MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 GAZİANTEP ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 ADIYAMAN   GAZİANTEP   KAHRAMANMARAŞ   KİLİS 
 

 
FORMLAR
 
ŞUBEMİZ ÜYELERİNE FİRMALAR TARAFINDAN YAPILAN İNDİRİMLER VE SÖZLEŞMELER
 

EMO Gaziantep Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 7

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

YEŞİL ENERJİDE GÜNCEL GES MEVZUATLARI VE DEPOLAMA TEKNOLOJİLERİ PROGRAMI GERÇEKLEŞTİ


HABER


 
Şubemiz ve Gaziantep Sanati Odası İşbirliğinde Yeşil Enerjide Güncel GES Mevzuatları ve Depolama Teknolojileri Programı gerçekleşti.
 

T.C Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gaziantep Sanayi Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubemiz iş birliğinde gerçekleştirilen "Yeşil Enerji‘de güncel GES Mevzuatları ve Depolama Teknolojileri" konulu toplantı, enerji sektörünün  yoğun katılımı ile gerçekleşti.

Toplantıya;

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Bakan Yardımcısı Sn. Abdullah TANCAN, Gaziantep Vali Yardımcısı Sn.Muhammet ÖNER, Gaziantep Milletvekili Sn Ahmet UZER,Gaziantep Sanayi Odası Onursal Başkanı Sn. Abdülkadir KONUKOĞLU, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Sn. Adnan ÜNVERDİ, Elektrik Mühendisleri Odası Sube Başkanı Sn.İslim ARIKAN, EPDK Elektrik Piyasası Dairesi Lisansız Üretim Grup Başkanı Sn. Serkan AKTAŞ;  ASPİLSAN Enerji Batarya Geliştirme ve Üretim Direktörü Sn. Şule HÜSREVOĞLU,  GSO ve Şubemizin Yönetim Kurulu ile Üyeleri,  meslektaşlarımız ve  sektörden birçok temsilci katıldılar.   

 

Bakan Yardımıcısı Sn. Abdullah TANCAN

Dünyada ve Ülkemizde Enerji" konulu bir sunum gerçekleştirdi.  

Sn.TANCAN, sektörden gelen önerileri dinleyerek, soruları yanıtladı. Teşekkür plaketi, Gaziantep Sanayi Odası Onursal Başkanı Sn. Abdulkadir KONUKOĞLU tarafından takdim edildi. 

Moderatörlügünü Şube Başkanımız  Sn.İslim ARIKAN‘ın yaptıgı "Yeşil Enerji‘de güncel GES Mevzuatları ve Depolama Teknolojileri" konulu panelde; 

EPDK Elektrik Piyasası Dairesi Lisansız Üretim Grup Başkanı Sn. Serkan AKTAŞ;

"Lisansız GES ile Elektrik Üretim ve Depolama Yönetmeliği/Uygulamaları "konusunda detaylı bir sunum gerçekleştirerek, sektörden gelen sorulara cevap verdi. Sn. AKTAŞ‘a teşekkür plaketi Şube Başkanımız ve GSO Başkan Yardımcısı Sn.Başar Küçükparmak tarafından  takdim edildi.

 

ASPİLSAN Enerji Batarya Geliştirme ve Üretim Direktörü Sn. Şule HÜSREVOĞLU;

"Dünyada ve Ülkemizde Batarya Teknolojileri" konulu sunum gerçekleştirerek, sektörden gelen soruları yanıtladı. Sunum sonunda Sn. HÜSREVOĞLU‘na teşekkür plaketi, GSO Başkanı Sn. Adnan Ünverdi ve Şube Başkanımız tarafından  takdim edildi.

Katkılarından, katılımlarından dolayı Bakan Yardımcımız Sn. Abdullah TANCAN‘a ve tüm protokole, değerli konuşmacılarımıza,  GSO ve Subemiz üyelerine, değerli meslektaşlarımıza ve tüm katılımcılara   teşekkür ederiz.

 

ŞUBE BAŞKANIMIZ İSLİM ARIKAN‘IN AÇILIŞ KONUŞMASI;

Şube Baskanı Sn. İslim Arıkan protokolü ve katılımcıları selamladıktan sonra, aşagıdaki konuşmasını gerçekleştirdi:

Sn.Protokol, değerli katılımcılar toplantımıza hoş geldiniz. 

Gündemimiz; Dünyanın ve Ülkemizin en güncel konularından olan enerji. Bu güncel konunun başında yer alan Bakan Yardımcımız Sn. Abdullah TANCAN`ın, bu toplantıda olması, bizleri ziyadesi ile memnun etmektedir. Bilindiği üzere; Sn.Bakan Yardımcımızın; çalışma döneminde, kendisinin de büyük katkıları ile, Ülkemizin ihtiyacı olan birçok yönetmelikte, ileriye dönük hazırlıklar yapılmıştır. İleri aşamalarının da çok kısa zamanda yapılacağını düşünüyoruz. Hem sektöre değerli katkılarından, hem Gaziantep`e özel zaman ayırarak, Gaziantep`e enerji konusundaki katkılarından dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Bugün Panelimizde, konuşmacı olan, EPDK`dan  Lisansız Üretim Grup Başkanı Sn. Serkan AKTAŞ`a,  Aspilsan Üretim Müdürü         Sn Şule Hüsrevoğlu`na katlımlarından dolayı çok teşekkür ediyoruz. 

Bu etkinliği Gaziantep Sanayi Odamız ile yapmak, ayrıca çok değerli. Katıldığımız toplantılarda, Sanayi Odamızın her alanda olduğu gibi, yeşil mütabakata doğru, yapılan çalışmalarla öncü sanayi odalarından birisi olduğunu görüyoruz ve gurur duyuyoruz. Odamız ile yapılan bu değerli işbirliğinden dolayı Sn. Başkanım Adnan Ünverdi`ye ve kıymetli ekibine teşekkür ediyoruz. 

Değerli protokol, değerli katılımcılar;

Enerjinin önemi ve ne kadar etkin olduğu; 1.sanayi devriminden sonra, yani buharla enerji üretiminden sonra anlaşılmıştır. Enerji bildiğiniz üzere, birçok formda bulunmaktadır. 

Enerjinin elektrik formuna geçmesinden sonra, elektriğin eş zamanda üretilip, eş zamanda tüketilmesinin zorlukları ve zorunluluğu anlaşılmıştır. 

Öncelikle 20. Yüzyılın 2. yarısından sonra, çevre problemi, sera gazı salınımlarının etkilerinin hissedilmesi ile elektrik enerjisinin üretiminin ve yönetiminin önemi ortaya çıkmıştır.

21. Yüzyılın başında,  yenilenebilir enerji kaynaklarından, Güneş enerji santrallerinin yıl boyu aynı saatler içerisinde üretim yapması, Rüzgar enerji santrallerinin yıl boyu farklı saatlerde üretim yapması, elektrik üretim planlamasının zorunluluğunu ve zorluğunu ortaya çıkarmaktadır. 

Dolayısı ile özellikle Güneş, Rüzgar ve üretim planlaması yapılamayan rezervsiz hidrolik enerji kaynaklarının elektrik formunda depolanarak, elektriğin talep edildiği saatlerde kullanılmasının maliyet ve çevresel açıdan önemi her geçen gün artmaktadır.

Bilindiği üzere, rezervli hidrolik kaynaklar zaten, potansiyel olarak depolanmaktadır. 

Artık depolama sistemleri hayatımıza girecektir. 

Altını çizmek isteriz ki; 

Enerji depolamak enerjinin iktisadı olacaktır.

Değerli katılımcılar; 

Türkiye‘de ve dünyanın birçok Ülkesinde,  elektrik şebekesi,  tek,  bütün bir parçadır. Bu sisteme enterkonnekte sistem diyoruz.  Bilinmelidir ki; genel olarak, yapısı itibarı ile, enterkonnekte sistemi ile elektriğin üretimi ve dağıtımı çok zor bir iştir. Sadece elektriği üretmek, sorunu çözmemektedir.  İletim ve dağıtım şebekesinin kesitleri, uzunlukları, tüketim noktaları ve üretim noktaları, elektrik yönetimin de en önemli önemli etkenlerdir. Bu konuda enerji çalışanlarımıza teşekkürü de borç bilmekteyiz.

Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi olarak sektörü çok yakından takip ediyoruz. Zaman zaman önerilerimizin ilgi görmesi, bizi de motive etmektedir. 

Bugün de konumuza özel iki hususa değinmek istiyorum.

Birincisi; Ülkemiz için gerekli olan bölgesel baz santraller.

Enterkonnekte sistemde, Rüzgar, güneş, hidrolik ve jeotermal kaynaklı elektrik santrallerinin, birbirine çok yakın yerlerden hibrit olarak çalıştırılması, bölgesel baz santralleri gibi etkilere sebep olacaktır. 3 lü hibritlerin faydalarını ve zaruriyetini ilerki süreçlerde daha da iyi anlayıp, göreceğiz. Bundan dolayı bu yatırımlara öncelik tanınacağını düşünüyoruz. 

İkincisi; Güneş enerji santralleri yatırımlarına ilişkin zaman zaman karşılaştığımız bir konuya açıklık getirmek isteriz. 

Örneğin maksimum talep ettiğiniz güç 1 MW ise,  sisteminiz de akü yok ise, bu santral uygun şartlarda, günde, 2,3  saat ancak 1MW gücü teorik olarak  karşılayabilir. Sabah ve öğleden sonra üretim düşer. Gece zaten güneş olmadığında  üretemez. Diğer saatlerdeki enerji ihtiyacınızı da güneşten karşılamak ve ada bazı çalışmak istiyorsanız, yaklaşık 5 katı yani 5MW kurulu güce ve akü grubuna ihtiyacınız bulunmaktadır. 

Şu anda belirli saatlerde güneşten elde edemeğimiz elektrik, ulusal  şebeken sağlanmaktadır.  Yani elektrik şebekemiz depolama görevi görmektedir. Şu anki yönetmelikle, yıllık tüketimi baz alınarak, tükettiğini  mahsuplaşması, hem Ülke hem yatırımcı açısından yararlı ve akılcıdır. 

Ancak örneğin 10 yıl sonra, Ülkemizin elektrik üretiminin yüzde 25`i güneşten karşılanırsa, mevcut şebeke kapasitesi akü görevini  göremeyebilir. Bu durumda depolamanın önemi daha da anlaşılacak ve artacaktır. 

Son olarakta, Gaziantep EMO`muzun 2 AB projesinden bahsederek, konuşmama son vereceğim.  

Birinci Projemiz; enerji verimliliği ve tasarrufuna katkı sağlayacağına inandığımız bir proje.

Bir uygulama geliştirdik. Evlerde kullandığımız 23 elektrikli cihazımızı tanıttık. Uygulamada, tanımlanan cihaz güçlerini ve cihazlarınızın çalışma saatlerini giriyorsunuz. Her bir cihazınızın aylık tüketimini kWh ve TL olarak görebiliyorsunuz. Evde kullandığımız cihazlarımızı tanımayı, tasarruflu ve verimli kullanmayı hedeflemekteyiz.    

Diğer projemiz; elektrikli şarj istasyonları ile ilgili. Şarj istasyonlarının kurulum, bakım modüllerini ve simulasyon programlarını yapacağız. 

Bu iki projeyi de  İlimizin değerli okulu Kanuni Sultan Süleyman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile yürütüyoruz. Kendilerine de teşekkür ediyoruz. 

Diğer paydaşlarımız da İspanya Ticaret Odası, Macaristan, Bulgaristan`dan Üniversite, teknik lise ve özel sektördür. 

Bilgilerinize sunar;

Sayın Bakanıma, Sn. Vekilime, değerli konuşmacılarımıza, değerli meslektaşlarıma,  siz değerli katılımcılarımıza teşriflerinizden dolayı teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.



GÜNEYDOĞU ENERJİ FORUMU 2021 TAMAMLANDI

06.12.2021
 


Çok Okunanlar


Okunma Sayısı: 98


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.