MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

“YAPAY ZEKÂ ELEKTRİK, ELEKTRONİK, BİYOMEDİKAL VE HABERLEŞME MÜHENDİSLERİ İÇİN FIRSAT MI, TEHDİT Mİ?” SEMİNERİ DÜZENLENDİ


HABER


 
EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu tarafından25 Ocak 2023 Çarşamba günü 19.00’da EMO Toplantı Salonu’nda, `Yapay Zekâ Elektrik, Elektronik, Haberleşme ve Biyomedikal Mühendisleri İçin Fırsat mı, Tehdit mi?` başlıklı seminer gerçekleştirildi.
 

 

EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri Cevdet Aslan, Murat Subaşı, Yedek Üye Kenan Erpir ve Şube Müdürü Mustafa Öztürk‘ün katıldığı seminerin takdim konuşmasını EMO Ankara Şubesi 26. Dönem Yönetim Kurulu Yazman Üyesi Hatice Bilge Alğın yaptı. Konuşmasına, seminer katılımcılarını EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu adına selamlayarak başlayan Alğın, "EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu olarak mazbatamızı alalı tam bir yıl oldu. Bizlere güvenenleri mahcup etmeden, onurla, azimle, heyecanla ve hiç durmadan çalışarak devraldığımız bayrağı daha da yukarılara taşımak için gayret ve çaba içerisindeyiz. Cumhuriyetimizin 100. Yılının coşkusuna, şanına yakışır, dünyanın değişim ve dönüşüm mottosuyla uyumlu vizyonumuzla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Odamıza, mesleğimize, üyelerimize ve tüm paydaşlarımıza değer katma hedefimizle, yönetişim ilkemizden hareketle tüm komisyonlarımızın görüşlerini alarak, süreçlerimize üyelerimizi, paydaşlarımızı dahil ederek ortak aklın gücüyle hareket ediyoruz. Yönetime geldiğimiz günden bugüne kadar öncelikle ana faaliyet alanlarımızla ilgili olan kurumlarımızı, bakanlıklarımızı ziyaret ettik. Bu ziyaretlerde üyelerimizin yetki alanlarını korumak ve yeni iş alanlarında standartların hazırlanmasına katkı vermek, sektörün değişim ve dönüşümüne ayak uydurmak, yeni iş alanları oluşturmak üzere bir takım çalışmalar başlattık. Bildiğiniz üzere Çarşamba akşamları sizlerle yüz yüze seminerler yapmaya başladık. Bu akşamki konumuz; "Yapay Zekâ Mühendisler İçin Tehdit mi, Yoksa Bir Fırsat mı?". Malumunuz teknoloji şirketleri on binlerce kişiyi işten çıkarıyorlar. Resesyon riski işin sadece rasyonalize edildiği kısım. Esas sebep yapay zekânın gelecek 4-5 senede pek çok işi ortadan kaldıracak olması ve yapay zekâ teknolojilerine yatırım yapma kararı. Bu gelişme bizi nasıl etkiliyor? Gecikmeli de olsa İstanbul sonra da tüm Anadolu şirketleri benzer bir trendi takip edeceklerdir. Ya işimizi ve uzmanlığımızı teknoloji ile uyumlu kılacak ve yapay zekâ teknolojilerine hükmedeceğiz ya da oyun dışı kalacağız. Bireyler ve Şirketler için gelecek dört senenin en önemli riski bu olarak öngörülüyor. Bizler de Ankara Şube olarak dijital dönüşüme ayak uydurmak amacıyla odamızın süreçlerini dijitalleştirmeye çalışıyoruz. E-genel kurul yapmak istiyoruz. Üyelerimizin üyelik işlemlerini, proje onay ve tahsilat işlemlerini, eğitim kayıt ve sertifikalandırma süreçlerini dijital ortamlarda yapmak ve tüm verilerimizi KVKK ile tam uyumlu olarak dijital arşivlemek istiyoruz. Bu akşam yapay zekâ mühendisler için tehdit midir fırsat mıdır sunumuyla kıymetli başkanımız Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu bizlere bu konuda bir seminer gerçekleştirecek. Sözü kendisine bırakıyor çok teşekkür ediyorum." dedi.

 

EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu "Yapay Zekâ Elektrik Elektronik Haberleşme ve Biyomedikal Mühendisleri İçin Fırsat mı, Tehdit mi?" başlıklı sunumuna başladı. Yapay Zekâ`yı, "İnsanın düşünme, anlama, kavrama, iletişim kurma, yorumlama ve öğrenme yapılarını anlayarak benzerleri ortaya çıkaracak yeni yaklaşımların bilgisayar yardımıyla geliştirilmesi ve insanlığın hizmetine sunulabilmesi" olarak tanımlayan Sağıroğlu sunumuna, yapay zekâ yapıları, yapay zekâda öğrenme ve yapay zekâ çözümleri ile ilgili bilgiler vererek devam etti.

Bir yapay zekâ modeli olan Chat GPT ile ilgili bilgiler veren Sağıroğlu, Chat GPT`nin başlangıçta 10 şimdilerde ise 31 araştırmacı mühendisten oluşan OpenAl laboratuvarlarında oluşturulduğunu ve 570 GB veri ile eğitilen, 175 milyar bağlantılı, 90 katmanlı, bugüne kadar eğitilmiş en büyük yapay zekâ modeli olduğunu belirtti.

Chat GPT modelinin ilk versiyonunun 2018 yılında oluşturulduğunu ve son versiyonun 2021 yılına kadar yazılmış ve dijital ortamda bulunan tüm eserler, tüm ansiklopediler, kitaplar ve internette bulunan tüm verileri okuyup anlamış bir model olduğunu ve çok dilli sohbet geliştirebildiğini vurgulayan Sağıroğlu,  Chat GPT`nin kullanıcılar için avantajlarını ise; veri toplama ve eğitim sürecine ihtiyaç olmaması, hızlı bir şekilde kullanıma hazır olması, çok fazla veriyle eğitilen ama kullanımda az veriyle zeki cevap üreten bir model olması, çok yönlü kullanım için ideal bir ortam sağlaması, Çoklu dilli sohbet yapma yeteneğine sahip olması, düşük güç tüketimi olması ve mobil cihazlar için ideal olması olarak özetledi.

Sunumunda Chat GPT ile ilgili teknik bilgilere ve farklı yapay zekâ sohbet robotları (sohbot) olduğuna da yer veren Sağıroğlu, EMO-Gençlerin ve üyelerimizin Chat GPT`den nasıl faydalanabilecekleri üzerine örneklemelerde bulundu. Chat GPT`ye; lise öğrencilerin düşünme ve problem çözme gibi yeteneklerini geliştirmelerini engelleme, yanıtlarında sıklıkla cinsiyetçilik ve ırkçılık gibi yargıları içerme, pek çok konuda yanlış cevap verme ve yapay zekâ destekli ödevlerin yasaklanması gibi önlemler alma gibi gerekçeler ile yurt dışında bazı kısıtlamalar getirildiğini aktaran Sağıroğlu, yapay zekânın sohbet, anlama, cevap verme, eser üretme, şiir yazma gibi birçok özelliği olmasına karşın Zeki olduğunu ama aklı olmadığını, empati yapamadığını, rezonansa gelip aşık olamadığını, güzel şeyleri takdir edemediğini, zevk veya haz alamadığını, ağlayamadığını ve mizah yapamadığını vurguladı. 

Seminer, yapay zekâ uygulaması ChatGPT ile dinleyiciler arasında canlı sohbet ve soru cevap ile devam etti. Şeref Sağıroğlu`nun yapay zekâ ve uygulamaların; bilimi rehber edinen, bilenler, üretenler okuyan ve kendini geliştiren ve en önemlisi aklını kullananlar için bir fırsat; ama bunları kullanmayan, üretmeyen ve kendisi geliştirmeyenler için ise bir tehdit olduğunu vurgulayan görüşlerini aktarmasıyla seminer son buldu. 


  

Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu "Yapay Zekâ Elektrik Elektronik Haberleşme ve Biyomedikal Mühendisleri İçin Fırsat mı, Tehdit mi?`?" başlıklı sunuma erişmek için tıklayınız.

 

 

 

Dosyalar

(2751 KB)



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

Okunma Sayısı: 274


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.