MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

NÜKLEER ENERJİ MGK’DA (ZAMAN, 15.02.2006)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

NÜKLEER ENERJİ MGK’DA

Nükleer enerjiye geçiş için 50 yıldır planlar yapan Türkiye, giriştiği 3 başarısız denemeden sonra bu kez işi daha sıkı tutuyor.

Toplam kurulu gücü 5 bin megavat (MW) olan üç nükleer santral yapımına karar veren Enerji Bakanlığı, bu konuda öne çıkan ABD ve Fransa'dan yetkililerle fikir alışverişinde bulundu. Bakanlık uzun süredir hazırlıklarını yürüttüğü Nükleer Teknoloji Programı'nı da Başbakanlık'a sundu. Program, 28 Şubat'ta yapılacak Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında da ele alınacak. Yapılması planlanan 3 ayrı nükleer santral için 2 farklı teknoloji kullanılacağını ifade eden üst düzey bir yetkili, projelere ilişkin resmî açıklamanın kısa sürede yapılarak, Ocak 2007'de de inşaatlara başlamayı düşündüklerini açıkladı. Nükleer santrallar için ‘soğutma' büyük önem taşıyor. Bu yüzden santralların kurulacakları yerlerin su kaynaklarına yakın olması gerekiyor. İşi özel sektörün üstlenmesini isteyen bakanlık, bu çerçevede gelecek teklifleri de değerlendirmeye alacak. Halihazırda santral kurulması düşünülen yerlerin başında Sinop gelirken, Mersin, Konya, Ankara, Sakarya, Muş ve Kars'ın da alternatifler arasında ismi geçiyor.

Nükleer santral kurulması fikri yıllardır tartışma konusu oluyor. Çevreciler, üstlenilecek radyasyon ‘riski'ne vurgu yaparken, yatırımı savunanlar meselenin sadece enerji boyutuyla değil, ‘nükleer teknolojiye sahip olmak' yönüne dikkat çekiyor. Son olarak Mersin Akkuyu'da ihalesi yapılan ve yatırımı planlanan nükleer santral, Temmuz 2000'de dönemin Başbakanı Bülent Ecevit ve Bakanlar Kurulu üyeleri tarafından ‘pahalı' olduğu gerekçesiyle rafa kaldırıldı. Kararda, 1986'da Ukrayna'da meydana gelen Çernobil faciasının olumsuz etkileri de tesirli olmuştu. Kamuoyundaki hassasiyeti dikkate alan AK Parti hükümeti, çevreci teknoloji ve güvenlik konusuna büyük önem veriyor. Nükleer programını ‘güven' ve ‘yüksek teknoloji' üzerine kuran bakanlık, yatırımlarda özel sektörün sıkıntıya düşmesi halinde devlet desteği verilmesini de öngörüyor. Edinilen bilgiye göre MGK'ya sunulacak dosyada santralların; ağır su (candu) ve basınçlı su (pwr) teknolojileri kullanılarak yapılacağı yer alıyor. Sistemler, reaktörde üretilen basınçlı suyun tirbünlere gönderilmesiyle elektrik üretimini içeriyor. Ağır su sisteminde basınçlı kazan yerine tüpler kullanılıyor. Yakıt olarak ise uranyum, plütonyum ve toryum kullanılıyor. Önceki girişimde ilk seçenek olan Mersin Akkuyu'nun şu aşamada gündemde olmadığını belirten yetkililer, işin ‘ihalesiz' yapılması üzerinde duruyor. Bunun nükleer santral programının ‘sağlıklı şekilde hayata geçirilebilmesi' için gerekli olduğunu savunan aynı yetkili, dünyada bugüne kadar yapılan yaklaşık 400 nükleer santralın da ihalesiz yapıldığını ileri sürdü. Nükleer santral yapımında ihalesiz yöntem tercih edilirse, hangi şirketlerin hangi konsorsiyumda yer alacağına kadar detaylı bir çalışma yapıldığı belirtiliyor.

Santral yapımına ilişkin görüşülen ülkeler arasında ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Kore, Kanada ve Japonya yer alıyor. Nükleer santral yapımında kW başına 1.000 ile 1.800 dolar arasında değişen maliyet rakamları çıkıyor.  Ercan Baysal Ankara



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

TELE 1- SABAH PUSULASI

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

Okunma Sayısı: 953


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.