MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

`ELEKTRİKTE YÜZDE 18 KDV MESKENLERDE KALDIRILMALI` (BAŞKENT GAZETESİ)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


 
EMO, elektrikten alman yüzde 18 Katma Değer Vergisinin meskenlerde kaldırılmasını veya makul seviyelere getirilmesini istedi.
 

 

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Enerji Daimi Komisyonu, Elektrik Tarifelerinin İncelenmesi Alt Çalışma Komisyonu, elektrik enerjisi sektöründe yapılan çalışmalann son kullanıcı olan Meskenler (Konutlar) açısından fiyatlandırmalarını inceleyen bir rapor hazırladı. EMO, EPDK‘nın elektrik fiyatlarında tüketicileri memnun edemediğini kaydederek, kurul yapısının kamu, sektör firmaları ve tüketicilerin olduğu 3 taraflı bağımsız yapıya kavuşacak şekilde değiştirilmesini önerdi.

EMO, 1 Ocak 2023 tarihine kadarki 111 ayda gerçekleşen enflasyona göre Mesken elektrik dağıtım birim fiyatının iki kat fazla olduğuna dikkat çekerek, su, ısınma ve elektrik enerjisinden alman yüzde 18 Katma Değer Vergisinin meskenlerde kaldırılmasını veya makul seviyelere getirilmesini önerdi.

Su ve ısınma gibi elektriğin de insan yaşam döngüsü içinde önemli bir yere sahip olduğu, kamusal denetimde üretilmesi, iletilmesi ve dağıtımının da en ucuz hale getirilmesi gerektiği vurgulanan raporda, EPDK`nın yönetim yapısına ilişkin öneriler de yer aldı. EMO Enerji Daimi Komisyonu Elektrik Tarifelerinin İncelenmesi Alt Çalışma Komisyonu`nun raporunda, tarife fiyatları ile tüketici enflasyonu karşılaştırmasının yanı sıra faturalar içinde yer alan vergiler ve kayıp-kaçak oranlan ile bölgelere göre değerlendirmeler yapılıyor. Asgari ücret ve yoksulluk sının gelir seviyesi ile yıllık toplam elektrik faturalan kıyaslanarak ayrıntılı olarak inceleniyor.

Ekonomik, sosyal ve çevresel etki bakımından toplumsal fayda/maliyetler ışığı altında elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtım ile perakende/toptan satış hizmetlerinin önceki gibi kamu tarafından mı, yoksa bugünkü gibi özel sektör tarafından mı yapılmasının daha uygun olacağına dair tartışmalara ışık tutulmaya çalışılıyor.

"ELEKTRİK DAĞITIMI KAMU TARAFINDAN YAPILMALI"

EMO raporda elektrik dağıtım şirketlerinin tüketicilere sundukları hizmetin objektif kriterlerle performanslarının değerlendirilmediğini ve bu şirketlerin fayda/maliyet analizlerinin şeffaf bir şekilde kamuoyuna sunulmadığını, böylece hesap verilebilir olma görevlerinin yerine getirilmediğini kaydetti. Elektrik dağıtım hizmetleri kamu tarafından verilmesi gerektiğini belirten EMO, elektriğin kamusal kesimlerin denetiminde üretilmesi, iletilmesi ve dağıtımının en ucuz hale getirilmesi gerektiğini açıkladı.

"EPDK‘NIN KURUL YAPISI DEĞİŞTİRİLMELİ"

"EPDK kendi belirlediği, en başta belirttiğimiz stratejik amaçlarına, değer ifadelerine, misyonuna, vizyonundaki "Güçlü, Rekabetçi ve Şeffaf hedeflerine uygunluk sağlayamamış, hedeflerinin uzağında kalmıştır" denilen raporda, Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren Kurul yapısı değiştirilmesi önerildi.

Raporda şu ifadeler de yer aldı: "EPDK tarafından Enerji Bedeli, Dağıtım Bedeli, Kayıp - Kaçak Bedeli, Perakende Satış Hizmetleri Bedeli ve İletim Bedeli olmak üzere 5 ayrı bedelin ayrı ayn ilan edilmemesi ile başlayan süreç 2016 yılının başından itibaren 2 birim fiyat açıklaması olarak devam etmiş, daha sonra da meskenlere düzenlenen elektrik enerjisi faturalarında sadece Enerji Bedeli adı altında 1 birim fiyat yer almıştır. Yine 2016 yılı başından itibaren Dağıtım Şirketlerine İşletme Giderlerinin yüzde T sine kadar işletme dışı giderleri de ödenerek özellikle Türkiye sathında 21 bölgede (Bölgesinde tekel olan) faaliyet gösteren Dağıtım Şirketlerinin tüketicilere sundukları hizmet objektif kriterlerle performansları değerlendirilmemiştir. Ayrıca bu dağıtım şirketlerinin fayda/maliyet analizleri şeffaf bir şekilde kamuoyuna sunulmamış ve hesap verilebilir olma görevleri yerine getirilmemiştir."


 



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


ANKARA ŞUBE GENEL KURULU YAPILDI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU HAZİRUN LİSTESİ ASKIYA ÇIKIYOR

FUKUSHİMA FELAKETİNDEN DERS ALMALI VE NÜKLEER GÜÇ SANTRALI GİRİŞİMLERİNİ SONLANDIRMALIYIZ!

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO HÜKÜMETİ NÜKLEER SANTRAL İLE İLGİLİ UYARDI: SONLANDIRIN! (TRAKYA DEMOKRAT)

EMO: FUKUSHİMA NÜKLEER FELAKETİNDEN DERS ALINMALI! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO’DAN FUKUSHİMA’NIN YILDÖNÜMÜNDE ‘AKKUYU’ UYARISI (BASKENTGAZETE.COM.TR)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 74


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.