açık olarak görülen bu ekonomik modelden bir an evvel vazgeçmeye; bütün siyasi partileri de enerji alanında yeniden yapılandırma programlarını bu gerçek doğrultusunda kurgulayarak toplumla paylaşmaya davet ediyoruz. "

 


 



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

TELE 1- SABAH PUSULASI

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

Okunma Sayısı: 74


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.