MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

SİBER VATAN VE SAVUNMA ULUSAL ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ



 
Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi ve Ankara Ticaret Odası`nın ortaklaşa düzenlediği “Siber Vatan ve Savunma Ulusal Çalıştayı” 31 Ekim 2022 Pazartesi günü ATO Meclis Salonu`nda geniş bir katılım ile gerçekleştirildi.
 

 

 

Çalıştay saygı duruşu ve İstiklâl Marşı`nın okunması ile başladı. Açılışta ilk olarak konuşan EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, "Siber saldırıların ve siber suçların sürekli artış gösterdiği, saldırıların zekileştiği, sürekli kalıcı tehditlerin arttığı, ve siber tehdit vektörlerinin boyut değiştirdiği siber dünyayı daha iyi anlamak, önlem almak ve koruyucu tedbirler geliştirmek ve özellikle de siber vatan ve savunmayı tam anlamıyla gerçekleştirmek için yapılan çalışmalara ilave olarak yeni kavram, konsept veya yaklaşımların geliştirilmesine, veri sözlüğü çalışmalarının tamamlanmasına, özellikle de yeni ontolojik çalışmaların yapılması ve paylaşılmasına ihtiyaç vardır." dedi. Sağıroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü; "Sayın Bakan Yardımcım, Başkanlarım, Müdürlerim, Değerli Katılımcılar ve Meslektaşlarım, Basınımızın Değerli Mensupları, Sevgili Öğrenciler, EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu adına hepinizi saygıyla selamlıyorum. ATO ile ortaklaşa düzenlediğimiz etkinliğimize hepiniz hoş geldiniz, şeref verdiniz.

EMO Ankara Şubesi olarak göreve geldiğimizden bugüne kadar, Odamızın itibarını daha da artırmak, üye ilişkilerini geliştirmek, EMO-Genç yapılanmasını güçlendirmek, meslektaşlarımıza daha iyi hizmet vermek, seçimlerde söz verdiğimiz projelerimizi hayata geçirmek, Odamızı uluslararasılaştırmak, sektör-kurum-üniversite işbirliklerini arttırmak, yeni meslek alanları oluşturmak ve Odamızı geleceğe taşımak için çalışmalarımızı ve mücadelemizi sürdürüyor, Meslek Odamızı daha etkin hale getirmek için çaba gösteriyoruz. Barış Ormanı, 100 temel eser üretim ve EMO Mentor gibi projelerimizi hayata geçirmeye başladık. 9 aylık süre içerisinde 3 çalıştay yaptık. 2 ulusal ve 4 uluslararası etkinliği destekledik, davetli konuşmacı olarak katıldık. Üretim tesislerine teknik geziler ile sosyal etkinlikler düzenliyor, haftalık webinarlar yapıyoruz. Üniversitelerimizle ve kurumlarımızla protokoller yaparak işbirliklerimizi artırıyoruz. EMO Ankara Şubesi olarak engellemelere rağmen aksamadan bülten çıkartıyoruz. Yeşil Mutabakat, Elektrikli Araçlar, Blokzincir, Akıllı Şebekeler, 5G, Siber Güvenlik, Yapay Zeka, Büyük Veri, Veri Bilimi, Veri Mahremiyeti, Sanal Gerçeklik, Sanal Kurgu (Metaverse), Dijital İkiz gibi yeni alanlarda etkinlikler düzenliyoruz. Bu yeni alanların Meslek Odamıza kazandırılması ve meslektaşlarımıza bunların aktarılması için çalışıyoruz. Bu etkinliğimiz de bunlardan birisidir.

Değerli katılımcılar; siber güvenliğin önemini hepinizin bildiğini düşünüyorum. Siber ortamlardaki tehditler, tehlikeler, riskler, açıklıklar, ihlaller, saldırılar, ifşalar hatta savaşlar; geliştirilen politikalara, uygulanan strateji ve eylem planlarına, yapılan denetim ve testlere, faydalanılan çok sayıdaki standartlara, kullanılan pek çok teknolojik çözümlere, araç ve gereçlere, yayımlanan rehber ve genelgelere, yapılan ulusal ve uluslararası tatbikatlara, açılan programlara, yapılan akademik yayınlara, üretilen tezlere, önleyici etkinliklere, hatta alınan tüm önlemlere rağmen her geçen gün artmaktadır. Kuantum hesaplama yöntemleri de dikkate alındığında, tehditlerin artarak devam edeceği de ortadadır. Bu yıl içerisinde ülkemizde sağlık, enerji dağıtım ve savunma sektöründe meydana gelen veri sızıntılarının yüzbinleri etkilemesi buna örnek verilebilir. Sonuç olarak her zamankinden daha çok bu konulara ağırlık verilmesi, bu alanda yapılan çalışmaların gerek sayı ve nitelik gerekse yeni çözüm ve yaklaşımların hayata geçirilmesine bağlıdır. Ülkemizde bu konuda önemli çalışmalar yapılmakta, önlemler alınmakta, siber güvenlik ve savunmada ITU Siber Güvenlik İndeksinde üst sıralarda yer alsak ta, akademik olarak üretilen çıktılar, alınan patentler, geliştirilen ürün ve teknolojilerde istenilen seviyelerde olmadığımız, ülke siber güvenlik farkındalığımızın da düşük olduğu ortadadır. Dünyada Web of Science verilerine göre yapılan çalışmalara bakıldığında, sadece siber güvenlik alanında 25.226 akademik yayın olduğu, bilimsel olarak ülkemizin bu alana katkısının ise %1 e yakın olduğu görülmektedir.

Siber saldırıların ve siber suçların sürekli artış gösterdiği, saldırıların zekileştiği, sürekli kalıcı tehditlerin arttığı, ve siber tehdit vektörlerinin boyut değiştirdiği siber dünyayı daha iyi anlamak, önlem almak ve koruyucu tedbirler geliştirmek ve özellikle de siber vatan ve savunmayı tam anlamıyla gerçekleştirmek için yapılan çalışmalara ilave olarak yeni kavram, konsept veya yaklaşımların geliştirilmesine, veri sözlüğü çalışmalarının tamamlanmasına, özellikle de yeni ontolojik çalışmaların yapılması ve paylaşılmasına ihtiyaç vardır.

Bu etkinliğimizin amacı; burada belirttiğim konuları daha kapsamlı tartışmak, üniversite-sektör-kurum uzmanları ile beraber farklı ve yeni çözüm yollarının geliştirilmesine katkılar sağlamak, dijital topraklarımızı veya varlıklarımızı sonuçta siber vatanımızı tüm taraflar veya paydaşlar ile hep birlikte savunmak için durum tespiti yapmak, yeni yaklaşımlar, çözümler ve fikirler geliştirilmesine katkılar sağlamaktır.

Son olarak, bu etkinliğimize ev sahipliği yapan ATO`ya ve Başkanımız Sayın Gürsel Baran`a, çalıştayımızın düzenlenmesine destek veren Sn. Halil İbrahim Yılmaz`a, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisine, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna, ve etkinliğimize katkı veren tüm kurum, üniversite ve sektör temsilcilerimize ve etkinliğimize sponsor olan EMCEKARE, DIVVY DRIVE ve LABRIS NETWORKS`e, etkinliğimizi destekleyen Cigre Türkiye`ye, Bilgi Güvenliği Derneğine, Elektrik Tesisat Mühendisleri Derneğine, EMO Genç, IEEE Genç, ACM Genç ve özellikle de GaziCyber öğrenci topluluklarımıza, medya kuruluşlarımıza, EMO Ankara YK üyelerimize, özellikle de Yazmanımız Hatice Bilge Algın`a ve son olarak en büyük katkıyı veren çok değerli davetli konuşmacılarımıza huzurunuzda teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunarım.

Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi ve Ankara Ticaret Odası ile ortaklaşa düzenlediğimiz Siber Vatan ve Savunma Ulusal Çalıştayı`nın verimli bir etkinlik olmasını, paydaşlar arası işbirliklerini arttırılmasını ve sonuç ta siber vatan ve savunma çalışmalarına katkılar sunmasını diliyorum. Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan`a, ATO Başkanı Gürsel Baran`a, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu`na, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkan Yardımcısı Yavuz Emir Beyribey`e,  BTK Haberleşme Genel Müdürü Gökhan Evren`e ve tüm katılımcılara teşekkür eder, saygılar sunarım."

"Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler hayatın her alanını derinden etkiliyor"

Şeref Sağıroğlu`nun ardından kürsüye gelen Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, siber vatan kavramının son yıllarda adını sıkça duyulmaya başlandığının altını çizerek şöyle konuştu; "Ankara Ticaret Odası olarak Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi ile ortaklaşa düzenlediğimiz "Siber Vatan ve Savunma Ulusal Çalıştayı`na hoş geldiniz, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Siber vatan kavramı, son yıllarda adını daha sıkça duymaya başladığımız önemli bir konu. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler hayatın her alanını derinden etkiliyor. Devletlerin güvenlik politikaları da değişen dünya ile birlikte dönüşüme uğruyor. Vatan savunmasının karşılığının bu değişimle birlikte geliştiğini, genişlediğini görüyoruz Önceden vatan savunması denildiğinde aklımıza toprak bütünlüğümüz, kara, deniz ve hava sınırlarımız geliyordu; oysa şimdi dijital dünyada da sınırlarımız olduğunun ve bunu korumamız gerektiğinin farkındayız. Egemenlik ve bağımsızlığımız için tıpkı gerçek dünyada olduğu gibi dijital dünyada da savunmayı sağlamak durumundayız. Vatan sınırı tanımı ile birlikte savunma araçları da farklılaştı. Bundan 100 yıl önce tankla, tüfekle, süngüyle vatan savunulabiliyorken, bugün topyekûn savunma için bilgisayarlar, kodlar, yazılımlar ve adını sayamadığımız niceleri devrede. İnternet ve bilgisayarlar birbirine bağlanabildiğinden beri, verilerimiz dijital ortama taşındı. Kişisel bilgilerimiz, bankacılık işlemleri, tapular, vergiler, faturalar, reçeteler hemen her şeye artık dijital dünyadan ulaşabiliyoruz. Önceleri evimizde, kasalarda, sandıklarda sakladığımız önemli evraklar, kamu binaları önünde almak için sıra beklediğimiz belgeler bir tıkla bilgisayarımıza indirilebiliyor. Dijital dünyadaki dönüşüm ve gelişimin hızına yetişilmiyor. Tam bir değişime ayak uyduracakken yenileri gündeme geliyor. Hatırlayacaksınız, Rusya-Ukrayna savaşı ve enerji krizi konuları gündeme gelmeden önce "metaverse" dünyanın gündeminde en üst sıradaydı. Metaverse dünyasında ev, arsa alanlar, mağaza açanlar hemen her gün haberlere konu oluyordu. Şu anda ülkelerin içinde bulunduğu ekonomik koşullar, doğalgaz ve elektrik başta olmak üzere hammadde tedarikinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle her ne kadar eskisi kadar gündemde olmasa da bu evrendeki çalışmaların devam ettiğini biliyoruz. Kıymetli konuklar, İnsanları bireysel olarak ilgilendiren Siber dünya, yaşanan gelişmeler sonucunda ülkeleri de yakından ilgilendiren bir mecra haline geldi. Dijital mahremiyete yönelik tehdit algısı sadece insanların değil ülkelerin de sorunu. Az evvel ifade ettiğim gibi vatan savunması tüfekle, süngüyle yapılırken sınırları belli bir coğrafyayı koruma derdiniz varken, bu yeni siber dünyada sınırınız çok daha geniş. Savaş aletiniz de tahmin edemeyeceğiniz kadar çok. Bu yeni dünya, avantajlarıyla insanoğluna hizmet ederek hayatı kolaylaştırırken, yeni kavram ve tehditlerle de karşımızda duruyor. Böylece siber dünyada siber vatan savunması gündeme geliyor. Yani ülke çıkarlarını sanal ortamda da koruyabilmek. Bunun için önlemler almak, savunmak için ihtiyaç duyulan teknik ve donanıma sahip olmak ve gerekirse saldırı stratejilerini belirlemek.

Kıymetli Konuklar, Ankara Ticaret Odası olarak pandemi süreciyle biz de Odamızda dijital dönüşüm çalışmalarına hız verdik. 1923`ten bu yana arşivimizde yer alan tüm evrakları zamanla tahrip ve yok olma riskine karşı dijital ortama aktardık. Bu süreci bilişim sektörünü temsilen yönetim kurulumuzda yer alan Adem Ali Yılmaz kardeşim yönetti. E-nabız gibi çok önemli programların üreticisi olan Adem Ali Yılmaz, üyelerimize sunduğumuz hizmetlerin büyük bölümünü elektronik ortama taşıdığımız ATONET Üye Hizmet Platformu`nun hayata geçirmesinde de aktif rol üstlendi. Bu vesileyle kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum.  Ticaret de artık dijitalleşiyor ve ticarete dair birçok bilgi dijital ortama aktarılıyor. Kamu kurumları ile entegre çalışmalar yürütülüyor. Siber vatan, siber güvenlik konuları ticaret dünyasını da yakından ilgilendiriyor. Ankara Ticaret Odası olarak Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi ile birlikte bu çok önemli memleket meselesinin mercek altına alınmasını sağlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Elektrik Mühendisleri Odası zaten teknik ve güncel konulara bilimsel bakış açısıyla yaklaşmak konusunda çok deneyimli bir Oda. Ankara Şube Başkanı Prof. Dr. Sayın Şeref Sağıroğlu gerek bilim insanı kimliğiyle gerekse kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu yöneticisi vasfıyla siber vatan kavramını en ince detayıyla açıklayan ve konuya dikkat çeken bir kişi oldu. Ben kendisini kutluyorum. Kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları olan Odalar, bir yandan kamu adına görev yürütürken diğer yandan sivil toplum kuruluşu olarak ele alınması tartışılması gereken konuları gündeme getiren, tarafların bir araya gelerek görüş bildirmesini sağlayan ve uzlaşma kültürünü ortaya koyan başarılı örnekler sergiliyorlar. Karate gibi savunma temelli sporlarda oyuncu yetiştirirken "Şartlar seni zorlamadan sen şartları zorlayacaksın" öğüdünü verirler. Yani sen kendini gelişmeye zorlamazsan, şartlar seni daha fazla zorlayarak geliştirir. Bu söz bugünün gündemi olan siber güvenlik konusu için de söylenebilir. Siber vatana herhangi bir tehdit yokken savunma stratejisi geliştirmezseniz, şartlar sizi üzerek gelişmeye zorlar. Bugün burada siber güvenlik konusunun detaylarıyla ele alınması şartlar zorlamadan gelişimin en güzel örneğini oluşturuyor. Ben daha fazla vaktinizi almadan konuşmamı sonlandırmak istiyorum. Burada ele alınacak detayların ülkemizin siber güvenliği konusunda yeni perspektifler ortaya koyacağı inancıyla sizleri yeniden sevgi ve saygıyla selamlıyorum."

 "Yüzyıllardır süregelen savaşlar dijital dünyada günümüzde de devam ediyor"

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkan Yardımcısı Yavuz Emir Beyribey de açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi; " Sayın Bakan Yardımcım, saygıdeğer başkanlarım, sektörün kıymetli temsilciler Siber Vatan Ulusal Çalıştayı`nda emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Malumunuz Ekim ayının son günündeyiz. 2024 yılında başlatılan siber güvenlik farklılık ayı olarak belirlenmiş. Saygıdeğer katılımcılar ülkemizin sadece coğrafi sınırları, toprakları, hava sahaları, kara suları aslında temsil etmiyor. Dijital kimliklerimiz, dijitalleşmeyi sağlayan tüm yapılan bunu besleyen kritik verileri kastediyorum aslında bunların tamamı siber uzayın bir parçası anlamına geliyor. Dijital dünyanın sınırı yok. Siz otururken dünyanın bir ucunda bir saldırgan enerji kesintilerine sebep olabiliyor. Saldırgan kim nerede? Bomba yok, füze yok. Siber savaşlarda saldırılar sessiz, ülkelerin savaş mühimmatı zararlı yazılımlar, dezenformasyon kavramları. Yüzyıllardır süregelen savaşlar dijital dünyada günümüzde de devam ediyor. Siber uzay 5. Savaş ortamı olarak ülkeler için en önemli alana dönüşüyor. Dünyanın en ünlü savaş teorisyenlerinden birisi der ki; "en iyi strateji savaşmadan kazanmaktır" der. Savaşmadan kazanmak mümkün mü? Geçtiğimiz günlerde siz de takip ettiyseniz, Arnavutluk İran`ı siber saldırı ile suçlayarak tüm İranlı diplomatları ülkeyi terk etmesini istedi. Görülüyor ki diplomatik ilişkilerin tamamen kesilmesi kararı alacak kadar kritik bir saldırı düzenlenmiştir. Ukrayna-Rusya savaşında da benzer durumlara şahit olduk. Geleceğin teknolojileri geleceğin güvenliğini değiştirmiş durumda. Yeni teknolojilerin gelmesiyle beraber bunlara karşı savunma yapacağız diyoruz. Yapay zekâ ne tür yıkıcı etkiler oluşturacak bunu henüz bilmiyoruz. Yeni nesil teknolojilerle, siber saldırılara karşı birçok savunma sistemi var.

Bulut alt yapısında saldırgan bir makine, savunma da makine haline dönüşecek. Bu bizim gelecekte üç beş sene sonra karşılaşacağımız şeyler. Artık saldırganlar da savunma da yapay zekâ. Bu büyük tehditler karşısında öyle bir siber savunma mekanizması kurmalıyız ki kimse bize saldırmaya cesaret edemesin. Uluslararası arenada siber güçlü devlet ve caydırıcı güç haline getirecektir. Aslında büyük resim bu. Güçlü siber devleti nasıl sağlarız. Askeri ve politik konumunu yanında devletin tüm kurumların koordinasyon içinde çalışmasıyla bunu sağlayabiliriz. Kurumların birbirleri arasındaki ilişkilerinin açık ve belirgin tanımlanmalı. Savunma gücümüzün artırılması siber gücün anahtarıdır. Ürettiğiniz satın aldığınız kullandığınız bütün teknolojinin edindiğiniz bütün bilgilere hâkim olmalısınız. Kıymetli konuklar güçlü siber güçlü Türkiye için tüm kurumların koordine içinde emin adımlarla ilerliyoruz. Nihayetinde hepimiz gelen dev dalganın karşısında durmaya çalışıyoruz. Dijital alt yapılarımızın korunması için güçlü dalga kıranlar inşa etmek zorundayız. Etkinliğin verimli geçmesini diliyor hepinizi saygıyla selamlıyorum."

"Siber saldırılar her 11 saniyede bir gerçekleşiyor"

Etkinliğin açılışında son konuşmayı Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan yaptı. Sayan, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği‘nin (ITU) Küresel Siber Güvenlik Dizini Raporu‘na göre Türkiye‘nin siber güvenlikte erişilen düzeyde 200‘e yakın ülke arasında Avrupa‘da 6‘ıncı, dünya genelinde ise 11. Sırada olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü; "Sayın Başkanım, değerli misafirler ve kıymetli katılımcılar. İçinde bulunduğumuz yüz yılın en önemli kişisel ve toplumsal güvenlik risklerinden olan siber güvenlik konusuna yoğunlaşacağız Siber Vatan Ve Savunma Çalıştayı`nın düzenlemesinde emeği geçen EMO Ankara Şubesi ve Ankara Ticaret Odası`na teşekkür ediyor, bu önemli organizasyonda sizlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyduğumu bir kez daha belirtmek istiyorum.

Gerek EMO Ankara Şubesi`nin gerek ATO`nun Siber Vatan Ve Savunma Ulusal Çalıştayı düzenlemesi anlamlı birçok kuruluşlarımıza örnek olması açısında önemli. Biliyorsunuz günümüzde bilgi iletişim teknolojileri hayatımızın her alanına girmiş durumda küresel çalışma sayısı 5 milyara ulaştı dünya nüfusunun yüzde 63`ünü oluşturduğu ortada. Her geçen gün bir anlamda siber güvenlik tehditlerine de maruz kalıyoruz. İnsanlık tarihinde bilgi üretimi, bu günkü kadar hızlı olmadı. Şu örnek veriliyor sıkça, insanlık tarihinin tamamı kadar sürede elde edilen veri miktarı sadece geçtiğimiz yıl içinde üretilmesi gibi bir durum söz konusu. İnternet ve internete bağlı teknolojileri son 20 yılda birçok alanda farklı şekilde kurumlar düzeyinde bilgi teknolojileri ihtiyacı olduğunu ve arttığını görüyoruz. Bugün artık dijital dönüşüm dediğimiz olgu bir seçim ya da tercih değil adeta zorunluluk. Hepimizin maruz kaldığı ya da işlerini kolaylaştırdığı bir zorunluluk. Bu teknolojiler güçlü alt yapılarla mümkün olduğunu biliyoruz. Bugüne kadar yaptığımız doğru yatırımlar, karada, havada uzayda güçlü altyapılarımız ile bu gelişmeleri destekleyecek kapasitede ulaştırma bakanlığı ilgili bütün kurumlarla birlikte yapıyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, Savunma Sanayi Başkanlığımız, bütüncül bir şekilde konuya yaklaşarak bilgi teknolojileri iletişim kurumunda işin kalbi durumunda ulusal siber olaylara müdahale ekibimiz bulunmakta ve 7/24 esasına göre de çalışmalarını yapmaktadır. Ülkemizdeki duruma bakacak olursak, 89.5 milyon geniş internet abonesi bulunuyor. Gerek kamu gerek özel sektör faaliyetlerini bu ortama taşıyor. Bugüne kadar haberleşme denince insanlar arasındaki haberleşmeden fazlaca söz ediliyordu. İnsanlar arasındaki haberleşme bütün haberleşmenin yüzde 10`unu civarında kalacak diğer kısım makineler arasında olacak. Dünya Ekonomik Forumu`nun raporuna baktığımızda siber saldırılar iklim değişikliği kısa süre önce yaşadığımız saldırılardan sonra en büyük küresel risklerden bir tanesi. Üçüncül büyük küresel risk siber saldırılar. Araştırmalara göre her 11 saniyede bir siber saldırı gerçekleşiyor. Siber saldırıların amacı maddi çıkar temininin ötesine geçti bir ülkenin alt yapısını çökertmek, hayati yapıları işlemez hale getirmek, ülkelerin itibarını zedelemek gibi sonuçları olmakta. Avrupa bilgi güvenliği ve ağ ajansı yayınlanan rapora göre kritik alt yapılara gerçekleştirilen saldırılarda enerji, alt yapı saldırılarının ana hedef olarak seçildiği görülüyor. Günümüzde otomobilden ev eşyasına kadar her türlü nesne internete bağlı, bu anlamda siber güvenlikle ilişkili. Siber güvenlik alanında yerlilik ve millilik alanında çalışmalar sürdürülüyor. Siber saldırılara yönelik en ilginç bilgi bu saldırıları gerçekleştiren yüzde 70`inin dışardan kalan yüzde 30`unun içerdeki kişilerden oluşması her 3 saldırıdan bir tanesi saldırıya uğrayan kurumdaki kişiler tarafından yapılmakta. Siber güvenliği ulusal güvenlik meselesi olarak görüyoruz. Sibel güvenlik doğası gereği sosyal hukuksal bakımdan ele alınması gereken konu. Siber güvenliğin sağlanmasında gerek uluslararası düzeyde gerek ulusal çapta işbirlikleri koordineli çalışmalar hayati önem taşıyor. Siber olaylara müdahale ekiplerinin sayısı 2100`ü aştı. Siber güvenlik uzmanlarının sayısı 6 bin 500`e ulaştı. Yerli ve milli imkânları kullanıyoruz. Ülkemiz 200`e yakın ülkede dünyada 11`nci sırada Avrupa`da 6`ncı sıraya yükselmiş durumda."

Konuşmacılara teşekkür belgesi verilmesinin ardından çalıştayın ilk oturumuna geçildi.

Siber Vatan, Siber Güvenlik ve Savunma Oturumu – 1

Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu‘nun Oturum Başkanlığında gerçekleştirildi. "Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi Çalışmaları" başlıklı konuşması ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - BTK Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkrzi USOM-BTD Daire Başkanı Onur Aktaş, "Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Siber Güvenlik Ekosistem Çalışmaları" başlıklı konuşması ile T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi Genel Koordinatörü ve Siber Güvenlik Dairesi Başkanlığı Birim Müdürü Duygu Fidancıoğlu, "Dijital Vatan Kavramı, Varlıklar ve Sınırlar" başlıklı konuşması ile Labris Networks Yönetim Kurulu Üyesi ve EMO Ankara Şubesi Üyesi Oğuz Yılmaz, "Endüstriyel Kontrol ve Enerji Sistemleri, Siber Vatan ve Güvenlik" başlıklı konuşma ile Emcekare Mühendislik Genel Müdürü ve EMO Ankara Şubesi Üyesi Aykut Açıkgöz ve Cybernet‘ten Gökay Türksönmez, "Siber Vatan ve Caydırıcılık" konuşması ile İstanbul Gelişim Üniversitesi‘den Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Şenol ve son olarak da "Siber Vatan ve Savunmaya Ontolojik Bakış" başlıklı konuşması ile Alaaddin Keykubat Siber Akademi Vakfı Danışmanı Dr. Hüseyin Bayazıt bu oturumda yer aldılar. Birinci oturum teşekkür belgeleri takdimi ile son buldu.

Siber Vatan, Siber Güvenlik ve Savunma Oturumu – 2

Siber Vatan ve Savunma Ulusal Çalıştayı‘nın ikinci oturumu Bilgi Güvenliği Derneği Başkanı ve Aselsan Genel Müdür Yardımcısı Taha Yücel‘in oturum başkanlığında gerçekleşti. "Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Siber Yönetişim Çalışmaları" başlıklı konuşması ile T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Siber Güvenlik Dairesi Başkanlığı Birim Müdürü Yusuf Tancan, "Siber Vatan Varlıklarını Koruma ve Güncel Çözümler" başlıklı konuşması ile Divvy Drive A.Ş. Genel Müdürü Yusuf Tulgar, "Siber Terörizmle Mücadelede Açık Kaynak İstihbaratı" başlıklı konuşması ile Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı‘ndan 4. Sınıf Emniyet Müdürü Hüseyin Akarslan ve "Siber Güvenlik Operasyonları" başlıklı konuşması ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - BTK USOM İleri Güvenlik Operasyon Koordinatörü Mahmut Esat Yıldırım bu oturumda yer aldılar. Taha Yücel başka bir programa katılması gerektiği için oturumdan erken ayrıldı. Yücel‘in yerine EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Yazman Üyesi Hatice Bilge Alğın oturumu yönetti. Teşekkür belgeleri takdimi ile etkinliğin ikinci oturumu son buldu.

Siber Vatan, Siber Güvenlik ve Savunma Oturumu – 3

Etkinliğin son oturumu olan Siber Vatan, Siber Güvenlik ve Savunma Oturumu - 3, Gazi Üniversitesi Adli Bilişim Ana Bilim Dalı Başkanı ve EMO Ankara Şubesi Üyesi Prof. Dr. Mustafa Alkan‘ın oturum başkanlığında gerçekleşti. Son oturumda "Üniversitelerde Siber Güvenlik ve Savunma" başlıklı konuşması ile Gazi Üniversitesi FBE Bilgi Güvenliği ABD Başkanı Doç. Dr. Murat Dener, "Kalkınma Ajansları Siber Vatan Programı" başlıklı konuşması ile Siber Vatan Program Koordinatörü Kadir Kağan İnanoğlu, "Başarı Hikâyesi: Bartın Siber Vatan Projesi" başlıklı konuşması ile Bartın Siber Vatan Proje Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Eyüp Burak Ceyhan, "Siber Vatan, Karanlık ve Derin İnternet (Dark ve Deep Web) ve Tehdit Operasyonları - 1" başlıklı konuşması ile GaziCyber Öğrenci Topluluk Başkanı Mustafa Öztürk ve "Siber Vatan, Karanlık ve Derin İnternet (Dark ve Deep Web) ve Tehdit Operasyonları - 2" başlıklı konuşması ile GaziCyber Öğrenci Topluluk Başkan Yardımcısı Burak Özlü yer aldılar. Teşekkür belgeleri takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimi ile etkinliğin oturumları son buldu.

Toplantıya, EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cevdet Aslan, Yönetim Kurulu Yazmanı Hatice Bilge Alğın, Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul Kadir Işık, Şube Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Ayhan Şahin, Teknik Yönetmelikler Komisyonu üyesi Ali Fuat Bilgin, Elektronik Meslek Dalı Komisyonu Üyesi Mustafa Çölbeyi Yıldız, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, BTK Haberleşme Genel Müdürü Gökhan Evren, Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Osman Coşkun ile ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz da katıldı.

Çalıştay EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu`nun kapanış değerlendirmesi, Yönetim Kurulu üyelerince destekleyenlere ve sponsorlara plaket verilmesi ve hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.

 



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


ÜYELERİMİZ İÇİN ÜCRETSİZ UDEMY EĞİTİMİ: MÜHENDİSLER İÇİN YAPAY ZEKA ARAÇLARI

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

İYİ BAYRAMLAR...

Okunma Sayısı: 295


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.