MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

KAÇAK ELEKTRİK ÇARPIYOR, (CUMHURİYET 24.09.2002)


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Fatma KOŞAR
Türkiye genelinde ortalama yüzde 25'i bulan kayıp-kaçağın parasal karşılığı 1.5 milyar dolar.

Elektriği, doğalgazda alım-satım garantilerinin de etkisiyle bütün dünyadaki tarifeleri geride bırakan fahiş fiyatlarla kullanmak zorunda kalan yurttaşın veznelere yatırdığı her 100 liranın yaklaşık 20'si ''kaçak olup kayıplara karışıyor''.
 

Kendi santrallarında en fazla 3 sente üretebildiği elektriği 10 sente özel santrallardan almaya ''kararlı davranan'' , kayıp-kaçakla mücadele etmeyen devletin sürdürdüğü yanlış politikaların faturasını yurttaş veznede ödüyor. Elektriği, bütün dünyadaki tarifeleri geride bırakan fahiş fiyatlarla kullanmak zorunda kalan yurttaşın veznelere yatırdığı her 100 liranın yaklaşık 20'si ''kaçak olup kayıplara karışıyor''.

Enerji Bakanlığı'nın verilerine göre 10 milyar dolarlık enerji sektöründeki kayıp-kaçağın oranı Türkiye geneli için yüzde 25'lere yaklaşıyor. Bunun parasal karşılığı ise 1.5 milyar doları buluyor.

Elektrikte ''kayıp-kaçağın önüne geçmek için'' ihbarların yapılmasını sağlamak amacıyla ulusal tarifeden bu yöndeki bir uygulamanın dürüst yurttaşın canını daha fena yakacağı bildiriliyor. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Genel Başkanı Cengiz Göltaş 'ın yaptığı hesaplamaya göre, TEDAŞ'ın kaçak kullanım tablosundaki oranlar dikkate alındığında, ilk bakışta daha çok etkilenecekmiş gibi görülen Doğu illeri değil. İstanbul başta olmak üzere Batı illeri daha da fahiş fiyatlarla karşı karşıya kalacak. Çünkü kaçak kullanımın yüzde 50'leri bulduğu Doğu illerinin Türkiye'deki toplam tüketimden aldığı pay çok düşük iken, tüketimin yüzde 47'si, yani neredeyse yarısı İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Kocaeli metropollerinde gerçekleşiyor.

Dolayısıyla burada düşük gibi görünen kaçak kullanımın, tüketilen, yani karşılığı sunulan elektrik ile, dağıtıldığı halde karşılığı alınamayan elektrik oranlandığında aslında çok daha büyük boyutlarda olduğu ortaya çıkıyor. Bu nedenle ulusal yerine bölgesel tarifeye geçilmesiyle en fazla İstanbul'daki dürüst tüketicinin canı yanacak. Çünkü İstanbul'da kayıp-kaçak oranı resmi verilere göre yüzde 26, gayri resmi verilere göre ise yüzde 40'ı buluyor. İstanbul'daki tüketimde konutların payı yüzde 23, sanayinin ise yüzde 40. Toplam tüketimden yüzde 9 pay alan İzmir'de tüketilen elektriği yüzde 18'i konutlarda, yüzde 55'i sanayide kullanılıyor. Türkiye'nin kaçak kullanım şampiyonları arasında yer alan Diyarbakır'a bakıldığında konutların payı yüzde 12, sanayinin ise yüzde 8. Büyük illerde bile sadece binde 1 olan ''diğer'' kategorisinin (sokak aydınlatmaları, tarımsal sulamalar, resmi daireler, ticarethaneler dışında kalan) payı yüzde 4.

'Sorumluluktan kaçılıyor'

Tüketim verilerinin metropollerdeki fatura ödeyen tüketicinin canının yanacağını gösterdiğini belirten EMO Başkanı Göltaş, bugüne kadar TEAŞ'ın özel santrallara verdiği alım garantilerinin sonuçlarıyla mağdur edilen yurttaşın bölgesel tarifeyle daha da zor durumda bırakılacağını söyledi.

Yıllardır dağıtım şebekelerinin kendi haline bırakıldığını, ''dişe dokunur'' iyileştirmeler yapılmadığını anımsatan Göltaş, ''Bakım ve yenilemenin yapılmadığı, kamusal denetimin gerçekleştirilmediği bir ortamda bölgesel tarife, kaçağın faturasını bölgedeki bütün insanlara paylaştırarak ikinci bir yük oluşturmak demektir. Kamunun sorumluluktan kaçmasından başka bir şey değildir'' dedi.



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

TELE 1- SABAH PUSULASI

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

Okunma Sayısı: 894


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.