MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ DERGİSİ 471. SAYI ÇIKTI


HABER


 
Elektrik Mühendisliği Dergisi’nin son sayısı, enerjide özelleştirme politikalarının yıkıcı etkileri ve yeniden kamulaştırmayı dosya konusu olarak işleyen “Özelleştirme=Pahalı Enerji” kapağıyla yayımlandı. Dergide, elektrik zamlarının nedeni, enerji yoksulluğu, yeni kamusallık, enerji ve gıda güvenliğinin yanı sıra mesleki alanlarımızdaki yükseköğretimin durumunu ortaya koyan yazılar yer alıyor.
 

 

Elektrik Mühendisliği Dergisi`nin 471. sayısında, son dönemde enerji fiyatlarının sürekli zamlanması konusu çerçevesinde, bu sürece nasıl gelindiği irdeleniyor ve çözüm için yapılması gerekenler aktarılıyor.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) 48. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, "EMO`dan…" başlıklı yazısında, 1980`den bu yana uygulanan özelleştirme ve serbestleştirme politikaları sonucu enerji alanının büyük bir çıkmaza girdiğini belirtiyor. Ulutaş, sorunları aşmak, krizden mümkün olan en çabuk şekilde ve en az hasarla çıkabilmek için yeniden kamulaştırma yapılması gerektiğini vurguluyor.

Dergide dosya yazıları, EMO 48. Dönem Enerji Daimi Komisyonu Başkanı Nedim Bülent Damar`ın "Elektrik Enerjisi Özelleştirmeleri Nelere Mal Oluyor? Tarifeler Neden Artıyor?" başlıklı yazısı ile başlıyor. Yurttaşların vazgeçilemez bir gereksinmesi olan elektrik enerjisinin gereğinden yüksek fiyatlarla satılarak rant yaratıldığını, üstelik bunun kamu eli ve yardımıyla yapıldığını belirten Damar, "Elektrik enerjisi temini bir mal temini olarak görülemeyeceği için bu hizmetin hiçbir aşamasına amacı kar etmek olan özel sektör kuruluşları dahil edilmemelidir" görüşünü dile getiriyor.

Dosya konusu, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz ve Çalışma Grubu Üyesi Orhan Aytaç`ın "Kamucu Toplumcu Enerji Politikaları" başlıklı yazıları ile devam ediyor. Yazıda, enerji gibi kamu hizmetlerinin neden kamu kuruluşları tarafından verilmesi gerektiği ayrıntılarıyla tartışılarak, bu doğrultuda önerilerde bulunuluyor.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyhan Erdoğdu, "Yoksulluğun Karanlık ve Soğuk Yüzü: Enerji Yoksulluğu" başlıklı yazısında, enerjide özelleştirmeye ve işgücü piyasalarındaki düzensizleşmeye paralel olarak yaygınlaşan enerji yoksulluğu olgusu, nedenleri, ölçümü ve yapılan sosyal yardımlara değiniyor. Son yıllardaki fiyat artışlarının enflasyonun ve ücret artışlarının üstüne çıkması ve ülkedeki artan işsizlik oranlarının enerji yoksulluğu yaşayan hanelerin durumunu daha da zorlaştırdığını belirten Erdoğdu, enerjide yeniden kamucu politikalara dönülmesi gereğinin altını çiziyor.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Oyan da, "Ekonomik ve Toplumsal Bunalımı Aşabilmek: Yeni Kamusallık, Enerji ve Gıda Güvenliği" konulu yazısında, geçmişten bugüne sürecin nasıl geliştiğini anlatarak, temel sorununun dışa bağımlılık olduğunu kaydediyor. İktidarın Türkiye`yi çoklu krizlere sürükleme aşamasında olduğunu anlatan Oyan, yazısında çözüm için neler yapılabileceğini aktarıyor.

Dosya yazıları EMO Denizli Şube Yönetim Kurulu Yazmanı Doç. Dr. Engin Çetin`in "Tarımsal Sulamada Kullanılan Şebekeden Bağımsız Fotovoltaik Sistemlerin Durumu" başlıklı yazısı ile tamamlanıyor. Çetin, söz konusu sulama sistemlerinin tasarımından kurulumuna, işletmeye alınmasından periyodik test ve ölçüm prosedürlerine kadar tüm aşamalarında EMO`nun da içinde yer alacağı bir kontrol-denetim mekanizmasından geçirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Dergide daha sonra Elektrik Mühendisi Orhan Örücü`nün "Yükseköğretim Çare Mi, Çıkmaz Mı?" başlıklı yazısı yer alıyor. Haziran 2022`de yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), yerleştirmeler ve halen okuyan öğrencilerin yanı sıra, meslek alanımızdaki üniversitelerin sahip oldukları akademik kadro ve dünyadaki sıralamalarına ilişkin bilgilerin yer aldığı yazıda, daha iyi bir yükseköğretim sistemi için öneriler sıralanıyor.

Derginin bu sayısında, son dönemde öne çıkan yeni teknolojiler ve buluşlara ilişkin kısa haberler de aktarılıyor.

Elektrik İstatistikleri ve Necla Dulkadiroğlu`nun hazırladığı kitap tanıtımı ile dergi yazıları sona eriyor.

Her zaman olduğu gibi Tayfun Akgül`ün güncele ilişkin bir karikatürünün olduğu "Fennikarikatürler" sayfasıyla dergimiz tamamlanıyor.

Elektrik Mühendisliği Dergisi`ne aşağıdaki bağlantıdan elektronik ortamda ulaşabilirsiniz.

 

 

Bağlantılar

www.emo.org.tr/yayinlar/dergi_goster.php?kodu=1291&dergi=1
 


TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

TELE 1- SABAH PUSULASI

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

YAPICIYA EMO`DAN ÖDÜL, TÖREN 26 NİSAN`DA (CUMHURİYET)

Okunma Sayısı: 818


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.