MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ DERGİSİ`NİN 472. SAYISI ÇIKTI



 
Elektrik Mühendisliği Dergisi’nin 6 Şubat depremlerini konu eden yeni sayısı, “Yüzyılın Felaketi Değil, İhmalkârlık Öldürdü” kapağıyla yayımlandı. Bölgedeki yıkım, yaşanan çaresizlik ve süreç yönetimindeki beceriksizliğe dikkat çekilen dergi yazılarında, doğa olaylarının felakete dönüşmemesi için mesleki alanlarımızda bilim ve teknik kurallarına uygun hareket edilmesi gereğinin altı çiziliyor. Dergide ayrıca seçimlere giderken enerji zamlarının sektörlere etkisi, ilgili meslek odalarının bakış açısıyla aktarılıyor.
 

 

Elektrik Mühendisliği Dergisi`nin 472. sayısı çıktı.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) 48. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, dergideki "EMO`dan…" başlıklı yazısında ülkemizin, tarihinin en büyük deprem felaketini yaşadığını, onbinlerce insanımızın yitirildiğini ve kimi yerleşim yerlerinin tamamen yok olduğunu ifade ediyor. "Yıllardır bilimi ve tekniği hiçe sayan kentleşme politikaları, imar afları, yapı denetiminin özelleştirilmesi gibi insan hayatının önüne geçen rant hırsının bedeli çok ağır ödendi" diyen Ulutaş, bir deprem ülkesi olan Türkiye`de, yıkım ve can kayıplarını önlemek ve en aza indirmek için önlem alınması ve kamunun bu önlemleri uygulayacak yapılanmayı oluşturması gerektiğini vurguluyor.

Dergide daha sonra 6 Şubat depremlerinin ardından meydana gelen yıkım, arama-kurtarma ve yardım faaliyetlerindeki aksaklıklar, EMO`nun girişimleriyle gerçekleştirilen çalışmalar ve gelecekte benzer felaketlerin yaşanmaması için neler yapılabileceğine dair görüşler paylaşılıyor. EMO`nun "Deprem Bölgesinde Elektrik ve Telekomünikasyon Şebekeleri Kamulaştırılsın" ve "Baz İstasyonu Paylaşımıyla Kapsama Alanı Genişletilmeli" başlıklı basın açıklamalarına yer veriliyor.

EMO Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, dosya kapsamında yer alan "6 Şubat Depremi Milat Olmalı" başlıklı yazısında, kapitalizm doğası gereği felaket ürettiğini ve felaketlerin kapitalizm için aynı zamanda sermaye birikiminin devamlılığını ve derinleşmesini mümkün kılan birer fırsat olduğunu belirtiyor. Ulutaş, "Bizim ölüm gördüğümüz yerde onlar kâr görürler; yıkım gördüğümüz yerde fırsat. Yıkılan kentler, tarım alanlarının, doğal zenginliklerin yağmalanması için ve inşaat şirketleri üzerinden yeni birikimlerin oluşturulması için birer lütuftur onlar için. Evsiz kalmış, göç etmiş, her türlü güvenceden yoksun kılınmış milyonlar, karın tokluğuna çalıştırılabilecek muazzam bir işgücü demektir" diyor.

Dergi yazıları EMO Yönetim Kurulu ve TMMOB Heyetinin deprem bölgesine yaptıkları ziyaretlerin haberleri ile devam ediyor.

Depremde yaşamını yitiren 11 meslektaşımızı andığımız ve başsağlığı dilediğimiz bölüm ile dosya yazıları tamamlanıyor.

Enerji Zamlarının Sektörlere Etkisi…

Daha sonra, 14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimi ve milletvekili genel seçimleri öncesinde enerji zamlarının sektörlere etkisini incelediğimiz yazılara yer veriliyor. İlk olarak EMO Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, "Enerji Alanı Kamulaştırılmadan Bu Yıkım Kaldırılamaz" başlıklı yazısında, enerjide "özelleştirme ve piyasalaştırmanın", toplumsal ve ekonomik anlamda ciddi maliyetler yüklediğini belirterek, tüm özelleştirmelerin durdurulması başta olmak üzere çözüm için neler yapılması gerektiğini öneriler şeklinde sıralıyor.

İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç, "İnşaat Mühendisleri Açısından Ekonomik Krizin Sonuçları ve Çözüm Önerilerimiz" başlıklı yazısında, sektördeki maliyet artışları, yapı üretimi, denetimi, sürdürülebilirlik ve güvenlik, istihdam ve işsizlik de dahil olmak üzere yaşanan sorunlar ve çözüm için yapılması gerekenlere değiniyor.

Maden Mühendisleri Odası II. Başkanı Veyis Sır, "Artan Enerji Maliyetlerinin Madencilik Sektörüne Etkileri" başlıklı yazısında, madencilikte enerjinin yoğun olarak kullanıldığını ve enerji maliyetleri kontrol edilemez biçimde yükseldiğinde üretici ve emekçinin olumsuz etkilendiğini vurguluyor. Sır, dışa bağımlılığı önleyecek politikaların önemine dikkat çekiyor.

Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener, "Sanayi ve Enerji Politikaları Üzerine" konulu yazısında, emperyalizmin dayattığı neoliberal uygulamalara dikkat çekerek, çıkış yolu için öncelikle "kamuculuk, demokratikleşme, çalışma koşullarının köklü bir şekilde değiştirilmesi, eşitsizliklerin yok edilmesi ve çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması" gerektiğini vurguluyor.

Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. İrfan Türkkolu da, "Seçim Süreci, Genel Durum ve Metalurji Sektörü" başlıklı yazısında, sektör sorunlarına işaret ederek, her alanda olması gerektiği gibi enerji üretiminde de dışa bağımlılıktan kurtularak, kamu yararı ve halkın çıkarları doğrultusunda bir enerji politikası izlenmesi gerektiğini belirtiyor.

Dergi yazıları, EMO Basın Görevlisi Bahar Tanrısever`in, 2022 Kasım ayında Ankara`da gerçekleştirilen "ÜSİMP Ulusal Patent Fuarı ve Üniversite Sanayi İş Birliği Kongresi" ile ilgili hazırladığı, "Gelecek İçin Riskler, Fırsatlar…" başlıklı haber ile devam ediyor.

Necla Dulkadiroğlu`nun hazırladığı Kitap Tanıtımı bölümünün ardından Yükseköğretim İstatistikleri ve Elektrik İstatistikleri okuyucuların beğenisine sunuluyor.

"Fennikarikatürler" sayfasında da Tayfun Akgül`ün depremi konu alan bir karikatürüne yer veriliyor.

Elektrik Mühendisliği Dergisi`ne aşağıdaki bağlantıdan elektronik ortamda ulaşabilirsiniz.

 

 

Bağlantılar

www.emo.org.tr/yayinlar/dergi_goster.php?kodu=1309&dergi=1
 


TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

TELE 1- SABAH PUSULASI

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

Okunma Sayısı: 358


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.