MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ANKARA KENT KONSEYİ ÇEVRE VE İKLİM MECLİSİ TOPLANTISI’NA KATILDIK


HABER


 
Ankara Kent Konseyi Çevre ve İklim Meclisi toplantısı 25 Kasım 2022 Cuma günü gerçekleştirildi. EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Yazman Üyesi Hatice Bilge Alğın’ın da yürütmesinde olduğu Çevre ve İklim Meclisi toplantısına EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu ve Yazman Üye Hatice Bilge Alğın Şubemiz adına katıldı. Şube Başkanımız Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu toplantıda Şube çalışmalarımız, yapılan etkinlikler, çalıştaylar ile ilgili katılımcılara bilgi vererek, Yeşil Mutabakat`ı destekleyen tek şubenin EMO Ankara Şubesi olduğunu vurguladı. Bileşeni olduğumuz AKK ile birlikte ortak yürütülebilecek projeler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
 

Ankara Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri, Meclis Başkanları, Çalışma Grubu sözcüleri ile misafir katılımcıların tanışmasının ardından çalışma programı özeti aktarıldı. Meclis Temiz ve Yenilenebilir Enerji Çalışma Grubu Sözcüsü H. Bilge Algın Şubemiz Enerji Komisyonunun çalışmalarından bahsetti. Enerji Komisyonu rapor ve görüşlerinin Meclis vasıtasıyla kentimizin karar organlarına ulaştırılması ve aksiyon planlarında etkin olunması konusu vurgulandı.

Meclis Çalışma Grupları için yönetimin belirlenmesinin ardından Yürütme Kurulu Üyesi Tekin Altuğ tarafından "Cop27" sunumu yapıldı.

COP 27`nin  06-18 Kasım 2022 tarihleri arasında Mısır`ın Şarm El-Şeyh şehrinde gerçekleştirildiği belirtilen sunumda , Taraflar Konferansı (Conference of the Parties, COP)  Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi`nin (UNFCCC) en üst düzey karar alma organı olduğu kaydedildi.

1997 yılında kabul edilen Kyoto Protokolü`nün 2005 yılında yürürlüğe girdiği bu protokolün temel amacının gelişmiş ülkelerin sera gazı salınımlarını azaltmaya yönelik olduğu üzerinde durulan sunumda, Doha Anlaşması, Paris Anlaşması ile ilgili bilgiler sunuldu.

Sunumda COP 27  sonuçlarıyla ilgili şu tespitler yer aldı: "6-18 Kasım tarihlerinde Mısır`ın Şarm El-Şeyh kentinde düzenlenen COP27 oturumları uzatmalarla 20 Kasım günü sabaha karşı tamamlandı. Uygulama COP`u olarak tanıtılan İklim Zirvesi`nin çıktıları güçlü adımlar atmaktan uzak kaldı.

COP26 sonuç belgesinde kömürün iklim krizinin sebebi olarak yer almasından ve "etkisi azaltılmamış kömür kullanımının azaltılmasına dair çabaların artırılması" (basit ifadeyle kömür kapasitesinin azaltılması) atfından sonra COP27`de fosil yakıtlara karşı daha kararlı bir adım bekleniyordu ancak fosil yakıtlardan çıkış COP27 sonuç metninde de yer almadı.

COP27`nin en büyük çıktısı ise iklim krizine karşı daha kırılgan olan ülkelerin krizin etkileri ile mücadele etmesi için oluşturulan Kayıp ve Hasar Fonu oldu. Bir hak talebi olan Kayıp ve Hasar Fonu ile birlikte COP27`ye damgasını vuran konu ise insan hakları ihlalleri, kısıtlamalar ve tutuklanan aktivistler oldu. COP27`nin en umut veren çıktısı, yoksul ve kırılgan ülkelerin ve sivil toplumun uzun yıllardır talep ettiği Kayıp ve Hasar Fonu‘nun oluşturulması oldu. Sivil toplumun ve kırılgan ülkelerin yoğun çabası sonucu, Mısır COP Başkanlığı`nın ilerlemeye dair oldukça yetersiz tutumuna rağmen müzakerelerin uzatma saatlerinde Kayıp ve Hasar Fonu`nun kurulmasına dair anlaşmaya varıldı.

COP27 öncesi Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, Almanya, İrlanda gibi çeşitli ülkeler Kayıp ve Hasar konusunda finansman desteği sağlayacakları sözünü vermişlerdi. Bu ülkelerin finansman sözleri yeni olmasa da Kayıp ve Hasar finansmanı konusunda bir başlangıç oluşturdular. Kayıp ve Hasar Fonu‘nun pek çok detayı belli olmasa da önümüzdeki yıl boyunca bir ‘‘geçiş komitesi`` Fon‘un nasıl işleyeceği konusunda ayrıntıları oluşturacak. Komitenin amacı Fon‘un eşitlikçilik prensibi ile işlemesini, en büyük kirleticilerin tarihsel borçlarını ödemesini ve en kırılganların Fon‘dan yararlanabilmesini ve Fon‘un sürekli yeni finansman kaynakları ile beslenmesini sağlamak olacak Uygulama" COP`u uygulama konusunda sınıfta kaldı. İklim krizini derinleştiren küresel sera gazı emisyonları sert şekilde düşürülmediği sürece artacak olan yıkımlarla mücadele etmeye yetecek bir finansman mümkün değil. Dolayısıyla azaltım ile Kayıp ve Hasar birbirinden ayrı düşünülemez.

COP26 sonrasında ülkelerden Ulusal Katkı Beyanlarını (NDC) COP27`ye kadar 1,5 derece hedefi ile uyumlu şekilde güncellemeleri talep edilmişti. COP27 karar metninde 1,5 derece yerini korusa ve 2030 yılına kadar küresel emisyonların %43 azaltılması ihtiyacından bahsedilse de COP27`de ülkeler yeni adımlar atma konusunda yetersiz kaldı.

2026`ya kadar devam edecek Azaltım Çalışma Programı (MWP) bu konuda atılan olumlu bir adım ancak bu adımın mevcut hızlı ve kolektif azaltım çalışmaları ihtiyacının yanında oldukça yetersiz kalıyor."

Türkiye`nin İklim Hedefi`ni güncellediği belirtilen sunumda "Bu yeni beyana göre Türkiye 2030 yılına kadar emisyonlarını 2020`ye oranla yaklaşık %33 artırmayı, ve emisyon artışını 2038 yılına kadar sürdürmeyi hedefliyor. İran, Tayland, Vietnam, Endonezya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye hesapladıkları sera gazı emisyon artış senaryosu üzerinden bir azaltım hedefi veren ülkeler. Pek çok ülke bugünden itibaren emisyonlarını azaltma hedefini paylaşırken artıştan azaltım hedefleri oldukça geride kalmış görünüyor." denildi.

"Adaptasyon, iklim eyleminin finansmanı, yenilenebilir enerji" konu başlıklarının değerlendirildiği sunum "Kayıp ve hasarCOP27, iklim adaletine yönelik küçük bir adımı işaret ediyor, ancak gezegen için çok daha fazlasına ihtiyaç var. Bazı semptomlar tedavi edildi ancak hasta ateşinden kurtarılamadı." denilerek sona erdi.

Ankara Kent Konseyi Çevre ve İklim Meclisi toplantısı görüşlerin sunulmasının ardından sona erdi.



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


ÜYELERİMİZ İÇİN ÜCRETSİZ UDEMY EĞİTİMİ: MÜHENDİSLER İÇİN YAPAY ZEKA ARAÇLARI

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

İYİ BAYRAMLAR...

Okunma Sayısı: 146


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.