MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

“BİLİŞİMDE BEYİN GÖÇÜ: GELECEĞİN TÜRKİYE’Sİ İÇİN BİR YOL HARİTASI BELİRLEME ÇALIŞTAYI”NA KATILDIK


HABER


 
Türkiye Bilişim Derneği (TBD) koordinasyonunda ve TÜBİSAD, TGBD ve TUYAFED desteği ile “Bilişimde Beyin Göçü: Geleceğin Türkiye’si İçin Bir Yol Haritası Belirleme Çalıştayı” 1 Aralık 2022 tarihinde Bilkent Cyberpark’ta hibrit olarak düzenlendi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ağırlıklı olmak üzere Bakanlıklar, sektör temsilcileri, üniversiteler, teknokentler ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin yer aldığı Çalıştaya Şubemiz adına EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Yazman Üyesi Hatice Bilge Alğın katıldı.
 

Çalıştayın açılışını TBD Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Aktepe yaptı. Açılış konuşmasının ardından TBD Merkez İcra Kurulu Başkanı Dr. Aydın Kolat "Bilişimde Beyin Göçü" başlıklı sunum yaptı. Kolat`ın ardından TBD Ankara Şube`den Dr. Duygu Özalp, Dünya genelinde beyin göçü, Türkiye`de yaşanan beyin göçü hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Masa çalışması şeklinde gerçekleştirilen etkinlikte Şube temsilcimizin de bulunduğu 3 numaralı masada şu isimler yer aldı; "Hatice Bilge Algın (TMMOB EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Yazman Üyesi) Fikret Akman, (TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Yazman Üyesi), Tolga Özdemirel, (TNB Teknoloji, BT Müdürü), Abdullah Reşit Gülhan (TBD İcra Kurulu Üyesi, Sinerji Türk Vakfı Mütevelli ve Yönetim Kurulu Başkanı), Mustafa Çalış (TÜYAFED Yazılımcılar Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı), Alper Sarman (Karel Elektronik A.Ş. Bilgi ve İletişim Teknoloji Mühendislik Direktörü.), Meltem Harput, (ICterra Bilgi ve İletişim Teknoloji A.Ş. İnsan Kaynakları Yöneticisi),

Çalıştayda beş ana başlık üzerinde görüşülerek çözüm önerileri tartışıldı.

1)Türkiye`de yaşayıp yurtdışında uzaktan çalışanlar, 

2) Türkiye`den yurtdışına çalışmak için gidenler,                                                                                           

3) Yurtdışından Türkiye`ye çalışmaya gelenler,                                                                                                

4) Yurtdışında yaşayıp Türkiye`de uzaktan çalışanlar,                                                                                    

5) Yurtdışında çalışmaya gidenler

Yazılımcıların maaş ve yan hakları, yurtdışı maaş avantajı, sektördeki personel istihdam zorlukları, yetkin yazılımcı açığı, üniversitelerdeki eğitim programlarındaki eksiklikler, bu alanda meslek liselerinin olmayışı, ülkemizin dijitalleşme hızının beklenenin altında olması, çalışma süresi ve koşulları, ülkemizdeki teknoloji geliştirme alanında kullanılan bileşenlerdeki ( yazılım, elektronik, makine teçhizat ve benzeri araçlar) kısıtlılıklar, yurtdışındaki yüksek maaş tercihleri, büyük teknoloji firmalarının merkezlerinin yurtdışında olması, yabancı firmaların lokal yöneticilerinin yurtdışından tercih edilmesi, yazılımcıların CV`lerine yurtdışı şirket tecrübesi ekleme isteği, yurtdışında çalışan veya dönen vatandaşlarımızın iş hayatında yaşadığı olumlu/olumsuz tecrübeler, üzerinde durulan konular arasındaydı.

Beyin göçünün önüne geçilmesi için getirilen çözüm öneriler şöyle sıralandı; " Türkiye`deki teknoloji geliştirme alanında kullanılan bileşenlerin (yazılım, elektronik, makine teçhizat) artırılarak geliştirilmesi; devlet desteklerinin artırılması, kamu alanlarında lokal çalışanı olan firmaların desteklenmesi, ülkemize alanla ilgili nitelikli insanların gelmesi için teşvik ve düzenlemelerin yapılması, TBMM tarafından gerekli yasal düzenlemeler ile uygulama bütünlüğünün sağlanması, proje teşviklerinin artırılması, yurt dışı proje konsorsiyumlarına ülkemize girişte destek olunması, TÜBİTAK ve Bakanlıklar nezdinde güdümlü projelerin artırılması bu şekilde nitelikli ve sürdürülebilir teşviklerin sağlaması, teknoloji geliştirme bölgelerindeki muafiyetlerin daha cazip hale getirilmesi, çalışma süre ve koşullarının güncellenmesi, Bakanlıklar tarafından şirketlerin üzerindeki SGK ve vergi yükünün azaltılması, yazılım şirketleri için tekno kentlerde muafiyet sağlanması."

Küresel beyin göçünün özetlendiği çalıştayda, ulusal-uluslararası mevcut yayınlardaki anket/inceleme sonuçlarından yararlanıldı. Türkiye`ye gelen beyin göçü ve Türkiye`den giden beyin göçünün incelendiği çalıştayda, beyin göçünün nedenleri ve önlenmesi için çözümler arandı.

Beyin göçünün Türkiye`ye faydaları/zararlarının incelendiği çalıştayda çözüm ve eylem plânları oluşturulması hedeflenmekte. Beyin göçünün "Yetenek transferi projesi" ile ilişkili olarak da değerlendirildiği çalıştayda Türkiye`ye faydaları ve varsa olası olumsuz yönlerinin iyileştirilmesi için çözüm önerileri oluşturulması hedeflenmekte.

Çalıştay sonrası hazırlanacak rapor Aralık 15-16 Aralık 2022 tarihinde Ankara`da yapılacak TBD Ulusal Kurultayı`nda düzenlenecek bir panelde tartışılacak.

 

 



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

Okunma Sayısı: 281


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.