MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

TÜRK TELEKOM`UN SATIŞI İPTAL EDİLMELİ KAMPANYASI
EMO’DAN İPTAL DAVASI


 
Elektrik Mühendisleri Odası, (EMO) Türk Telekomünikasyon A.Ş.’nin % 55 oranındaki hissesinin blok olarak satışına ilişkin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan 01.07.2005 tarihli ihalenin ve satışa ilişkin nihai devir işlemlerinin onayına ilişkin 02.08.2005 tarih ve 25894 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 25.07.2005 tarih ve 2005/9146 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesinin iptali ile dava sonuna kadar yürütülmesinin durdurulması istemiyle Danıştay`a 17 Ağustos 2005 günü dava açtı. Aynı gün Saat 11.00`de EMO Genel Merkezi’nde EMO, Makina Mühendisleri Odası ve Haber-Sen ortak basın toplantısı yaparak, `Özelleştirmeler durdurulmalı, Türk Telekom`un satışı iptal edilmelidir!` başlıklı kampanya çağrısını kamuoyuna duyurdu.
 

EMO`nun açtığı davaya ilişkin yapılan basın açıklamasına yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Elektrik Mühendisleri Odası, Makina Mühendisleri Odası ve Haber-Sen, Türk Telekom`un özelleştirilmesine ilişkin basın açıklaması düzenledi. Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ulusaler, Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı  Başkanı Emin Koramaz ve Haber-Sen Genel Başkanı Esin Yelekçi`nin katıldığı basın toplantısında "Özelleştirmeler durdurulmalı, Türk Telekom`un satışı iptal edilmelidir!" başlıklı kampanya çağrı metni kamuoyuna duyuruldu.

Basın toplantısında ayrıca Elektrik Mühendisleri Odası`nın, Türk Telekomünikasyon A.Ş.`nin % 55 oranındaki hissesinin blok olarak satışına ilişkin Resmi Gazete`de yayımlanan 25.07.2005 tarih ve 2005/9146 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesinin iptali ile dava sonuna kadar yürütülmesinin durdurulması istemiyle Danıştay`a açtığı davaya ilişkin bilgilendirme de yapıldı.

Konuya ilişkin açıklama metni aşağıdadır.

BASINA VE KAMUOYUNA
Elektrik Mühendisleri Odası
Türk Telekom İhalesinin İptali İçin Dava Açıyor

Elektrik Mühendisleri Odası, Türk Telekomünikasyon A.Ş.`nin % 55 oranındaki hissesinin blok olarak satışına ilişkin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan 01.07.2005 tarihli ihalenin ve satışa ilişkin nihai devir işlemlerinin onayına ilişkin 02.08.2005 tarih ve 25894 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanan 25.07.2005 tarih ve 2005/9146 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesinin iptali ile dava sonuna kadar yürütülmesinin durdurulması istemiyle Danıştay`a bugün (17 Ağustos 2005) dava açıyor.

Anayasaya aykırı
Türk Telekomünikasyon A.Ş.`nin çoğunluk hissesinin blok olarak satışına olanak sağlayan 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu`nun Ek 17. Maddesi, Anayasa`ya aykırıdır. 30.05.2001 tarihli Resmi Gazete`de yayımlanan 4673 sayılı Kanun ile 406 sayılı Kanun`un EK 17. maddesinde yapılan değişiklikle, devlete ayrılan imtiyazlı hissenin sınırları daraltılmış ve yabancılara yönelik kısıtlamalar tamamen madde metninden çıkartılmıştır. Kanun`un bu son şekli, daha önceki Anayasa Mahkemesi kararlarında tespit edilen Anayasa`ya aykırılıkları aynen taşımaktadır. T. Telekom`un vermiş olduğu hizmetlerin rekabete açılması olanağı bulunmamaktadır. 406 sayılı Kanun`da, tekelleşmenin önlenmesi için, fiili duruma uygun düşen herhangi bir tedbir öngörülmemiş olması, açıkça Anayasa`ya aykırılık teşkil etmektedir.

Kamu yararına aykırı
T. Telekom`un, % 55 oranındaki hissesinin blok olarak satılması, kamu yararına aykırıdır. Sabit şebeke büyüklüğü açısından dünyada 13. sırada olduğu belirtilen T. Telekom kamunun en önemli değerlerinden biridir. Hizmet verdiği alandaki başarısı ve karlılığı da sürekli vurgulanan bir gerçektir. Bakanlar Kurulu`nun böylesi bir kuruluşun özelleştirilmesinde blok satış yöntemi tercih etmesi, kuruluşun stratejik kamu hizmeti görmesi nedeniylekamu yararına aykırıdır.

Telekomünikasyon alt yapısı devredilemez
Türk Telekom`un sahip olduğu telekomünikasyon altyapısı; büyüklüğü, yaygınlığı, değeri, alternatifsiz oluşu, toplumsal hedeflere yönelik hizmet görmesi gibi nedenlerle sınırlı kaynaklardandır ve stratejik bir öneme sahiptir. T. Telekom`un sahip olduğu altyapı, doğal ve sınırlı kaynaklar içerisindedir. Bu nedenle, mülkiyetinin devri yöntemiyle özelleştirilmesi olanağı bulunmamaktadır. Telekomünikasyon alt yapısı özel mülkiyet konusu olamaz.

Türk Telekom değerinin çok altında ihale edildi
Telekomünikasyon alanda uzman olan kişi ve kuruluşların yapmış olduğu değerlendirmelere göre, T. Telekom`un değeri, 40 Milyar Dolar`ın üzerindedir. Oysa, satılan hisseler tüm hisselere oranlandığında, T. Telekom 11.9 Milyar Dolar değer üzerinden özelleştirilmiştir.

T. Telekom`un ihalesinin yapıldığı günden sadece 10 gün önce, Pakistan Telekom`un (PTCL) da, % 26 oranındaki hissesinin satışı gerçekleşmiştir. Pakistan Telekom`un % 26 oranındaki hissesi, T. Telekom ihalesine katılarak ikinci en yüksek teklifi veren Etisalat Şirketi`ne, tümü peşin ödemeli 2.6 Milyar Dolar`a ihale edilmiştir. T. Telekom ile Pakistan Telekom`un karşılaştırması ise şu şekildedir:

 

 

T. Telekom

PTCL

1) Sabit hat santral kapasitesi (adet)

21.000.000

4.940.000

2) Bağlı abone sayısı (adet)

19.125.000

3.098.000

3) Fiber optik kablo uzunluğu (km)

91.523

9.212

4) 2004 yılı karlılığı (US Dolar - 2004 yılı)

2.376.000.000

490.000.000

(1 Dolar=1.5 YTL ve 1 Dolar=59.47 Rupees olarak alınmıştır)

Bu karşılaştırmadan, kapasite ve karlılık açısından T. Telekom`un, Pakistan Telekom`un 4 katından büyük olduğu görülmektedir. Oysa satılan hisselerden yola çıkılarak, şirketlerin değeri, T. Telekom`un (peşin ödeme halinde) 11.3 Milyar Dolar, Pakistan Telekom`un ise, 10 Milyar Dolar`dır. T.Telekom`un, Pakistan Telekom`a göre en az 4 kat büyüklükte olduğu göz önüne alındığında; T.Telekom için ihale sonucunda gelinen toplam değerin en az 40 milyar dolar olması gerekirdi.

Elektrik Mühendisleri Odası 39. Dönem Yönetim Kurulu
17 Ağustos 2005



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


ÜYELERİMİZ İÇİN ÜCRETSİZ UDEMY EĞİTİMİ: MÜHENDİSLER İÇİN YAPAY ZEKA ARAÇLARI

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

İYİ BAYRAMLAR...

Okunma Sayısı: 966


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.